Smażona biała kiełbasa w sosie musztardowo-śmietanowym z dodatkiem miodu to prosty, a zarazem wykwintny sposób na podanie tego wielkanocnego klasyka. Biała kiełbasa to symbol odrodzenia i tradycji na świątecznym stole, ale świetnie sprawdzi się także na szybki, domowy obiad. W mojej rodzinie są osoby, które mogłyby jeść ją na okrągło, a w tej kremowej, aromatycznej odsłonie to prawdziwy rarytas!
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂
Sekret tego dania tkwi w jakości kiełbasy – najlepsza to ta o wysokiej zawartości mięsa (minimum 85%), bez zbędnych dodatków i z naturalną osłonką. Smażenie podkreśla jej smak, a aksamitny sos musztardowo-śmietanowy z nutą miodu doskonale balansuje wyrazistość mięsa. To danie robi się błyskawicznie, a efekt zachwyca! Spróbuj go na Wielkanoc lub jako pyszny, rozgrzewający posiłek na co dzień – gwarantuję, że będzie hitem! 🐣🔥
🎥NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA BIAŁĄ KIEŁBASĘ W SOSIE I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ🎥:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
🔹 około 600 g białej kiełbasy
🔹 tłuszcz do smażenia np. smalec albo olej do smażenia (plus opcjonalnie łyżka masła)
🔹 średnia cebula
🔹 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku, posiekane albo starte
Składniki na sos:
🔹 ½ szklanki białego wina lub bulionu/czystego rosołu
🔹 ½ szklanki śmietanki 30%
🔹 3 łyżeczki musztardy, np. Dijon
🔹 czubata łyżeczka suszonego tymianku albo innych ulubionych ziół, np. majeranku
🔹 sól i pieprz do smaku
JAK WYBRAĆ DOBRĄ BIAŁĄ KIEŁBASĘ?
👀 Na co zwrócić uwagę przy kupnie białej kiełbasy?
➡️ Wybieraj kiełbasę o krótkim, naturalnym składzie – powinna zawierać głównie mięso, przyprawy i ewentualnie wodę. Unikaj tych z długą listą konserwantów i wzmacniaczy smaku. 🧐
⚪ Dlaczego niektóre białe kiełbasy są bardziej białe niż inne?
➡️ Im bielsza kiełbasa, tym większa szansa, że zawiera więcej konserwantów i fosforanów ❌. Naturalna, dobrej jakości biała kiełbasa powinna mieć lekko szary odcień, co oznacza, że nie była przesadnie „upiększana” chemicznie.
BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE MUSZTARDOWO – ŚMIETANOWYM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Na patelni rozgrzej tłuszcz np. smalec albo olej roślinny. Kiedy się rozgrzeje, to ostrożnie umieść białą kiełbasę na patelni i smaż ją na mniejszym/średnim ogniu przez około 10 -15 minut z obydwu stron, obracając ją co kilka minut, aby równomiernie się zarumieniła. Jeśli kiełbasa była nacięta, kontroluj, aby nie straciła zbyt dużo tłuszczu. Jeśli korzystasz z termometru kuchennego, upewnij się, że wewnętrzna temperatura kiełbasy wynosi około 70 – 72°C. Jeśli chcesz, aby kiełbasa miała chrupiącą skórkę, możesz zwiększyć ogień pod koniec smażenia na chwilę, ale uważaj, żeby jej nie przypalić. Po podsmażeniu zdejmij ją z patelni.
Uwaga! Jeśli chcesz, aby kiełbasa zachowała swoją soczystość to jej nie nakłuwaj. Jeśli używasz surowej kiełbasy i jest ona grubsza, warto najpierw ją sparzyć, wkładając do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 10 minut. Dzięki temu po smażeniu nie będzie surowa w środku. Po wyjęciu z wody trzeba ją dobrze osuszyć przed smażeniem. Cienką surową kiełbasę można natomiast od razu smażyć na patelni.
Nacinać czy nie nacinać białej kiełbasy podczas smażenia? To zależy do Ciebie 😛
Nacinanie kiełbasy – przyspiesza smażenie, zwiększa chrupkość skórki, ale może sprawić, że kiełbasa będzie mniej soczysta. Brak nacinania – kiełbasa smaży się dłużej, ale zachowuje soczystość w środku, a skórka jest mniej chrupiąca.

