Desery
ananas arborio awokado azjatyckie babeczki babka baby szpinak bakłażan banan banany barszcz barszcz czerwony barszcz wigilijny bazylia biała kapusta biała kiełbasa białe wino biały cukier bigos boczek boże narodzenie brązowy cukier brokuł brokuły brokuły bimi brownie brzoskwinie bulion bulion drobiowy bulion warzywny bułka tarta buraczki buraki cebula cebula dymka cebule cheddar chlebek chlebek bananowy chow mein chrzan ciasta ciasto ciasto francuskie ciasto z jabłkami ciecierzyca ciemny sos sojowy cukier cukier brązowy cukier cynamon cukier puder cukier waniliowy cukinia curry ćwiartki ćwiartki z kurczaka cynamon cytryna cytryny czekolada czerwona cebula czerwona fasola czerwone wino czosnek czosnek granulowany deser dijon drożdże dutch baby dynia dynia piżmowa ekstrakt ekstrakt waniliowy extra ciemne kakao fasola fasola z puszki gnocchi gofry gorzka gorzka czekolada gorzkie kakao gouda Grana grana padano grana podano gruszka gruszki grzyby imbir jabła jabłka jabłko jagody jaja jajka jajka na twardo jogurt jogurt grecki kakao kakao extra ciemne kalafior kalaior kalarepa kapusta kapusta kiszona kapusta świeża keczup kiełbasa kminek kokosowe koncentrat pomidorowy koperek krewetki kukurydza kurczak kuskus perłowy kwaśna śmietana liście laurowe lubczyk majeranek majonez mak mąka mąka pszenna mąka tortowa makaron maliny marchew marchewka marchewki masło mielone mięso mięso mielone mięso wieprzowe migdały miód mleczko kokosowe mleko mleko kokosowe młoda kapusta młode ziemniaki morele mozzarella mozzarella w kulkach mrożone jagody mrożone maliny mrożone warzywa muffinki muffiny musztarda musztarda francuska naleśnik naleśniki naleśniki i placki natka natka pietruszki nózki nutella obiad ocet balsamiczny ocet jabłkowy ocet ryżowy ogórki ogórki kiszone olej olej roślinny oliwa oliwa z oliwek oregano orzechy orzo ostra papryka pałeczki pałeczki z kurczaka pałki pałki z kurczaka panierka panko panko papryka parmezan penne pesto pieczarki piersi piersi z kurczaka pietruszka piwo płatki owsiane podudzia polędwica polędwica wieprzowa polędwiczka polędwiczka w cieście polędwiczka wieprzowa polędwiczki pomarańcze pomidorki pomidorki koktajlowe pomidory pomidory w puszce por pory proste ciasto proszek do pieczenia przyprawa curry przyprawa do kurczaka pulpety racuchy ricotta risoni risotto rosół rozmaryn rukola ryż ryż do risotto rzodkiewki seler seler naciowy selerkonserwowy ser ser śmietankowy serek serek wiejski sezam skrobia skrobia ziemniaczana skrzydełka skrzydełka po azjatycku śliwki słodka papryka słodki sos chili smalec śmietana śmietana 18 % śmietanka śmietanka 30 % sok z cytryny sos azjatycki sos chili sos hoisin sos pomidorowy sos sojowy sos teriyaki spaghetti suszona natka pietruszki suszone grzyby suszone pomidory suszony koperek suszony tymianek Święta świeża żurawina szczypiorek szparagi szpinak tarty chrzan teriyaki torellini tortellini truskawki tuńczyk tuńczyk z puszki twaróg twarożek tymianek udka z kurczaka udon warzywa wczesne ziemniaki wędzony boczek wieprzowina wigilia wino wołowina wypieki zakwas zapiekanka żeberka zielone szparagi ziemniaki zioła zioła prowansalskie żółtka żółtko zupa żurawina
0,5 kilograma marchewek 0.5 szklanki (pół szklanki) wody gazowanej albo niegazowanej 1 - 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 cukier waniliowy 1 duża cebula 1 duża cytryna 1 duża jajko 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (jedna cała i trzy czwarte szklanki) 1 jajko, rozmiar L 1 kg marchewek 1 kg ziemniaków, najlepiej młodych albo wczesnych 1 opakowanie serka wiejskiego, 200 g 1 pełna szklanka cukru (szklanka ma 250 ml) 1 szklanka cukru (można zmniejszyć do 3/4 szklanki_ 1 szklanka makaronu orzo, suchego - szklanka ma 250 ml 1 szklanka mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka brązowego cukru albo miodu 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego albo soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1,5 litra (6 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego