Cofnij
Czas przygotowania 10 minuty
Czas smażenia 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 520

Składniki
  

  • 600 - 700 g białej kiełbasy, dobrej jakości
  • jedna średnia cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wina lub bulionu warzywnego lub czystego rosołu Uwaga! jeśli nie masz ani wina, ani bulionu czy rosołu, to dodaj zamiast tego pół szklanki śmietanki 30 % więcej i dwie łyżeczki soku z cytryny albo octu jabłkowego
  • pół szklanki śmietanki 30 %
  • 3 łyżeczki ulubionej musztardy np. Dijon
  • 1 łyżka miodu w formie płynnej
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku albo innych ulubionych ziół np. majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Method
 

  1. Na patelni rozgrzej tłuszcz np. smalec albo olej roślinny. Kiedy się rozgrzeje, to ostrożnie umieść białą kiełbasę na patelni i smaż ją na mniejszym/średnim ogniu przez około 10 -15 minut z obydwu stron, obracając ją co kilka minut, aby równomiernie się zarumieniła. Jeśli kiełbasa była nacięta, kontroluj, aby nie straciła zbyt dużo tłuszczu. Jeśli korzystasz z termometru kuchennego, upewnij się, że wewnętrzna temperatura kiełbasy wynosi około 70 – 72°C. Jeśli chcesz, aby kiełbasa miała chrupiącą skórkę, możesz zwiększyć ogień pod koniec smażenia na chwilę, ale uważaj, żeby jej nie przypalić. Po podsmażeniu zdejmij ją z patelni.
    Uwaga! Jeśli chcesz, aby kiełbasa zachowała swoją soczystość to jej nie nakłuwaj. Jeśli używasz surowej kiełbasy i jest ona grubsza, warto najpierw ją zaparzyć, wkładając do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 10 minut. Dzięki temu po smażeniu nie będzie surowa w środku. Po wyjęciu z wody trzeba ją dobrze osuszyć przed smażeniem. Cienką surową kiełbasę można natomiast od razu smażyć na patelni.
    Nacinać czy nie nacinać białej kiełbasy podczas smażenia? To zależy do Ciebie 😛
    Nacinanie kiełbasy – przyspiesza smażenie, zwiększa chrupkość skórki, ale może sprawić, że kiełbasa będzie mniej soczysta. Brak nacinania – kiełbasa smaży się dłużej, ale zachowuje soczystość w środku, a skórka jest mniej chrupiąca.
  2. W razie konieczności dodaj więcej tłuszczu i wrzuć pokrojoną w piórka cebulkę. Smaż ją około 4 – 5 minut od czasu mieszając. Następnie dodaj starty albo drobno posiekany czosnek, przemieszaj go z cebulką i smaż wszystko jeszcze minutę.
  3. Następnie wlej pół szklanki białego wina. Jeśli nie używasz wina to możesz wlać bulion lub czysty, przelany przez sitko rosół. Gotuj około minutę, tak aby alkohol częściowo odparował, a potem dodaj musztardę oraz miód i dobrze wszystko przemieszaj. Zagotuj ponownie sos i gotuj kolejne 2 minuty, a potem wlej śmietankę 30 % i dobrze wszystko przemieszaj. Dodaj też pieprz i sól do smaku oraz suszony tymianek albo inne ulubione suszone zioła.
  4. Gotuj sos około 3 – 4 minuty, a kiedy zacznie gęstnieć, to dodaj z powrotem na patelnię białą kiełbasę. Trzymaj na ogniu jeszcze w przybliżeniu 3 minuty – w międzyczasie możesz trochę polewać sosem kiełbaski. Kiełbaski powinny być ciepłe, a sos powinien zgęstnieć. Im dłużej będziesz trzymać na ogniu, tym sos będzie gęstszy. Podawaj z ulubionymi dodatkami 🙂
    🥖 Z czym najlepiej podać smażoną białą kiełbasę w sosie musztardowo-śmietanowym?➡️ Świetnie pasuje do:✅ Pieczonych, smażonych albo gotowanych ziemniaków 🥔✅ Chleba na zakwasie 🍞✅ Kaszy gryczanej 🌾✅ Kiszonych ogórków 🥒 dla kontrastu smaków!

Film