KROK 2.
W razie konieczności dodaj więcej tłuszczu i wrzuć pokrojoną w piórka cebulkę. Smaż ją około 4 – 5 minut od czasu mieszając. Następnie dodaj starty albo drobno posiekany czosnek, przemieszaj go z cebulką i smaż wszystko jeszcze minutę.

KROK 3.
Następnie wlej pół szklanki białego wina. Jeśli nie używasz wina to możesz wlać bulion lub czysty, przelany przez sitko rosół. Gotuj około minutę, tak aby alkohol częściowo odparował, a potem dodaj musztardę oraz miód i dobrze wszystko przemieszaj. Zagotuj ponownie sos i gotuj kolejne 2 minuty, a potem wlej śmietankę 30 % i dobrze wszystko przemieszaj. Dodaj też pieprz i sól do smaku oraz suszony tymianek albo inne ulubione suszone zioła np. majeranek.


KROK 4.
Gotuj sos około 3 – 4 minuty, a kiedy zacznie gęstnieć, to dodaj z powrotem na patelnię białą kiełbasę. Trzymaj na ogniu jeszcze w przybliżeniu 3 minuty – w międzyczasie możesz trochę polewać sosem kiełbaski. Kiełbaski powinny być ciepłe, a sos powinien zgęstnieć. Im dłużej będziesz trzymać na ogniu, tym sos będzie gęstszy. Podawaj z ulubionymi dodatkami 🙂
🥖 Z czym najlepiej podać smażoną białą kiełbasę w sosie musztardowo-śmietanowym?
➡️ Świetnie pasuje do:
✅ Pieczonych, smażonych albo gotowanych ziemniaków 🥔
✅ Chleba na zakwasie 🍞
✅ Kaszy gryczanej 🌾
✅ Kiszonych ogórków 🥒 dla kontrastu smaków!

LUBISZ BIAŁĄ KIEŁBASĘ? SPRAWDŹ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY:
Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym. – Kuchnia Izy
Pieczona biała kiełbasa w piwie z cebulą. – Kuchnia Izy
Pieczona biała kiełbasa z kapustą kiszoną – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji wyjdą około 4 porcje. Oczywiście dużo zależy od Twojego apetytu, ale średnio można przyjąć 4 porcji, zwłaszcza jeśli podajesz kiełbaski jako część obiadu np. z ziemniakami i surówką.
Jedna porcja, czyli 1/4 będzie miała w przybliżeniu:
🔥 Kalorie: 520
💪 Białko: 23,7 g
🧈 Tłuszcze: 39 g
🥔 Węglowodany: 8,5 g

BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE MUSZTARDOWO – ŚMIETANOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Składniki
- 600 – 700 g białej kiełbasy, dobrej jakości
- jedna średnia cebula
- 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
- pół szklanki białego wina lub bulionu warzywnego lub czystego rosołu Uwaga! jeśli nie masz ani wina, ani bulionu czy rosołu, to dodaj zamiast tego pół szklanki śmietanki 30 % więcej i dwie łyżeczki soku z cytryny albo octu jabłkowego
- pół szklanki śmietanki 30 %
- 3 łyżeczki ulubionej musztardy np. Dijon
- 1 łyżka miodu w formie płynnej
- czubata łyżeczka suszonego tymianku albo innych ulubionych ziół np. majeranku
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
- Na patelni rozgrzej tłuszcz np. smalec albo olej roślinny. Kiedy się rozgrzeje, to ostrożnie umieść białą kiełbasę na patelni i smaż ją na mniejszym/średnim ogniu przez około 10 -15 minut z obydwu stron, obracając ją co kilka minut, aby równomiernie się zarumieniła. Jeśli kiełbasa była nacięta, kontroluj, aby nie straciła zbyt dużo tłuszczu. Jeśli korzystasz z termometru kuchennego, upewnij się, że wewnętrzna temperatura kiełbasy wynosi około 70 – 72°C. Jeśli chcesz, aby kiełbasa miała chrupiącą skórkę, możesz zwiększyć ogień pod koniec smażenia na chwilę, ale uważaj, żeby jej nie przypalić. Po podsmażeniu zdejmij ją z patelni.Uwaga! Jeśli chcesz, aby kiełbasa zachowała swoją soczystość to jej nie nakłuwaj. Jeśli używasz surowej kiełbasy i jest ona grubsza, warto najpierw ją zaparzyć, wkładając do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 10 minut. Dzięki temu po smażeniu nie będzie surowa w środku. Po wyjęciu z wody trzeba ją dobrze osuszyć przed smażeniem. Cienką surową kiełbasę można natomiast od razu smażyć na patelni.Nacinać czy nie nacinać białej kiełbasy podczas smażenia? To zależy do Ciebie 😛Nacinanie kiełbasy – przyspiesza smażenie, zwiększa chrupkość skórki, ale może sprawić, że kiełbasa będzie mniej soczysta. Brak nacinania – kiełbasa smaży się dłużej, ale zachowuje soczystość w środku, a skórka jest mniej chrupiąca.
- W razie konieczności dodaj więcej tłuszczu i wrzuć pokrojoną w piórka cebulkę. Smaż ją około 4 – 5 minut od czasu mieszając. Następnie dodaj starty albo drobno posiekany czosnek, przemieszaj go z cebulką i smaż wszystko jeszcze minutę.
- Następnie wlej pół szklanki białego wina. Jeśli nie używasz wina to możesz wlać bulion lub czysty, przelany przez sitko rosół. Gotuj około minutę, tak aby alkohol częściowo odparował, a potem dodaj musztardę oraz miód i dobrze wszystko przemieszaj. Zagotuj ponownie sos i gotuj kolejne 2 minuty, a potem wlej śmietankę 30 % i dobrze wszystko przemieszaj. Dodaj też pieprz i sól do smaku oraz suszony tymianek albo inne ulubione suszone zioła.
- Gotuj sos około 3 – 4 minuty, a kiedy zacznie gęstnieć, to dodaj z powrotem na patelnię białą kiełbasę. Trzymaj na ogniu jeszcze w przybliżeniu 3 minuty – w międzyczasie możesz trochę polewać sosem kiełbaski. Kiełbaski powinny być ciepłe, a sos powinien zgęstnieć. Im dłużej będziesz trzymać na ogniu, tym sos będzie gęstszy. Podawaj z ulubionymi dodatkami 🙂🥖 Z czym najlepiej podać smażoną białą kiełbasę w sosie musztardowo-śmietanowym?➡️ Świetnie pasuje do:✅ Pieczonych, smażonych albo gotowanych ziemniaków 🥔✅ Chleba na zakwasie 🍞✅ Kaszy gryczanej 🌾✅ Kiszonych ogórków 🥒 dla kontrastu smaków!
Film
❓ Ciekawe pytania i odpowiedzi
🔥 Czy biała kiełbasa nadaje się do smażenia, czy lepiej ją gotować?
➡️ Można ją zarówno smażyć, jak i gotować, ale smażenie dodaje jej wyjątkowego aromatu i chrupiącej skórki! 🥓🔥 Warto ją wcześniej podgotować, jeśli jest surowa – wtedy smażenie będzie szybsze i unikniemy ryzyka surowego środka.
💛 Czy każda musztarda się nadaje do sosu?
➡️ Najlepiej sprawdzi się musztarda francuska, dijon lub sarepska – mają intensywny smak i dobrze komponują się ze śmietaną. Jeśli lubisz łagodniejsze sosy, możesz użyć musztardy miodowej 🍯.
🤔 Dlaczego dodajemy miód do sosu?
➡️ Miód 🍯 równoważy ostrość musztardy i dodaje lekkiej słodyczy, co świetnie podkreśla smak białej kiełbasy. Jeśli nie masz miodu, możesz spróbować syropu klonowego lub odrobiny cukru trzcinowego.
📦 Czy można przechowywać smażoną białą kiełbasę na później?
➡️ Tak! Możesz ją przechować w lodówce do 2 dni i podgrzać na patelni lub w piekarniku.
🌶️ Czy można dodać do sosu musztardowo – śmietanowego trochę chrzanu?
➡️ Oczywiście! 🥄 Chrzan doda sosowi ostrości i wyrazistości – świetnie komponuje się z musztardą i śmietaną. Jeśli lubisz delikatniejszy smak, dodaj tylko łyżeczkę, a jeśli jesteś fanem ostrości, możesz dać więcej! 🔥😋