rosołu 1,5 litra bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego rosołu (6 szklanek) 1,5 szklanki mąki pszennej 1.5 lita (6 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego rosołu 1/2 kostki masła - 100 g 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao (extra ciemne) 1/2 szklanki oleju roślinnego 1/2 szklanki śmietanki 30 % 1/2 szklanki śmietanki 30 % - opcjonalnie 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki pszennej plus płaska łyżeczka soli i około 1/3 łyżeczki pieprzu (można dać więcej) 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18 % albo jogurtu greckiego 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki oleju roślinnego 1/4 łyżeczki soli 100 - 150 g suszonych pomidorów, najlepiej pokrojonych w paski 100 g kaszy np. jęczmiennej perłowej 100 g masła 100 g sera Gouda albo Mozzarelli albo sera Cheddar 100 g surowego wędzonego boczku 100 g świeżych drożdży (10 dkg) 120 g masła, miękkiego 150 g - 170 g masła 150 g masła, roztopionego 2 - 3 jabłka, obrane i pokrojone na małe kawałki 2 - 3 starte ząbki czosnku 2 - 3 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki oleju roślinnego albo oliwy 2 - 3 łyżki oliwy albo oleju roślinnego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 dojrzałe albo bardzo dojrzałe banany 2 dojrzałe awokado 2 duże cebule 2 duże jajka 2 duże jajka plus opcjonalnie jedno dodatkowe żółtko 2 główki brokuła - łącznie 1 kg 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (dwie pełne szklanki plus dodatkowo jedna trzecia szklanki) 2 jajka, rozmiar L 2 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa 2 litry bulionu warzywnego/drobiowego/rosołu 2 liście laurowe 2 marchewki (około 200 g) 2 małe albo jedna duża główka młodej kapusty (razem około 1200 g) 2 małe/średnie główki młodej kapusty 2 piersi z kurczaka - 400 - 600 g 2 piersi z kurczaka - około 500 - 600 g 2 piersi z kurczaka, przekrojone na pół 2 puszki pomidorów, najlepiej drobno krojonych np. firmy Mutti 2 pęczki koperku (można dać więcej albo mniej, zależy czy lubisz bardzo koperek) 2 szklanki mąki pszennej 2 x pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone 2 x tuńczyk z puszki, w oleju, oliwie albo w wodzie (w przybliżeniu 2 x po 130 g, po odsączeniu) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki brązowego cukru albo półtora łyżki płynnego miodu 2 łyżki brązowego cukru lub miodu w formie płynnej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego do polania kurczaka 2 łyżki cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można dodać pół łyżki więcej) 2 łyżki mleka 2 łyżki oleju do polania kurczaka 2 łyżki oleju roślinnego albo oliwy 2 łyżki oliwy z oliwek albo olej roślinnego 2 łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego (jasnego albo ciemnego) 2 łyżki słodkiego sosu chili albo łyżka zwykłego sosu chili lub jakiegokolwiek ostrzejszego (opcjonalnie) 2 średniej wielkości cukinie 2 żółtka 2/3 szklanki brązowego cukru 2/3 szklanki cukru (można dodać inną ilość np. 1/2, 3/4 albo całą szklankę) 2/3 szklanki zwykłej, zimnej wody 200 g masła 200 g mąki pszennej 200 g ulubionego ryżu 200 g śmietanki 30 % 200 g śmietany 18 % albo jogurt w typie greckim 250 - 300 g pomidorków koktajlowych 3 - 4 szklanki bulionu 3 - 4 ziarna ziela angielskiego 3 - 4 ząbki czosnku 3 dojrzałe/mocno dojrzałe banany 3 jajka, rozmiar L 3 litry zimnej wody 3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego 3 ząbki czosnku 3 ząbki czosnku, starte na tarce 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki oleju roślinnego albo oliwy z oliwek 3 średnie pomidory, polecam malinowe 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki cukru pudru, przesianego przez sitko 3/4 szklanki jogurtu w typie greckim 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki śmietany 30 % 3/4 łyżeczki cynamonu do posypania brzoskwiń 3/4 łyżeczki soli 30 g masła plus 2 łyżki oliwy lub oleju 300 - 500 g truskawek 300 g ciecierzycy (cieciorki) 300 