Składniki
Method
- Na patelni rozgrzej tłuszcz np. smalec albo olej roślinny. Kiedy się rozgrzeje, to ostrożnie umieść białą kiełbasę na patelni i smaż ją na mniejszym/średnim ogniu przez około 10 -15 minut z obydwu stron, obracając ją co kilka minut, aby równomiernie się zarumieniła. Jeśli kiełbasa była nacięta, kontroluj, aby nie straciła zbyt dużo tłuszczu. Jeśli korzystasz z termometru kuchennego, upewnij się, że wewnętrzna temperatura kiełbasy wynosi około 70 – 72°C. Jeśli chcesz, aby kiełbasa miała chrupiącą skórkę, możesz zwiększyć ogień pod koniec smażenia na chwilę, ale uważaj, żeby jej nie przypalić. Po podsmażeniu zdejmij ją z patelni.Uwaga! Jeśli chcesz, aby kiełbasa zachowała swoją soczystość to jej nie nakłuwaj. Jeśli używasz surowej kiełbasy i jest ona grubsza, warto najpierw ją zaparzyć, wkładając do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 10 minut. Dzięki temu po smażeniu nie będzie surowa w środku. Po wyjęciu z wody trzeba ją dobrze osuszyć przed smażeniem. Cienką surową kiełbasę można natomiast od razu smażyć na patelni.Nacinać czy nie nacinać białej kiełbasy podczas smażenia? To zależy do Ciebie 😛Nacinanie kiełbasy – przyspiesza smażenie, zwiększa chrupkość skórki, ale może sprawić, że kiełbasa będzie mniej soczysta. Brak nacinania – kiełbasa smaży się dłużej, ale zachowuje soczystość w środku, a skórka jest mniej chrupiąca.
- W razie konieczności dodaj więcej tłuszczu i wrzuć pokrojoną w piórka cebulkę. Smaż ją około 4 – 5 minut od czasu mieszając. Następnie dodaj starty albo drobno posiekany czosnek, przemieszaj go z cebulką i smaż wszystko jeszcze minutę.
- Następnie wlej pół szklanki białego wina. Jeśli nie używasz wina to możesz wlać bulion lub czysty, przelany przez sitko rosół. Gotuj około minutę, tak aby alkohol częściowo odparował, a potem dodaj musztardę oraz miód i dobrze wszystko przemieszaj. Zagotuj ponownie sos i gotuj kolejne 2 minuty, a potem wlej śmietankę 30 % i dobrze wszystko przemieszaj. Dodaj też pieprz i sól do smaku oraz suszony tymianek albo inne ulubione suszone zioła.
- Gotuj sos około 3 – 4 minuty, a kiedy zacznie gęstnieć, to dodaj z powrotem na patelnię białą kiełbasę. Trzymaj na ogniu jeszcze w przybliżeniu 3 minuty – w międzyczasie możesz trochę polewać sosem kiełbaski. Kiełbaski powinny być ciepłe, a sos powinien zgęstnieć. Im dłużej będziesz trzymać na ogniu, tym sos będzie gęstszy. Podawaj z ulubionymi dodatkami 🙂🥖 Z czym najlepiej podać smażoną białą kiełbasę w sosie musztardowo-śmietanowym?➡️ Świetnie pasuje do:✅ Pieczonych, smażonych albo gotowanych ziemniaków 🥔✅ Chleba na zakwasie 🍞✅ Kaszy gryczanej 🌾✅ Kiszonych ogórków 🥒 dla kontrastu smaków!