Desery
ananas arborio arbuz awokado azjatyckie babeczki babka baby szpinak bakłażan bakłażany banan banany barszcz barszcz czerwony barszcz wigilijny bazylia bekon bez mięsa biała kapusta biała kiełbasa białe wino białka fasolka biały cukier bigos boczek borówki boże narodzenie brązowy cukier brokuł brokuły brokuły bimi brownie brukselka brzoskwinie bulion bulion drobiowy bulion warzywny bulion wołowy bułka tarta buraczki buraki cebula cebula cymka cebula dymka cebule cheddar chlebek chlebek bananowy chow mein chrzan ciasta ciasto ciasto francuskie ciasto z jabłkami ciecierzyca ciemny sos sojowy cukier cukier biały cukier brązowy cukier cynamon cukier puder cukier waniliowy cukinia curry ćwiartki ćwiartki kurczaka ćwiartki z kurczaka cynamon cytryna cytryny czekolada czereśnie czerwona cebula czerwona fasola czerwona kapusta czerwona papryka czerwona soczewica czerwone wino czosnek czosnek granulowany deser dijon drożdże dutch baby dynia dynia hokkaido dynia piżmowa dżem truskawkowy ekstrakt ekstrakt waniliowy extra ciemne kakao fasola fasola z puszki fasolka fasolka szparagowa feta gnocchi Gochujang gofry golonka z indyka gorzka gorzka czekolada gorzkie kakao gotowy spód gouda gran padano Grana grana padano grana podano groszek groszek cukrowy gruszka gruszki grzyby gulasz hokkaido imbir indyk jabła jabłka jabłko jagody jaja jajka jajka na twardo jajko jesień jogurt jogurt grecki kakao kakao extra ciemne kalafior kalaior kalarepa kapusta kapusta kiszona kapusta świeża keczup kiełbasa kminek kokosowe koncentrat pomidorowy koperek krem balsamiczny krewetki kromka chleba kruszonka kukurydza kurczak kurczak po azjatycku kurki kuskus perłowy kwaśna śmietana limonka liście laurowe lody lody truskawkowe łopatka lubczyk majeranek majonez mak mąka mąka pszenna mąka tortowa makaron makaron bez mięsa makaron orzo makaron ryżowy maliny mango marchew marchewka marchewki mascarpone masła czosnkowe maślanka masło mielone mięso mięso mielone mięso wieprzowe mięso wołowe mięso z indyka mięta migdały miód mleczko kokosowe mleko mleko kokosowe młoda kapusta młode ziemniaki morele mozzarella mozzarella w kulkach mrożone jagody mrożone maliny mrożone mango mrożone warzywa muffinki muffiny musztarda musztarda francuska naleśnik naleśniki naleśniki i placki natka natka pietruszki naturale nózki nutella obiad obiad z kurczakiem ocet balsamiczny ocet jabłkowy ocet ryżowy ogórek ogórki ogórki kiszone olej olej roślinny oliwa oliwa z oliwek oregano orzechy orzechy nerkowca orzechy włoskie orzo ostra papryka owoce pałeczki pałeczki z kurczaka pałki pałki z kurczaka panierka panko panko papryka papryka w proszku parmezan pasta koreańska penne pesto pieczarki piersi piersi z kurczaka pietruszka piwo pizza płatki migdałów płatki migdałowe płatki owsiane płatki owsiane górskie podudzia polędwica polędwica wieprzowa polędwiczka polędwiczka w cieście polędwiczka wieprzowa polędwiczki pomarańcze pomidorki pomidorki koktajlowe pomidory pomidory w puszce por pory powidła proste ciasto proszek do pieczenia przepis na zupę przyprawa curry przyprawa do kurczaka pulpeciki pulpety racuchy ricotta risoni risotto rodzynki rosół rozmaryn rukola ryż ryż do risotto rzodkiewki salami sałatka z dynią seler seler naciowy selerkonserwowy ser ser śmietankowy serek serek śmietankowy serek wiejski sezam skrobia skrobia ziemniaczana skrzydełka skrzydełka po azjatycku skrzydełka z kurczaka skrzydło z indyka śliwka śliwki śliwki węgierki słodka papryka słodka papryka w proszku słodki sos chili smalec śmietana śmietana 18 % śmietana kwaśna śmietanka śmietanka 30 % soczewica sok z cytryny sos azjatycki sos chili sos do pizzy sos hoisin sos marinara sos pomidorowy sos słodko ostry sos sojowy sos teriyaki spaghetti spód do pizzy spód od pizzy stare banany suszona natka pietruszki suszone grzyby suszone pomidory suszony koperek suszony tymianek Święta świeża żurawina szakszuka szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szybkie obiady szynka tarty chrzan teriyaki torellini tortellini truskawki tuńczyk tuńczyk z puszki twaróg twarożek tymianek udka z kurczaka udon warzywa wczesne ziemniaki wędzony boczek wieprzowina wigilia wino włoszczyzna woda woda gazowana wołowina wypieki zakwas zapiekanka żeberka zielone szparagi ziemniaki zioła zioła prowansalskie żółtka żółtko zupa zupa na rosole zupy żurawina
0,5 kilograma marchewek 0.5 (pół) szklanki wody gazowanej albo niegazowanej 0.5 szklanki (pół szklanki) wody gazowanej albo niegazowanej 1 - 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 cała szklanka mleka (jeśli smoothie jest za gęste, to dodaj więcej mleka np. 1/4 szklanki mleka więcej) 1 cebula 1 cukier waniliowy 1 duża cebula 1 duża cytryna 1 duża jajko 1 dynia Hokkaido (około 1,5 kg) 1 i 3/4 szklanki mleka, najlepiej krowiego 3,2 % albo 2 % 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (jedna cała i trzy czwarte szklanki) 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej np. tortowej, typ 450 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej np. typ 450 1 jajko, rozmiar L 1 kg (1000 g) kapusty kiszonej 1 kg (1000 g) kiszonej kapusty, dobrej jakości 1 kg (1000 g) mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki albo karkówki) 1 kg (1000 g) skrzydełek (około 10 - 12 sztuk) 1 kg marchewek 1 kg ogórków gruntowych albo szklarniowych, średniej wielkości 1 kg ziemniaków 1 kg ziemniaków, najlepiej młodych albo wczesnych 1 kg śliwek węgierek 1 litr (4 szklanki) bulionu warzywnego 1 litr (4 szklanki) bulionu warzywnego, drobiowego albo czystego, przelanego przez sitko rosołu 1 litr bulionu drobiowego, warzywnego 1 litr bulionu warzywnego 1 litr bulionu wołowego (można użyć też bulion drobiowy albo czysty rosół) 1 opakowanie serka wiejskiego, 200 g 1 pełna szklanka cukru (szklanka ma 250 ml) 1 puszka pomidorów drobno krojonych np. firmy Mutti 1 puszka pomidorów, najlepiej drobno krojonych 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżka cukru waniliowego 1 szklanka cukru (można zmniejszyć do 3/4 szklanki_ 1 szklanka makaronu orzo, suchego - szklanka ma 250 ml 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej (może być tortowa) 1 szklanka oleju roślinnego 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 szklanka suchego makaronu orzo (szklanka ma 250 ml) 1 szklanka wiórków kokosowych 1 x pomidory w puszce (400 g) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka brązowego cukru albo miodu 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego (dodaj zwłaszcza jeśli nie dodajesz ekstraktu) 1 łyżka octu ryżowego albo octu jabłkowego albo soku z cytryny 1 łyżka octu ryżowego albo soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1 średni, dojrzały albo bardzo dojrzały banan, rozgnieciony na puree 1 średnia cebula 1 średnia dynia np. dynia piżmowa (łączna waga to około 1 - 1,4 kg - waga przed obraniem) 1 żółtko 1,25 (5 szklanek) rosołu, bulionu warzywnego albo drobiowego 1,25 litra (5 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego albo rosołu (jeśli rosół to czysty, przelany przez sitko) 1,25 litra (5 szklanek) wody 1,3 kg - 1,5 kg mięsa wołowego (możesz dać nieco mniej, ale minimum 1 kg). 