g marchewek 300 g marchewek, startych na tarce o grubych oczkach albo pokrojonych w małą kostkę 300 g ulubionego makaronu np. penne, rigatoni 300 g ulubionego makaronu np. penne, świderki 300 g ulubionego makaronu, najlepiej spaghetti 300 g wędzonego boczku 350 g makaronu, najlepiej długiego typu spaghetti 4 - 5 brzoskwiń, pokrojonych na mniejsze kawałki np. plasterki albo kostkę 4 ząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego 40 - 50 g świeżych drożdży 40 g masła 40 g masła plus 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek 40 g masła plus dwie łyżki oliwy lub oleju 40 g masła plus około 2 łyżki oleju bądź w wersji wegańskiej 80 g masełka wegańskiego Naturale 400 - 500 g krewetek np. blanszowanych, odmiana Vannmei 400 - 500 g pieczarek 450 - 500 g truskawek 5 ziaren czarnego pieprzu 5 łyżek słodkiego sosu chili 5 żółtek z jajek, rozmiar L 50 g masła 50 g masła - twardego albo półtwardego 50 g masła plus 2 łyżki oleju albo oliwy z oliwek 50 g masła plus dodatkowo 2 - 3 łyżki oliwy lub oleju 50 g masła w temp. pokojowej 50 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego 50 g sera Grana Padano albo Parmezanu, startego 500 g marchewek 500 g mąki pszennej 500 g pieczarek (białych albo brunatnych) 500 g szparagów 500 g zielonych szparagów 500 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę 500 ml mleka 80 - 100 g masła 800 - 1000 g jabłek, najlepiej słodkich i trwałych 800 g mąki pszennej np. tortowej 800 g skrzydełek z kurczaka Nutella albo inny ulubiony krem do smarowania bardzo czubata łyżka mąki pszennej ciasto francuskie - jedno standardowe opakowanie cukier puder czubata łyżeczka koncentratu czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego czubata łyżeczka majeranku czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka suszonego koperki czubata łyżeczka suszonego tymianku czubata łyżeczka suszonej natki pietruszki czubata łyżeczka ziół prowansalskich czubata łyżka białego cukru czubata łyżka mąki pszennej czubata łyżka ryżu czubata łyżka skrobi ziemniaczanej czubata łyżka smalcu albo masła czubata łyżka smalcu albo około dwie - trzy łyżki oleju dwa jajka, rozmiar L dwa pęczki koperku dwie piersi z kurczaka (albo polędwiczki z kurczaka) dwie łodygi selera naciowego główka młodej kapusty (duża albo dwie małe) - około 600 - 800 g główka młodej kapusty - średnia/większa (około 800 g) jeden brokuł - około 500 g jeden duży kalafior lub dwa małe (łączna waga to około 1600 - 2000 g) jeden mały seler albo kawałek dużego, obrany jeden por jeden por (biała i jasnozielona część), przekrojony na pół jedna cebula jedna cebula - średnia jedna cytryna, dobrze oczyszczona - skórka z całej cytryny plus jedna łyżka soku z cytryny jedna cytryny (skóra z całej jednej cytryny plus dwie łyżki soku z cytryny) jedna czubata łyżka skrobi ziemniaczanej do posypania kurczaka jedna duża cebula jedna duża cebula, drobno pokrojona jedna duża pietruszka, obrana jedna główka młodej kapusty jedna kostka rosołowa, najlepiej domowa albo ekologiczna – opcjonalnie jedna mała/średnia czerwona cebulka jedna szklanka mąki pszennej jedna szklanka mąki pszennej np. tortowej jedna ćwiartka z kurczaka (350 – 500 g) jedna łyżka mąki i jedna łyżka cukru do posypania jagód jedna średnia albo duża cebula jedna średnia albo duża cebula, najlepiej opalona na patelni albo na gazie jedna średnia cebula jedna średnia główka kalafiora - około 600 - 800 g jedna średnia/duża cebula jedno duże, twardo jabłko jedno skrzydło z indyka (500 – 700 g) – skrzydło można zastąpić ćwiartką z kurczaka jedno żółtko kilka kropel cytryny - na koniec, opcjonalnie koperek marchewki - 300 g natka pietruszki natka pietruszki, drobno posiekana nieco więcej niż pół szklanki wody około 1 - 2 cm startego imbiru około 1 kg młodych ziemniaków około 1 kg pałeczek z kurczaka około 150 - 200 g sera Gouda, Mozzarelli albo Cheddar około 150 g sera Mozzarella albo Cheddar, startego na tarce około 2 - 3 łyżki octu jabłkowego albo soku z cytryny około 200 