Biała kiełbasa w sosie musztardowo-śmietanowym.

By misziza
2025-03-19
Rating: 0.00
(0)

Smażona biała kiełbasa w sosie musztardowo-śmietanowym z dodatkiem miodu to prosty, a zarazem wykwintny sposób na podanie tego wielkanocnego klasyka. Biała kiełbasa to symbol odrodzenia i tradycji na świątecznym stole, ale świetnie sprawdzi się także na szybki, domowy obiad. W mojej rodzinie są osoby, które mogłyby jeść ją na okrągło, a w tej kremowej, aromatycznej odsłonie to prawdziwy rarytas!

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂

Sekret tego dania tkwi w jakości kiełbasy – najlepsza to ta o wysokiej zawartości mięsa (minimum 85%), bez zbędnych dodatków i z naturalną osłonką. Smażenie podkreśla jej smak, a aksamitny sos musztardowo-śmietanowy z nutą miodu doskonale balansuje wyrazistość mięsa. To danie robi się błyskawicznie, a efekt zachwyca! Spróbuj go na Wielkanoc lub jako pyszny, rozgrzewający posiłek na co dzień – gwarantuję, że będzie hitem! 🐣🔥

🎥NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA BIAŁĄ KIEŁBASĘ W SOSIE I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ🎥:

smażona biała kiełbasa w sosie film

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI:
🔹 około 600 g białej kiełbasy
🔹 tłuszcz do smażenia np. smalec albo olej do smażenia (plus opcjonalnie łyżka masła)
🔹 średnia cebula
🔹 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku, posiekane albo starte

Składniki na sos:
🔹 ½ szklanki białego wina lub bulionu/czystego rosołu
🔹 ½ szklanki śmietanki 30%
🔹 3 łyżeczki musztardy, np. Dijon
🔹 czubata łyżeczka suszonego tymianku albo innych ulubionych ziół, np. majeranku
🔹 sól i pieprz do smaku

JAK WYBRAĆ DOBRĄ BIAŁĄ KIEŁBASĘ?

👀 Na co zwrócić uwagę przy kupnie białej kiełbasy?
➡️ Wybieraj kiełbasę o krótkim, naturalnym składzie – powinna zawierać głównie mięso, przyprawy i ewentualnie wodę. Unikaj tych z długą listą konserwantów i wzmacniaczy smaku. 🧐

⚪ Dlaczego niektóre białe kiełbasy są bardziej białe niż inne?
➡️ Im bielsza kiełbasa, tym większa szansa, że zawiera więcej konserwantów i fosforanów ❌. Naturalna, dobrej jakości biała kiełbasa powinna mieć lekko szary odcień, co oznacza, że nie była przesadnie „upiększana” chemicznie.

BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE MUSZTARDOWO – ŚMIETANOWYM. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Na patelni rozgrzej tłuszcz np. smalec albo olej roślinny. Kiedy się rozgrzeje, to ostrożnie umieść białą kiełbasę na patelni i smaż ją na mniejszym/średnim ogniu przez około 10 -15 minut z obydwu stron, obracając ją co kilka minut, aby równomiernie się zarumieniła. Jeśli kiełbasa była nacięta, kontroluj, aby nie straciła zbyt dużo tłuszczu. Jeśli korzystasz z termometru kuchennego, upewnij się, że wewnętrzna temperatura kiełbasy wynosi około 70 – 72°C. Jeśli chcesz, aby kiełbasa miała chrupiącą skórkę, możesz zwiększyć ogień pod koniec smażenia na chwilę, ale uważaj, żeby jej nie przypalić. Po podsmażeniu zdejmij ją z patelni.

Uwaga! Jeśli chcesz, aby kiełbasa zachowała swoją soczystość to jej nie nakłuwaj. Jeśli używasz surowej kiełbasy i jest ona grubsza, warto najpierw ją sparzyć, wkładając do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 10 minut. Dzięki temu po smażeniu nie będzie surowa w środku. Po wyjęciu z wody trzeba ją dobrze osuszyć przed smażeniem. Cienką surową kiełbasę można natomiast od razu smażyć na patelni.