1,5 litra ( 6 szklanek) bulionu warzywnego/drobiowego albo czystego rosołu (rosół przelany przez sitko) 1,5 litra (1500 g) bulionu warzywnego, drobiowego albo rosołu (czystego, przelanego przez sitko) 1,5 litra (6 szklanek) bulionu warzywnego 1,5 litra (6 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego albo rosołu 1,5 litra (6 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego rosołu 1,5 litra bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego rosołu (6 szklanek) 1,5 szklanki (półtora) mąki pszennej 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki (półtora łyżki) przyprawy curry 1,5 łyżki przyprawy curry (półtora łyżki) 1.5 (półtora) szklanki mleka 1.5 lita (6 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego rosołu 1/2 kostki masła - 100 g 1/2 szklanki (pół szklanki) oleju roślinnego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej np. 1/3 szklanki) 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego albo półwytrawnego 1/2 szklanki kakao (extra ciemne) 1/2 szklanki oleju roślinnego 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki śmietanki 30 % 1/2 szklanki śmietanki 30 % - opcjonalnie 1/2 szklanki śmietanki 30 % albo w wersji wegańskiej mleczka kokosowego - opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki białego cukru 1/3 szklanki białego wina (półwytrawne, słodkie, wytrawne - jakie lubisz) 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki pszennej plus płaska łyżeczka soli i około 1/3 łyżeczki pieprzu (można dać więcej) 1/3 szklanki oleju roślinnego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej - opcjonalnie 1/3 łyżeczki mielonego imbiru albo kardamonu - opcjonalnie 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku - opcjonalnie 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1/4 albo więcej ostrej papryki w proszku - opcjonalnie 1/4 główki białej kapusty (około 500 g) 1/4 szklanki białego cukru 1/4 szklanki brązowego albo białego cukru 1/4 szklanki cukru (brązowego albo białego) 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18 % albo jogurtu greckiego 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki oleju roślinnego 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli 10 jajek, rozmiar L 100 - 150 g suszonych pomidorów, najlepiej drobno krojonych 100 - 150 g suszonych pomidorów, najlepiej pokrojonych w paski 100 g baby szpinaku 100 g baby szpinaku (min. 100 g, można dodać więcej np. 150 g) 100 g baby szpinaku albo rukoli 100 g kaszy np. jęczmiennej perłowej 100 g masła 100 g masła (można dodać trochę więcej np. 150 g) 100 g masła, miękkiego, w temp. pokojowej 100 g rukoli, baby szpinaku albo roszponki 100 g sera Gouda albo Mozzarelli albo sera Cheddar 100 g sera Gouda, Cheddar albo Edam 100 g sera Mozzarella, Cheddar albo Gouda 100 g surowego wędzonego boczku 100 g zimnego masła 100 g świeżych drożdży (10 dkg) 120 g masła, miękkiego 120 g masła, twardego i pokrojonego na mniejsze kawałki 125 - 130 g masła, roztopionego i przestudzonego 125 - 150 g wędzonego boczku, pokrojonego na małe kawałki 130 g masła ( 80 g miękkiego masła do wymieszania z czosnkiem) i 50 g do rozpuszczenia i wymieszania z natką pietruszki 150 - 200 g sera Feta 150 - 200 g sera Mozzarella, Gouda albo Cheddar 150 g - 170 g masła 150 g masła, roztopionego 150 g sera Feta 150 g sera Gouda albo Mozzarella 150 g sera, który dobrze się topi np. Gouda, Cheddar, Mozzarella 1500 g (1.5 kg) młodych ziemniaków 1500 ml (1,5 litra) bulionu warzywnego, drobiowego lub rosołu 180 g masła, miękkiego, w temp. pokojowej 2 - 3 jabłka, obrane i pokrojone na małe kawałki 2 - 3 starte ząbki czosnku 2 - 3 ziemniaki (300 g) 2 - 3 ząbki czosnku 2 - 3 ząbki czosnku, całe i lekko zgniecione 2 - 3 łyżki mleka 2 - 3 łyżki oleju roślinnego albo oliwy 2 - 3 łyżki oliwy albo oleju roślinnego 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju 2 albo 3 sztuki suszonych grzybów - opcjonalnie 2 bakłażany (z bakłażana powinno 9 plastrów) 2 bakłażany średniej wielkości 2 całe jajka, rozmiar L 2 czerwone papryki 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki dżemu truskawkowego (opcjonalnie, można dać inną ilość) 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego albo jogurtu w typie greckim 2 czubate łyżki jogurtu greckiego albo kwaśnej śmietany 18 % 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki skrobi albo mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki ulubionego keczupu 2 dojrzałe albo bardzo dojrzałe banany 2 dojrzałe awokado 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku 2 duże cebule 2 duże jajka 2 duże jajka plus opcjonalnie jedno dodatkowe żółtko 2 duże jajka, w razie konieczności dodaj jeszcze jedno 2 duże piersi z kurczaka (450 - 600 g) 2 duże piersi z kurczaka albo 3 małe (około 500 - 600 g łącznie) 2 duże ząbki czosnku albo 3 małe, pokrojone w plasterki 2 główki brokuła - łącznie 1 kg 2 i 1/2 (dwie i pół ) łyżki cukru białego albo brązowego 2 i 1/2 szklanki (2 i pół szklanki) mąki pszennej, może być tortowa 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (dwie pełne szklanki plus dodatkowo jedna trzecia szklanki) 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka, rozmiar L 2 jajka, rozmiar L (jeśli to będzie za mało to dodaj jedno więcej) 2 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa 2 jajka, rozmiar M 2 litry bulionu warzywnego/drobiowego/rosołu 2 litry czystego rosołu, bulionu warzywnego albo bulionu drobiowego 2 liście laurowe 2 marchewki (około 200 g) 2 małe albo