g - 250 g jagód około 250 - 300 g moreli, przekrojonych na pół około 3 łyżki wody albo soku z cytryny około 300 g marchewek, pokrojonych na kawałki około 330 - 350 ml śmietanki 30 % około 330 - 350 ml śmietanki 30 % - nieco więcej niż szklanka około 40 - 50 g masła około 40 g masła (dwie czubate łyżki) około 50 - 80 g sera Grana Padano albo Parmezan około 500 g ogórków kiszonych (z jednego litrowego słoika), starte na tarce o grubych oczkach, można też dodać sok po ogórkach ze słoika np. 1/3 szklanki. około 500 g ulubionej kiełbasy około 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki około 80 - 100 g baby szpinaku około 80 g masełka wegańskiego Naturale około 80 g sera Cheddar albo inny wybrany np. Gouda, Mozzarella około 80 g sera Grana Padano około 80 g sera Grana Padano albo Parmezan około pół puszki mleczka kokosowego około pół szklanki zimnej wody około pół szklanki śmietany 30 % - opcjonalnie około pół łyżeczki mielonego kminku albo do smaku około łyżka, dwie soku z cytryny olej do smażenia olej do smażenia - dwie, trzy łyżki opakowanie dowolnej przyprawy do kurczaka ( w przybliżeniu 30 g) opakowanie tortellini (świeże, z lodówki, nie suche) - 250 g opcjonalnie ser Grana Padano albo Parmezan, starty, do posypania - w przybliżeniu 50 - 80 g opcjonalnie łyżeczka mielonego kminu rzymskiego pieprz polędwiczka wieprzowa - średnia posiekany koperek albo natka pietruszki - do dodania na koniec puszka czerwonej fasoli (około 400 g) puszka kukurydzy (około 340 - 400 g) pół szklanki białego wina pół szklanki kakao extra ciemne pół szklanki olej roślinnego pół szklanki oleju roślinnego pół szklanki wina - opcjonalnie pół szklanki wody po gotującym się makaronie pół szklanki zimnej wody albo bulionu pół szklanki śmietany 30 % pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki ostrej papryki - opcjonalnie, tylko jeśli chcesz trochę ostrzejszy farsz pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku półtora (1 i 1/2) szklanki mleka, najlepiej pełnotłustego 3,2 %, temp. pokojowa półtora szklanki wody płaska łyżeczka suszonego czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku rabarbar - 2 - 3 łodygi, pokrojone na małe kawałki ser Grana Padano albo Parmezan - około 60 - 80 g - opcjonalnie, można inny ser np. Gouda, Mozzarella sezam do posypania sezam do posypania - opcjonalnie suszone pomidory - około 80 - 100 g szklanka białego cukru szklanka jogurtu w typie greckim albo kwaśnej śmietany 18 % szklanka mleka - 250 ml szklanka mleka krowiego, najlepiej 3,2 % szklanka mąki pszennej, przesianej przez sitko szklanka ryżu do risotto np. Arborio szklanka wody po gotujących się szparagach sól sól i pieprz do smaku sól i pieprz od smaku tabliczka czekolady (100 g) - polecam czekoladę gorzką 64 % tabliczka dowolnej czekolady np. gorzkiej 64 % tabliczka gorzkiej czekolady 64 % - 100 g trochę masła/tłuszczu do posmarowania formy trochę oleju roślinnego - do polania skrzydełek (po kilka kropel na skrzydełko) tłuszcz do smażenia, czyli około 80 g masełka wegańskiego Naturale (wersja wegańska) albo około 40 g zwykłego masła plus około 2 łyżki oleju roślinnego. łyżeczka brązowego albo białego cukru łyżeczka cukru - opcjonalnie łyżeczka cukru waniliowego łyżeczka cukru, najlepiej brązowego łyżeczka cukru, najlepiej brązowego, ale może być biały łyżeczka cynamonu łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżeczka mielonego kminku - opcjonalnie łyżeczka mielonego kminu rzymskiego łyżeczka miodu w formie płynnej łyżeczka musztardy Dijon łyżeczka proszki do pieczenia łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka suszonego lubczyku – opcjonalnie łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka ulubionej musztardy np. Dijon, miodowej łyżka albo łyżeczka miodu w formie płynnej lub cukru łyżka cukru łyżka cukru do posypania brzoskwiń łyżka cukru waniliowego łyżka płynnego miodu lub syropu klonowego łyżka soku z cytryny łyżka sosu sojowego
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close