Nacinać czy nie nacinać białej kiełbasy podczas smażenia? To zależy do Ciebie 😛

Nacinanie kiełbasy – przyspiesza smażenie, zwiększa chrupkość skórki, ale może sprawić, że kiełbasa będzie mniej soczysta. Brak nacinania – kiełbasa smaży się dłużej, ale zachowuje soczystość w środku, a skórka jest mniej chrupiąca.

smazona-biala-kielbasa-przygotowanie-krok-1
smazona-biala-kielbasa-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

W razie konieczności dodaj więcej tłuszczu i wrzuć pokrojoną w piórka cebulkę. Smaż ją około 4 – 5 minut od czasu mieszając. Następnie dodaj starty albo drobno posiekany czosnek, przemieszaj go z cebulką i smaż wszystko jeszcze minutę.

smazona-biala-kielbasa-przygotowanie-krok-2
smazona-biala-kielbasa-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Następnie wlej pół szklanki białego wina. Jeśli nie używasz wina to możesz wlać bulion lub czysty, przelany przez sitko rosół. Gotuj około minutę, tak aby alkohol częściowo odparował, a potem dodaj musztardę oraz miód i dobrze wszystko przemieszaj. Zagotuj ponownie sos i gotuj kolejne 2 minuty, a potem wlej śmietankę 30 % i dobrze wszystko przemieszaj. Dodaj też pieprz i sól do smaku oraz suszony tymianek albo inne ulubione suszone zioła np. majeranek.

smazona-biala-kielbasa-przygotowanie-krok-3a
smazona-biala-kielbasa-przygotowanie-krok-3a
smazona-biala-kielbasa-przygotowanie-krok-3b
smazona-biala-kielbasa-przygotowanie-krok-3b

KROK 4.

Gotuj sos około 3 – 4 minuty, a kiedy zacznie gęstnieć, to dodaj z powrotem na patelnię białą kiełbasę. Trzymaj na ogniu jeszcze w przybliżeniu 3 minuty – w międzyczasie możesz trochę polewać sosem kiełbaski. Kiełbaski powinny być ciepłe, a sos powinien zgęstnieć. Im dłużej będziesz trzymać na ogniu, tym sos będzie gęstszy. Podawaj z ulubionymi dodatkami 🙂

🥖 Z czym najlepiej podać smażoną białą kiełbasę w sosie musztardowo-śmietanowym?
➡️ Świetnie pasuje do:
✅ Pieczonych, smażonych albo gotowanych ziemniaków 🥔
✅ Chleba na zakwasie 🍞
✅ Kaszy gryczanej 🌾
✅ Kiszonych ogórków 🥒 dla kontrastu smaków!

smazona-biala-kielbasa-przygotowanie-krok-4.
smazona-biala-kielbasa-przygotowanie-krok-4.
LUBISZ BIAŁĄ KIEŁBASĘ? SPRAWDŹ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY:

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym. – Kuchnia Izy

Pieczona biała kiełbasa w piwie z cebulą. – Kuchnia Izy

Pieczona biała kiełbasa z kapustą kiszoną – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych proporcji wyjdą około 4 porcje. Oczywiście dużo zależy od Twojego apetytu, ale średnio można przyjąć 4 porcji, zwłaszcza jeśli podajesz kiełbaski jako część obiadu np. z ziemniakami i surówką.

Jedna porcja, czyli 1/4 będzie miała w przybliżeniu:

🔥 Kalorie520
💪 Białko: 23,7 g
🧈 Tłuszcze: 39 g
🥔 Węglowodany: 8,5 g

biała kiełbasa w sosie musztardowo-śmietanowym
biała kiełbasa w sosie musztardowo-śmietanowym

BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE MUSZTARDOWO – ŚMIETANOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

biała kiełbasa w sosie musztardowo-śmietanowym

Czas przygotowania 10 minuty
Czas smażenia 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 520 kcal

Składniki
  

  • 600 – 700 g białej kiełbasy, dobrej jakości
  • jedna średnia cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wina lub bulionu warzywnego lub czystego rosołu Uwaga! jeśli nie masz ani wina, ani bulionu czy rosołu, to dodaj zamiast tego pół szklanki śmietanki 30 % więcej i dwie łyżeczki soku z cytryny albo octu jabłkowego
  • pół szklanki śmietanki 30 %
  • 3 łyżeczki ulubionej musztardy np. Dijon
  • 1 łyżka miodu w formie płynnej
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku albo innych ulubionych ziół np. majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje
 