jedna duża główka młodej kapusty (razem około 1200 g) 2 małe cukinie albo 1 średnia 2 małe puszki kukurydzy albo jedna duża (łącznie około 340 - 400 g) 2 małe/średnie główki młodej kapusty 2 papryki, najlepiej czerwone 2 piersi z kurczaka (około 400 - 500 g) 2 piersi z kurczaka - 400 - 600 g 2 piersi z kurczaka - około 500 - 600 g 2 piersi z kurczaka - około 500 g 2 piersi z kurczaka, przekrojone na pół 2 puszki białej fasoli, odsączonej z zalewy 2 puszki pomidorów 2 puszki pomidorów drobno krojonych (polecam firmę Mutti) 2 puszki pomidorów, drobno krojonych (polecam markę Mutti) 2 puszki pomidorów, krojonych albo drobno krojonych 2 puszki pomidorów, najlepiej drobno krojonych 2 puszki pomidorów, najlepiej drobno krojonych np. firmy Mutti 2 puszki pomidorów, najlepiej drobno krojonych, polecam firmę Mutti 2 puszki tuńczyka (w oleju, w wodzie albo oliwie) 2 pęczki koperku 2 pęczki koperku (można dać więcej albo mniej, zależy czy lubisz bardzo koperek) 2 płaskie łyżeczki soli do posypania cukinii, zeby wypuściła wodę 2 płaty ciasta francuskiego 2 szczypty soli 2 szklanki (500 ml) czerwonego wina wytrawnego albo półwytrawnego 2 szklanki mleka (najlepiej 3,2 %) 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki pszennej (chodzi o standardową szklankę, czyli 250 ml) 2 szklanki płatków owsianych górskich albo mąka owsiana 2 większe marchewki 2 większe pietruszki (korzeń) 2 x pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone 2 x pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone (polecam firmę Mutti) 2 x tuńczyk z puszki, w oleju, oliwie albo w wodzie (w przybliżeniu 2 x po 130 g, po odsączeniu) 2 ząbki czosnku 2 ząbki czosnku, starte na tarce albo drobno posiekane 2 łodygi selera naciowego 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki masła (do dodania na koniec, opcjonalnie) 2 łyżeczki musztardy (w razie konieczności daj więcej, jeśli chcesz ostrzejszy smak) 2 łyżeczki oregano albo ziół prowansalskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego tymianku - opcjonalnie 2 łyżki białego cukru 2 łyżki brązowego cukru albo półtora łyżki płynnego miodu 2 łyżki brązowego cukru lub miodu w formie płynnej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego do polania kurczaka 2 łyżki cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można dodać pół łyżki więcej) 2 łyżki masła plus 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki miodu w formie płynnej 2 łyżki mleka 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu jabłkowego, winnego albo spirytusowego - opcjonalnie 2 łyżki oleju do polania kurczaka 2 łyżki oleju roślinnego albo oliwy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek albo olej roślinnego 2 łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki soku z cytryny albo octu jabłkowego albo octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego (jasnego albo ciemnego) 2 łyżki słodkiego sosu chili 2 łyżki słodkiego sosu chili albo łyżka zwykłego sosu chili lub jakiegokolwiek ostrzejszego (opcjonalnie) 2 średnie cukinie 2 średnie jabłka albo 3 małe, obrane i pokrojone 2 średnie jabłka albo trzy małe, obrane i pokrojone na małe kawałki 2 średnie marchewki 2 średnie marchewki starte na tarce o grubych oczkach - opcjonalnie, ale polecam użyć 2 średniej wielkości cukinie 2 żółtka 2,5 szklanki mrożonego mango (około 300 - 350 g) 2/3 szklanki białego cukru 2/3 szklanki brązowego albo białego cukru 2/3 szklanki brązowego cukru 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki cukru (można dodać inną ilość np. 1/2, 3/4 albo całą szklankę) 2/3 szklanki orzechów nerkowca albo orzechów włoskich 2/3 szklanki wody po gotującym się makaronie 2/3 szklanki zwykłej, zimnej wody 200 - 250 g makaronu Chow Mein (waga przed ugotowaniem) 200 g borówek albo pokrojonych truskawek, jagód, malin (albo mix tych owoców) 200 g kwaśnej śmietany 12 % 200 g kwaśnej śmietany 18 % 200 g masła 200 g mąki pszennej 200 g ryżu 200 g sera Gouda albo Mozzarella (50 g do mięsa mielonego plus 150 g do posypania na wierzchu) 200 g sera Mozzarella albo Cheddar - połowa sera do środka i połowa na wierzch 200 g sera, który dobrze się topi np. Gouda, Cheddar, Mozzarella 200 g serka wiejskiego (typu Cottage Cheese, ten z grudkami), naturalny 200 g serka śmietankowego 200 g serka śmietankowego naturalnego (albo serka mascarpone) 200 g ulubionego ryżu 200 g śmietanki 30 % 200 g śmietany 18 % albo jogurt w typie greckim 200 g świeżej żurawiny (około 2 szklanki) 250 - 300 g groszku cukrowego 250 - 300 g pieczarek 250 - 300 g pomidorków koktajlowych 250 - 300 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 250 g tortellini (jedno opakowanie - tortellini świeże ze sklepowej lodówki) 250 ml (szklanka) mleka krowiego albo roślinnego 250 ml (szklanka) śmietanki 30 % 3 - 4 szklanki bulionu 3 - 4 ziarna ziela angielskiego 3 - 4 ząbki czosnku 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek, z pierwszego tłoczenia 3 - 5 łyżek miodu 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego albo greckiego 3 czubate łyżki mąki 3 dojrzałe albo bardzo dojrzałe banany 3 dojrzałe/mocno dojrzałe banany 3 duże ziemniaki albo 5 małych 3 duże ząbki czosnku (albo 4 małe) 3 duże ząbki czosnku, posiekane 3 główki czosnku 3 i 1/2 szklanki maślanki (850 ml) 3 i 1/2 szklanki wody (trzy i pół szklanki) /jeśli zajdzie taka konieczność w trakcie gotowania się kapusty, to możesz dodać nieco więcej np. pół szklanki więcej/ 3 jajka, rozmiar L 3 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa 3 jajka, rozmiar M 3 kolby świeżej kukurydzy 3 kromki białego chleba (bez skórki) plus około 3/4 szklanki wody, żeby je zalać 3 kromki chleba (bez skórki) albo jedna miękka bułka np. kajzerka 3 litry zimnej wody 3 małe albo 2 duże ząbki czosnku 3 małe marchewki albo 2 większe 3 mniejsze marchewki (około 200 - 250 g) 3 papryki (dowolne, ale polecam dwie czerwone i jedną żółtą) 3 płaskie łyżki mąki pszennej 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego 3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego 3 szklanki mąki pszennej 3 szklanki płatków owsianych górskich 3 ziela angielskie 3 ząbki czosnku 3 ząbki czosnku (jak ząbki są duże, to daj 2) 3 ząbki czosnku - do farszu 3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry 3 ząbki czosnku, starte na tarce 3 łyżki białego cukru 3 łyżki cukru 3 łyżki majonezu 3 łyżki miodu w formie płynnej 3 łyżki miodu w formie płynnej/syropu klonowej 3 łyżki mleka i łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju do ciasta 3 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki oleju roślinnego albo oliwy z oliwek 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki słodkiego sosu chili 3 średnie cukinie 3 średnie cukinie (około 1 - 1,2 kg łącznie) 3 średnie cukinie (w przybliżeniu 1200 - 1300 g) 3 średnie pomidory np. malinowe - łącznie około 350- 400 g 3 średnie pomidory, polecam malinowe 3 średniej wielkości cukinie 3 średniej wielkości cukinie (łączna waga około 1000 - 1200 g) 3,5 litra (3500 ml) wody w temp. pokojowej 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki cukru pudru, przesianego przez sitko 3/4 szklanki jogurtu greckiego 3/4 szklanki jogurtu w typie greckim 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mleka krowiego np. 3,2 % 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki orzechów włoskich 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki śmietanki 30 % albo w wersji wegańskiej mleczka kokosowego 3/4 szklanki śmietany 30 % 3/4 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżeczki cynamonu do posypania brzoskwiń 3/4 łyżeczki pieprzu 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (jeśli chcesz, to możesz dać więcej) 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku lub nieco więcej 30 g masła plus 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy 30 g masła plus 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy (tłuszcz do smażenia) 30 g masła plus 2 - 3 łyżki oliwy lub oleju 30 g masła plus 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 30 g masła plus 2 łyżki oleju albo oliwy z oliwek (albo według potrzeb) 30 g masła plus 2 łyżki oliwy lub oleju 30 g masła plus dwie łyżki oleju albo oliwy z oliwek 30 g masła plus dwie łyżki oliwy albo oleju 30 g masła plus około 2 łyżki oliwy z oliwek albo oleju 300 - 350 g dowolnego, ulubionego makaronu 300 - 350 g ulubionego makaronu, polecam tagliatelle albo spaghetti 300 - 400 g marchewek 300 - 500 g truskawek 300 g borówek amerykańskich, umytych i osuszonych 300 g ciecierzycy (cieciorki) 300 g drobnego makaronu np. muszelki, kolanka 300 g lodów truskawkowych (ulubionych) 300 g makaronu 300 g marchewek 300 g marchewek (można zastąpić papryką lub cukinią) 300 g marchewek, startych na tarce o grubych oczkach albo pokrojonych w małą kostkę 300 g pieczarek 300 g serka śmietankowego (100 g tego serka można zastąpić serkiem Mascarpone) 300 g ulubionego makaronu np. penne, rigatoni 300 g ulubionego makaronu np. penne, świderki 300 g ulubionego makaronu, najlepiej spaghetti 300 g wędzonego boczku 330 - 350 ml śmietany 30 % 350 g makaronu, najlepiej długiego typu spaghetti 4 - 5 brzoskwiń, pokrojonych na mniejsze kawałki np. plasterki albo kostkę 4 - 5 golonek z indyka (łącznie około 2 - 2,5 kg) 4 - 5 jajek, dowolnych (może być rozmiar L albo M) 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 jajka, rozmiar L 4 kg śliwek węgierek, 4 większe marchewki (około 700 - 800 g) 4 ząbki czosnku 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 4 ząbki czosnku, starte na tarce 4 ćwiartki z kurczaka 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki miodu w formie płynnej 4 łyżki mąki pszennej do posypania cebulki plus mąką do obsypania piersi z kurczaka 4 łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego 4 łyżki panierki Panko albo zwykłej bułki tartej 4 łyżki sosu sojowego 4 średniej wielkości cukinie, najlepiej młode 4 średniej wielkości marchewki 4 średniej wielkości ogórki kiszone - około 400 g 40 - 50 g świeżych drożdży 40 g masła 40 g masła plus 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek 40 g masła plus dwie łyżki oliwy lub oleju 40 g masła plus około 2 łyżki oleju bądź w wersji wegańskiej 80 g masełka wegańskiego Naturale 40 g masła, miękkiego, w temp. pokojowej 400 - 450 g ciecierzycy (waga po odcedzeniu, to będą 2 puszki) 400 - 450 g ciecierzycy (waga po odsączeniu, dwie puszki, ale można dać mniej np. tylko jedną puszkę) 400 - 500 g dojrzałych śliwek 400 - 500 g krewetek np. blanszowanych, odmiana Vannmei 400 - 500 g pieczarek 400 g dojrzałych truskawek 400 g kurek 400 g marchewki, startych na tarce o małych oczkach 400 g śliwek węgierek (około 300 g ćwiartek do środka ciasta oraz 100 g połówek na wierzch) 450 - 500 g krewetek 450 - 500 g truskawek 450 - 500 g truskawek, pokrojonych np. na ćwiartki albo kostkę 450 - 500 ml ciepłego mleka (podgrzanego, ale nie gorącego!) 5 - 6 jajek, rozmiar M albo L 5 jajek, rozmiar L, temp, pokojowa 5 płaskich łyżek maki pszennej 5 ziaren czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku, drobno posiekany albo starty na tarce 5 łyżek jogurtu naturalnego (normalny, w typie greckim albo wegański) 5 łyżek oleju roślinnego 5 łyżek słodkiego sosu chili 5 łyżek zimnej wody 5 żółtek z jajek, rozmiar L 50 - 70 g sera Grana Padano albo Parmezanu, startego na tarce o małych oczkach 50 - 80 g sera Grana Padano, Parmezan albo innego ulubionego, startego na tarce. 50 - 80 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki, można dodać trochę suszonych koźlaków) plus woda po moczeniu się grzybów 50 g masła 50 g masła - twardego albo półtwardego 50 g masła plus 2 łyżki oleju albo oliwy z oliwek 50 g masła plus dodatkowo 2 - 3 łyżki oliwy lub oleju 50 g masła w temp. pokojowej 50 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego 50 g masła, roztopionego i przestudzonego 50 g sera Grana Padano 50 g sera Grana Padano - opcjonalnie 50 g sera Grana Padano albo Paremzanu, starty na tarce 50 g sera Grana Padano albo Parmezan 50 g sera Grana Padano albo Parmezanu, startego 50 g sera Grana Padano albo Permezan 500 - 600 g białej kiełbasy, dobrej jakości 500 - 600 g brukselki 500 - 600 g dyni (np. piżmowej, Hokkaido) 500 - 600 g mięsa mielonego (dowolnego np. wieprzowe, wołowego, drobiowego) 500 - 600 g owoców np. truskawek, malin, borówek 500 - 600 g pieczarek 500 - 600 owoców np. truskawek 500 g (pół kilograma) mąki pszennej np. typ 450 500 g czereśni (bez pestek), przekrojonych na pół 500 g fasolki szparagowej świeżej albo mrożonej 500 g gnocchi 500 g gnocchi (jedno opakowanie) 500 g marchewek 500 g mąki pszennej 500 g pieczarek (białych albo brunatnych) 