  • Na patelni rozgrzej tłuszcz np. smalec albo olej roślinny. Kiedy się rozgrzeje, to ostrożnie umieść białą kiełbasę na patelni i smaż ją na mniejszym/średnim ogniu przez około 10 -15 minut z obydwu stron, obracając ją co kilka minut, aby równomiernie się zarumieniła. Jeśli kiełbasa była nacięta, kontroluj, aby nie straciła zbyt dużo tłuszczu. Jeśli korzystasz z termometru kuchennego, upewnij się, że wewnętrzna temperatura kiełbasy wynosi około 70 – 72°C. Jeśli chcesz, aby kiełbasa miała chrupiącą skórkę, możesz zwiększyć ogień pod koniec smażenia na chwilę, ale uważaj, żeby jej nie przypalić. Po podsmażeniu zdejmij ją z patelni.
    Uwaga! Jeśli chcesz, aby kiełbasa zachowała swoją soczystość to jej nie nakłuwaj. Jeśli używasz surowej kiełbasy i jest ona grubsza, warto najpierw ją zaparzyć, wkładając do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 10 minut. Dzięki temu po smażeniu nie będzie surowa w środku. Po wyjęciu z wody trzeba ją dobrze osuszyć przed smażeniem. Cienką surową kiełbasę można natomiast od razu smażyć na patelni.
    Nacinać czy nie nacinać białej kiełbasy podczas smażenia? To zależy do Ciebie 😛
    Nacinanie kiełbasy – przyspiesza smażenie, zwiększa chrupkość skórki, ale może sprawić, że kiełbasa będzie mniej soczysta. Brak nacinania – kiełbasa smaży się dłużej, ale zachowuje soczystość w środku, a skórka jest mniej chrupiąca.
  • W razie konieczności dodaj więcej tłuszczu i wrzuć pokrojoną w piórka cebulkę. Smaż ją około 4 – 5 minut od czasu mieszając. Następnie dodaj starty albo drobno posiekany czosnek, przemieszaj go z cebulką i smaż wszystko jeszcze minutę.
  • Następnie wlej pół szklanki białego wina. Jeśli nie używasz wina to możesz wlać bulion lub czysty, przelany przez sitko rosół. Gotuj około minutę, tak aby alkohol częściowo odparował, a potem dodaj musztardę oraz miód i dobrze wszystko przemieszaj. Zagotuj ponownie sos i gotuj kolejne 2 minuty, a potem wlej śmietankę 30 % i dobrze wszystko przemieszaj. Dodaj też pieprz i sól do smaku oraz suszony tymianek albo inne ulubione suszone zioła.
  • Gotuj sos około 3 – 4 minuty, a kiedy zacznie gęstnieć, to dodaj z powrotem na patelnię białą kiełbasę. Trzymaj na ogniu jeszcze w przybliżeniu 3 minuty – w międzyczasie możesz trochę polewać sosem kiełbaski. Kiełbaski powinny być ciepłe, a sos powinien zgęstnieć. Im dłużej będziesz trzymać na ogniu, tym sos będzie gęstszy. Podawaj z ulubionymi dodatkami 🙂
    🥖 Z czym najlepiej podać smażoną białą kiełbasę w sosie musztardowo-śmietanowym?➡️ Świetnie pasuje do:✅ Pieczonych, smażonych albo gotowanych ziemniaków 🥔✅ Chleba na zakwasie 🍞✅ Kaszy gryczanej 🌾✅ Kiszonych ogórków 🥒 dla kontrastu smaków!

Film

❓ Ciekawe pytania i odpowiedzi

🔥 Czy biała kiełbasa nadaje się do smażenia, czy lepiej ją gotować?
➡️ Można ją zarówno smażyć, jak i gotować, ale smażenie dodaje jej wyjątkowego aromatu i chrupiącej skórki! 🥓🔥 Warto ją wcześniej podgotować, jeśli jest surowa – wtedy smażenie będzie szybsze i unikniemy ryzyka surowego środka.


💛 Czy każda musztarda się nadaje do sosu?
➡️ Najlepiej sprawdzi się musztarda francuska, dijon lub sarepska – mają intensywny smak i dobrze komponują się ze śmietaną. Jeśli lubisz łagodniejsze sosy, możesz użyć musztardy miodowej 🍯.

🤔 Dlaczego dodajemy miód do sosu?
➡️ Miód 🍯 równoważy ostrość musztardy i dodaje lekkiej słodyczy, co świetnie podkreśla smak białej kiełbasy. Jeśli nie masz miodu, możesz spróbować syropu klonowego lub odrobiny cukru trzcinowego.

📦 Czy można przechowywać smażoną białą kiełbasę na później?
➡️ Tak! Możesz ją przechować w lodówce do 2 dni i podgrzać na patelni lub w piekarniku.

🌶️ Czy można dodać do sosu musztardowo – śmietanowego trochę chrzanu?
➡️ Oczywiście! 🥄 Chrzan doda sosowi ostrości i wyrazistości – świetnie komponuje się z musztardą i śmietaną. Jeśli lubisz delikatniejszy smak, dodaj tylko łyżeczkę, a jeśli jesteś fanem ostrości, możesz dać więcej! 🔥😋

smażona biała kiełbasa w sosie
smażona biała kiełbasa w sosie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close