500 g piersi z kurczaka - dwie większe piersi 500 g szparagów 500 g zielonych szparagów 500 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę 500 ml (2 szklanki) bulionu warzywnego, drobiowego albo czystego rosołu 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego, czystego rosołu (bulion najlepiej domowy, jak nie masz to możesz użyć bulion ze słoiczka do rozpuszczenia w wodzie) 500 ml mleka 6 - 8 ząbków czosnku 6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego 6 ząbków czosnku 6 łyżek oleju roślinnego 60 g masła plus 2 łyżki oliwy z oliwek (jeśli nie masz oliwy, to dodaj olej) 60 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego 60 g masła, roztopionego i przestudzonego 600 g ziemniaków 7 łyżek sosu sojowego 70 - 80 g masła 700 - 800 g ziemniaków 750 ml bulionu warzywnego (wersja wegańska) albo drobiowego lub czystego rosołu - 3 pełne szklanki 8 jajek, rozmiar L 8 łyżek zimnej wody 80 - 100 g baby szpinaku 80 - 100 g masła 80 - 100 g rukoli albo baby szpinaku 80 - 100 g sera żółtego np. Edamski, Mozzarella, Gouda, Cheddar 80 g masła, miękkiego, w temp. pokojowej 800 - 1000 g jabłek, najlepiej słodkich i trwałych 800 g - 1000 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego 800 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki, karkówki) 800 g mąki pszennej np. tortowej 800 g skrzydełek z kurczaka Nutella albo inny ulubiony krem do smarowania bardzo czubata łyżka mąki pszennej bita śmietana np. w sprayu do dekoracji cebula dymka (biała i zielona część) - pęczek ciasto francuskie - jedno standardowe opakowanie cukier - według potrzeb, minimum 4 łyżki cukier - według potrzeb, najlepiej minimum 4 łyżki cukier puder cukier puder do posypania albo polewa cukier puder do posypania deseru czarny pieprz w kulkach (5 - 6 ziaren) czubata łyżeczka cukru czubata łyżeczka cukru waniliowego czubata łyżeczka cukry (brązowego albo białego) czubata łyżeczka kminku - opcjonalnie, jeśli go lubisz czubata łyżeczka koncentratu czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego czubata łyżeczka lubczyku czubata łyżeczka majeranku czubata łyżeczka majeranku do posypania kiełbasy czubata łyżeczka miodu albo zwykłego cukru czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich do posypania cukinii czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej czubata łyżeczka suszonego koperki czubata łyżeczka suszonego rozmarynu czubata łyżeczka suszonego tymianku czubata łyżeczka suszonej natki pietruszki czubata łyżeczka ziół prowansalskich czubata łyżeczka ziół prowansalskich albo oregano czubata łyżka białego cukru czubata łyżka mąki pszennej czubata łyżka przyprawy curry - można dać więcej czubata łyżka ryżu czubata łyżka skrobi ziemniaczanej czubata łyżka skrobi ziemniaczanej albo mąki ziemniaczanej czubata łyżka smalcu albo masła czubata łyżka smalcu albo około dwie - trzy łyżki oleju do smażenia: 80 g - 100 g masełka wegańskiego Naturale (wersja 1) dodatki do pizzy np. 6 plastrów salami, 6 plastrów szynki, pół cebuli dwa duże ziemniaki albo 3 mniejsze dwa jajka, rozmiar L dwa pęczki koperku dwa średnie jabłka dwie czubate łyżeczki musztardy np. Dijon, miodowa dwie czubate łyżeczki proszku do pieczenia dwie czubate łyżki majonezu dwie duże marchewki (około 200 - 300 g) dwie duże piersi z kurczaka albo trzy mniejsze (500 - 600 g) dwie piersi z kurczaka (albo polędwiczki z kurczaka) dwie piersi z kurczaka (około 500 g) dwie większe cebule dwie większe piersi z kurczaka - około 500 g dwie łodygi selera naciowego dwie łodygi selera naciowego (można dodać trzy), jeśli nie masz selera to dodaj więcej marchewki dwie łyżeczki oregano albo ziół prowansalskich dwie łyżeczki proszku do pieczenia dwie łyżki soku z cytryny albo łyżka octu jabłkowego dwie średnie marchewki ewentualne przyprawy, które są opcjonalnie: cynamon, goździki, kardamon, inne korzenne przyprawy główka młodej kapusty (duża albo dwie małe) - około 600 - 800 g główka młodej kapusty - średnia/większa (około 800 g) jeden albo dwa liście laurowe jeden brokuł jeden brokuł - około 500 g jeden duży kalafior lub dwa małe (łączna waga to około 1600 - 2000 g) jeden duży liść z białej kapusty - tylko opcjonalnie, jeśli masz np. kapustę w domu jeden duży, zwarty i świeży kalafior jeden gotowy spód do pizzy (ulubiony) jeden mały ogórek szklarniowy jeden mały seler albo kawałek dużego, obrany jeden pomidor jeden por jeden por (biała i jasnozielona część) jeden por (biała i jasnozielona część), przekrojony na pół jeden spód do pizzy ulubionej marki w kształcie prostokąta jedna albo dwie płaskie płaskie łyżki Gochujang jedna cebula jedna cebula - średnia jedna cytryna, dobrze oczyszczona - skórka z całej cytryny plus jedna łyżka soku z cytryny jedna cytryny (skóra z całej jednej cytryny plus dwie łyżki soku z cytryny) jedna czerwona cebula jedna czerwona papryka jedna czubata łyżka skrobi ziemniaczanej do posypania kurczaka jedna duża cebula jedna duża cebula albo dwie małe jedna duża cebula, drobno pokrojona jedna duża cebula, pokrojona w piórka jedna duża pietruszka, obrana jedna duża/większa młoda kapusta jedna główka młodej kapusty jedna kostka rosołowa, najlepiej domowa albo ekologiczna – opcjonalnie jedna mała główka czerwonej kapusty albo pół dużej jedna mała/średnia czerwona cebulka jedna mniejsza dynia albo kawałek większej dyni (o wadzie około 1 kg - 1,4 kg) jedna puszka mleczka kokosowego, ulubionego producenta jedna puszka pomidorów, najlepiej drobno krojonych jedna puszka pomidorów, najlepiej drobno krojonych (polecam markę Mutti) jedna szklanka maślanki (pamiętaj, aby przed użyciem dobrze wstrząsnąć opakowaniem), maślankę można zastąpić kefirem. jedna szklanka mąki pszennej jedna szklanka mąki pszennej np. tortowej jedna większa cebula jedna większa polędwiczka wieprzowa albo dwie małe/bardzo małe jedna ćwiartka z kurczaka (350 – 500 g) jedna łyżka mąki i jedna łyżka cukru do posypania jagód jedna łyżka płynnego miodu jedna łyżka soku z limonki albo cytryny jedna łyżka ulubionej musztardy np. Dijon, musztarda miodowa jedna średnia albo duża cebula jedna średnia albo duża cebula, najlepiej opalona na patelni albo na gazie jedna średnia cebula jedna średnia cebula (żółta albo czerwona) jedna średnia cebula albo mały por (biała i jasnozielona część) jedna średnia cukinia (300 - 400 g) jedna średnia czerwona cebula jedna średnia główka kalafiora - około 600 - 800 g jedna średnia marchewka do pulpetów, starta na tarce o małych oczkach - opcjonalnie jedna średnia/duża cebula jedna średniej wielkości cukinia albo dwie małe jedno duże jajko jedno duże, twardo jabłko jedno jabłko jedno jajko do rozbełtania jedno jajko, rozmiar L jedno opakowanie serka śmietankowego naturalnego (nie puszysty) - 125g - 150 g jedno opakowanie świeżego tortellini (ze sklepowej lodówki) - 250 g jedno skrzydło z indyka (500 – 700 g) – skrzydło można zastąpić ćwiartką z kurczaka jedno żółtko kawałek imbiru (około 1 - 1,5 cm) - opcjonalnie kawałek imbiru - około 1cm kilka kropel cytryny - na koniec, opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny - opcjonalnie kilka lisków mięty kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego kilka łyżek ulubionej musztardy do posmarowania z wierzchu kiełbasy kilka świeżych truskawek do dekoracji kisiel - najlepiej o smaku użytych owoców np. kisiel truskawkowy koperek koperek (minimum pęczek), drobno posiekany, jeśli chcesz możesz użyć więcej np. dwa pęczki koperek - mały pęczek, po posiekaniu około 2 łyżki koperek - pęczek, opcjonalnie kwaśna śmietana - duże opakowanie, około 400 g, najlepiej 18 %, ale może być też 12 % albo specjalna lekka śmietana 10 % (oznaczona jako do mizerii) lekko czubata łyżka skrobi ziemniaczanej liść laurowy liść laurowy (2 - 3 sztuki) liść laurowy - opcjonalnie marchewki - 300 g mała dynia albo kawałek dużej (waga około 1 kg albo mniej) mała marchewka mały pęczek natki pietruszki mielony czarny pieprz - według potrzeb mielony pieprz - do smaku, do dodania pod koniec min. pół łyżeczki ulubionej musztardy np. Dijon minimum 1 łyżka soku z cytryny minimum pół szklanki orzechów nerkowca (do max. jednej szklanki) miód, syrop klonowy albo zwykły cukier - do osłodzenia, opcjonalnie i w razie potrzeby mięso drobiowe albo mieszane (łącznie około 1,8 - 2,0 kg) mąka pszenna (około pół szklanki, w razie konieczności więcej, do obsypania kurczaka) natka pietruszki natka pietruszki (pęczek), drobno posiekana natka pietruszki - opcjonalnie natka pietruszki - pęczek natka pietruszki do posypania natka pietruszki do posypania na koniec natka pietruszki, drobno posiekana natka pietruszki, drobno posiekana (pęczek) natka pietruszki, drobno posiekana - opcjonalnie natka pietruszki, pęczek, posiekana nieco więcej niż pół szklanki wody około 1 - 2 cm startego imbiru około 1 kg młodych ziemniaków około 1 kg pałeczek z kurczaka około 1,2 kg (1200 g) ziemniaków około 1,5 kg mięsa wieprzowego (polecam łopatkę wieprzową) około 1/3 szklanki mąki pszennej plus 3/4 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu do wymieszenia z mąką około 1/3 łyżeczki soli około 100 - 150 g suszonych pomidorów (opcjonalnie) około 100 g - 150 g boczku wędzonego surowego około 100 g sera np. Cheddar, Mozzarella około 1000 ml (1 litr) bulionu warzywnego, drobiowego, ewentualnie czystego rosołu około 150 - 200 g sera Gouda, Mozzarelli albo Cheddar około 150 g sera Gouda, Mozzarella albo Cheddar około 150 g sera Mozzarella albo Cheddar, startego na tarce około 2 - 3 łyżki octu jabłkowego albo soku z cytryny około 200 g - 250 g jagód około 250 - 300 g moreli, przekrojonych na pół około 3 łyżki oliwy z oliwek albo olej roślinnego do polania cukinii plus dodatkowo około 2 łyżki po nałożeniu panierki około 3 łyżki wody albo soku z cytryny około 3/4 łyżeczki pieprzu do posypania mięsa około 30 - 40 g sera Gouda, Mozzarella, Cheddar - opcjonalnie około 30 g masła i dwie łyżki oliwy z oliwek albo oleju ( w razie konieczności więcej) około 30 g masła plus 2 łyżki oliwy albo oleju (do smażenia cebuli i marchewki) plus około 30 g masła i łyżka oleju/oliwy do podsmażenia brukselki przed dodaniem jej do zupy około 30 g masła plus dwie łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego około 300 - 450 g mrożonego groszku (jeśli chcesz dać więcej, to użyj 450 g) około 300 g marchewek, pokrojonych na kawałki około 300 g pieczarek około 300 g sera Ricotta bądź jakiegoś puszystego serka twarogowego np. Almette jogurtowy około 330 - 350 ml śmietanki 30 % około 330 - 350 ml śmietanki 30 % - nieco więcej niż szklanka około 350 - 400 g makaronu (dowolnego) około 40 - 50 g masła około 40 g masła (dwie czubate łyżki) około 40 g masła (opcjonalnie) około 40 g masła plus 2 łyżki oliwy (ewentualnie zamiast oliwy olej) około 400 - 450 g mrożonej fasolki szparagowej (pokrojonej) albo mrożonego groszku około 50 - 50 g sera Grana Padano albo Parmezanu - opcjonalnie około 50 - 80 g posiekanej czekolady albo groszków czekoladowych - opcjonalnie około 50 - 80 g sera Grana Padano albo Parmezan około 50 - 80 g sera Grana Padano albo Parmezan - opcjonalnie około 50 - 80 g sera Grana Padano, Parmezan albo w wersji wegańskiej dowolnego sera wegańskiego około 50 - 80 g sera np. Grana Padano, Parmezanu - opcjonalnie, do posypania około 50 g - 80 g sera Grana Padano albo Parmezanu - opcjonalnie około 50 g sera Grana Padano albo Parmezan około 50 g sera Grana Padano albo Parmezanu, startego na tarce o małych oczkach około 500 - 600 g mięsa mielonego (max. 700 g) około 500 - 600 g piersi z kurczaka (dwie duże albo trzy małe) około 500 g ogórków kiszonych (z jednego litrowego słoika), starte na tarce o grubych oczkach, można też dodać sok po ogórkach ze słoika np. 1/3 szklanki. około 500 g piersi z kurczaka (dwie duże albo trzy małe) około 500 g piersi z kurczaka (dwie duże piersi albo trzy mniejsze) około 500 g ulubionej kiełbasy około 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki około 500 g śliwek (300 g pokrój na paski albo ćwiartki i dodaj bezpośrednio do ciasta, a około 200 g pokrój na połówki i wciśnij w ciasto już bezpośrednio podczas smażenia) około 500g ulubionej kiełbasy około 60 gramów masła, zimnego około 600 g ulubionej kiełbasy (może być śląska) około 600 g śliwek, pokrojonych w ćwiartki około 80 - 100 g baby szpinaku około 80 - 100 g sera Grana Padano albo Parmezan około 80 g masełka wegańskiego Naturale około 80 g masełka wegańskiego Naturale (1 wersja) albo innego tłuszczu do podsmażenia np. trochę oliwy z oliwek albo oleju około 80 g prażonych orzechów np. włoskich, prażonych ziaren i nasion albo ich mix około 80 g sera Cheddar albo inny wybrany np. Gouda, Mozzarella około 80 g sera Grana Padano około 80 g sera Grana Padano albo Parmezan około 80 g sera Grana Padano albo Parmezanu - opcjonalnie około 80 g sera Grana Padano, Parmezan około pół puszki mleczka kokosowego około pół szklanki zimnej wody około pół szklanki śmietany 30 % - opcjonalnie około pół łyżeczki mielonego kminku albo do smaku około łyżka masła do posmarowania formy/naczynia do zapiekania około łyżka, dwie soku z cytryny olej albo inny tłuszcz do smażenia - w razie konieczności olej do smażenia olej do smażenia (można też usmażyć na maśle z dodatkiem oliwy) olej do smażenia - dwie, trzy łyżki olej do smażenia - według potrzeb olej do smażenia albo smalec dobrej jakości olej roślinny albo masło klarowane do smażenia - według potrzeb olej roślinny do smażenia - według potrzeb oliwa z oliwek - kilka łyżek do polania kalafiora, według potrzeb opakowanie dowolnej przyprawy do kurczaka ( w przybliżeniu 30 g) opakowanie sera Feta - około 150 - 200 g opakowanie serka śmietankowego - około 135 g do max. 200 g ( w zależności od wielkości opakowania) opakowanie suszonych drożdży (7 - 8 g) opakowanie tortellini (świeże, z lodówki, nie suche) - 250 g opcjonalnie można posypać serem np. Grana Padano - około 80 g opcjonalnie ser Grana Padano albo Parmezan, starty, do posypania - w przybliżeniu 50 - 80 g opcjonalnie łyżeczka mielonego kminu rzymskiego ostra papryka w proszku (opcjonalnie np. pół łyżeczki) pieprz pieprz do smaku pieprz do smaku - około 1/3 łyżeczki albo więcej pieprz do smaku, około 1/2 łyżeczki pieprz i sól do farszu (np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu), pieprz i sól do przyprawienia gulaszu pieprz i sól do smaku pokruszony ser Feta - do posypania - opcjonalnie polędwiczka wieprzowa - średnia pomidory np. malinowe, śliwkowe - 700 - 800 g posiekany koperek albo natka pietruszki - do dodania na koniec posiekany pęczek natki pietruszki do dodania na sam koniec - opcjonalnie puszka czerwonej fasoli (około 400 g) puszka dobrej kukurydzy, odsączonej z zalewy puszka krojonych ananasów, odsączonych dobrze z zalewy - około 340 g puszka kukurydzy (około 340 - 400 g) puszka mleczka kokosowego puszka sosu do pizzy - 400 g (polecam firmę Mutti) lub domowy sos Marinara pół cebuli pokrojonej w plastry pół dużego banana albo jeden mały (może być mocno dojrzały) pół limonki albo 1 łyżka cytryny pół limonki albo małej cytryny pół małego arbuza pół małej dyni piżmowej (łączna waga tej połówki to około 500 g) pół szklanki białego wina pół szklanki białego wina (opcjonalnie) pół szklanki bułki tartej albo panierki Panko pół szklanki cukru pół szklanki czerwonego wina - opcjonalnie, można pominąć pół szklanki kakao extra ciemne pół szklanki mleka pół szklanki mleka albo wody do namoczenia pieczywa (w razie konieczności dodaj więcej) pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki pszennej ( w razie konieczności użyj więcej) pół szklanki mąki pszennej do posypania mięsa pół szklanki olej roślinnego pół szklanki oleju roślinnego pół szklanki orzechów np. włoskich, posiekane pół szklanki płatków migdałowych - opcjonalnie pół szklanki rodzynek albo suszonej żurawiny pół szklanki skrobi ziemniaczanej pół szklanki suchego ryżu np. Basmati (90 - 100 g) pół szklanki wina - opcjonalnie pół szklanki wody pół szklanki wody po gotującym się makaronie pół szklanki zimnej wody pół szklanki zimnej wody albo bulionu pół szklanki śmietanki 30 % pół szklanki śmietanki 30 % (można dać trochę więcej) pół szklanki śmietanki 30 % - opcjonalnie pół szklanki śmietanki 30 % albo mleka albo mleczka kokosowego - opcjonalnie pół szklanki śmietany 30 % pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki cynamonu do posypania śliwek pół łyżeczki do max. jednej łyżeczki kurkumy pół łyżeczki ekstraktu waniliowego albo migdałowego - opcjonalnie pół łyżeczki kminu rzymskiego lub nieco więcej pół łyżeczki ostrej papryki - opcjonalnie pół łyżeczki ostrej papryki - opcjonalnie, tylko jeśli chcesz trochę ostrzejszy farsz pół łyżeczki ostrej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, dla nieco ostrzejszego smaku) pół łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli chcesz trochę ostrzejszy sos) pół łyżeczki ostrej papryki w proszku - opcjonalnie pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku półtora (1 i 1/2) szklanki mleka, najlepiej pełnotłustego 3,2 %, temp. pokojowa półtora szklanki wody półtora szklanki wody albo bulionu (drobiowego albo warzywnego, może być np. ze słoiczka) półtora łyżki octu ryżowego albo soku z cytryny półtora łyżki oliwy albo oleju do polania dyni pęczek cebuli dymki - cała, zarówno biała, jaki i zielona część pęczek koperku pęczek koperku - opcjonalnie pęczek koperku albo natki pietruszki - do wyboru pęczek koperku, posiekany pęczek natki pietruszki pęczek natki pietruszki w całości - do gotowania rosołu (obwiązany np. białą nitką) pęczek szczypiorku pęczek szczypiorku - opcjonalnie płaska łyżeczka cynamonu płaska łyżeczka kurkumy płaska łyżeczka soli (można dać trochę mniej np. 3/4 łyżeczki) płaska łyżeczka suszonego czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku (można też dać trochę ostrej papryki) rabarbar - 2 - 3 łodygi, pokrojone na małe kawałki ryż albo pieczywo do podania - opcjonalnie ser Grana Padano albo Parmezan - około 60 - 80 g - opcjonalnie, można inny ser np. Gouda, Mozzarella sezam do posypania sezam do posypania - opcjonalnie skórka starta z jednej całej limonki albo skórka z połówki cytryny suszone pomidory - około 80 - 100 g szczypiorek albo cebula dymka (cała - zielona i biała cześć, do posypania na koniec) szczypiorek do posypania - opcjonalnie szczypiorek i ziarna sezamu - opcjonalnie szczypta cynamonu szczypta soli szklanka (250 ml) mleka szklanka białego cukru szklanka białego cukru (może być niepełna, jeśli chcesz mniej słodkie to użyj np. 3/4 szklanki) szklanka cukru (cała szklanka ma 250 ml) szklanka cukru brązowego albo białego szklanka czerwonej soczewicy szklanka jogurtu w typie greckim albo kwaśnej śmietany 18 % szklanka makaronu orzo (suchego, cała szklanka ma 250 ml) szklanka mleka - 250 ml szklanka mleka krowiego albo "mleka" roślinnego szklanka mleka krowiego, najlepiej 3,2 % szklanka mleka, najlepiej 3,2 % szklanka mąki pszennej, przesianej przez sitko szklanka panierki Panko albo bułki tartej szklanka ryżu do risotto np. Arborio szklanka wody szklanka wody po gotujących się szparagach sól sól - dodaj tylko w razie takiej konieczności sól do posypania bakłażana, żeby wypuścił wodę sól do posypania kapusty - około 3/4 łyżeczki sól do posypania plastrów bakłażana sól do posypania ugotowanych ziemniaków - opcjonalnie, jeśli będzie taka potrzeba sól do smaku - według potrzeb sól do smaku, około 3/4 łyżeczki sól do wody ( może być jedna łyżeczka soli na litr wody) sól i pieprz do posypania cukinii sól i pieprz do posypania mięsa i warzyw przed włożeniem ich do piekarnika sól i pieprz do przyprawienia mięsa a później sosu sól i pieprz do smaki - około pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu sól i pieprz do smaku sól i pieprz do smaku (pieprz najlepiej świeżo zmielony) sól i pieprz do smaku (polecam łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu) sól i pieprz do smaku (według potrzeb) sól i pieprz do smaku (zacznij od 1/3 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu i zwiększ, jeśli będzie taka potrzeba) sól i pieprz do smaku do mięsa mielonego (możesz dodać np. 3/4 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu) sól i pieprz do smaku np. 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczka pieprzu sól i pieprz do smaku np. 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu sól i pieprz do smaku np. 3/4 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu sól i pieprz do smaku np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu sól i pieprz do smaku np. pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki pieprzu sól i pieprz od smaku sól i pieprz wedle uznania np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu sól, pieprz do smaku (do posypania dyni, ilość według uznania) słodka papryka w proszku (do posypania dyni, ilość według uznania) słodka papryka w proszku - według potrzeb (można też dodać trochę ostrej papryki w proszku) tabliczka czekolady (100 g) - polecam czekoladę gorzką 64 % tabliczka dowolnej czekolady np. gorzkiej 64 % tabliczka gorzkiej czekolady 64 % - 100 g trochę masła do posmarowania naczynia do zapiekania trochę masła/tłuszczu do posmarowania formy trochę oleju roślinnego - do polania skrzydełek (po kilka kropel na skrzydełko) trochę oleju roślinnego - do posmarowania krążków z młodej kapusty plus trochę soli i pieprzu do posypania krążków trochę oliwy z oliwek albo oleju do posmarowania papieru do pieczenia trochę oliwy z oliwek albo oleju do posmarowania papieru do pieczeniu trochę oliwy z oliwek do polania główek czosnku trochę soli i pieprzu do smaku, które dodaje się do panierki - kilka szczypt trzy ząbki czosnku tłuszcz do podsmażenia cebuli np. 30 g masła i łyżka oleju/oliwy tłuszcz do podsmażenia np. 30 g masła plus łyżka oliwy/oleju tłuszcz do smażenia np. 30 g masła plus 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (w wersji wegańskiej możesz użyć samego oleju lub oliwy albo masełka wegańskiego) tłuszcz do smażenia np. 80 g masełka wegańskiego albo kilka łyżek oleju roślinnego tłuszcz do smażenia np. 80 g wegańskiego masełka (np. Naturale) albo dwie, trzy łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego tłuszcz do smażenia, czyli około 80 g masełka wegańskiego Naturale (wersja wegańska) albo około 40 g zwykłego masła plus około 2 łyżki oleju roślinnego. tłuszcz do smażenia: około 30 - 40 g masła plus dwie, trzy łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek ulubiony keczup - razem około 7 czubatych łyżek (jedna czubata łyżka do mięsa mielonego plus po jednej czubatej łyżce do rozsmarowania po każdym krążku, w razie konieczności użyj więcej) ulubiony makaron np. orzo albo chrupiąca bagietka - do podania ulubiony sos - opcjonalnie water włoszczyzna ( np. 2 cebule, 5 średnich marchewek, pól selera, 2 korzenie pietruszki, 3 obrane ząbki czosnku, można dodać tez kawałek pora) ziarna sezamu - opcjonalnie ziele angielskie (5 - 6 ziaren) zimna woda do gotowania ziemniaków łyżeczka brązowego albo białego cukru łyżeczka cukru łyżeczka cukru - opcjonalnie łyżeczka cukru waniliowego łyżeczka cukru waniliowego - ocjonalnie łyżeczka cukru, najlepiej brązowego łyżeczka cukru, najlepiej brązowego, ale może być biały łyżeczka cynamonu łyżeczka czosnku granulowanego łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżeczka ekstraktu waniliowego (można dać całą łyżkę) łyżeczka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie łyżeczka mielonego kminku - opcjonalnie łyżeczka mielonego kminu rzymskiego łyżeczka miodu w formie płynnej łyżeczka musztardy Dijon łyżeczka oregano albo zioła prowansalskie łyżeczka oregano albo zioła prowansalskiego łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich łyżeczka proszki do pieczenia łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli łyżeczka soli (do dodania do gotującej się zupy na początku, w razie konieczności dodaj więcej pod koniec) łyżeczka soli - do posypania cukinii łyżeczka soli do posypania cukinii, żeby puściła wodę łyżeczka soli do posypania mięsa łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka suszonego lubczyku – opcjonalnie łyżeczka suszonego tymianku łyżeczka suszonej bazylii - opcjonalnie łyżeczka słodkiej papryki (może być wędzona) łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka ulubionej musztardy np. Dijon, miodowej łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka ziół prowansalskich (lub trochę więcej) łyżeczka ziół prowansalskich albo oregano łyżeczki soli łyżka albo łyżeczka miodu w formie płynnej lub cukru łyżka cukru łyżka cukru do posypania brzoskwiń łyżka cukru do posypania śliwek łyżka cukru waniliowego łyżka czosnku granulowanego łyżka ekstraktu waniliowego (można użyć mniej np. tylko łyżeczkę) łyżka miodu w formie płynnej łyżka mleka ( w razie konieczności dodaj łyżkę więcej) łyżka octu balsamicznego - opcjonalnie łyżka oleju roślinnego do polania cukinii oraz kilka łyżek do smażenia łyżka płynnego miodu lub syropu klonowego łyżka soku po ogórkach kiszonych łyżka soku z cytryny łyżka soku z cytryny - opcjonalnie łyżka soku z cytryny albo octu ryżowego lub jabłkowego łyżka sosu sojowego łyżka sosu sojowego - opcjonalnie łyżka sosu sojowego - opcjonalnie, ale polecam dodać średnia albo duża cebula średnia cebula, starta na tarce o grubych oczkach albo drobno pokrojona
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close