Cofnij
babka-drozdzowa-z-rodzynkami

Babka drożdżowa.

Czas przygotowania 2 godziny 30 minuty
Czas pieczenia 45 minuty
Porcje 10
Kalorie 434 kcal

Składniki
  

  • jedno całe jajko, rozmiar L
  • 4 żółtka
  • 2/3 szklanki białego cukru (chodzi o zwykłą szklankę. Cała szklanka ma 250 ml)
  • 500 g mąki pszennej np. typ 450
  • szczypta soli np. 1/6 łyżeczki
  • pół szklanki mleka do ciasta, ciepłe, ale nie gorące
  • 100 - 150 g rodzynek (namoczonym w rumie, winie, gorącej wodzie lub soku z cytryny)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 125 g masła, roztopione i przestudzone

Składnik na zaczyn:

  • 40 g świeżych drożdży, temp. pokojowa (wyjmij je około 30 minut przed użyciem)
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki mleka, podgrzany, mleko ciepłe, ale nie gorące!

Instrukcje
 

  • Zacznij od namoczenia rodzynek. Rodzynki przełóż do miski albo dużego kubka i zalej je rumem, bardzo gorącą wodą, sokiem z cytryny albo winem. Odłóż na około 30 minut. Odsącz.
    👉 Nie lubisz rodzynek?Zamiast nich możesz dodać: – suszoną żurawinę 🍒(również warto ją wcześniej namoczyć)– kandyzowaną skórkę pomarańczową 🍊– groszki czekoladowe 🍫– posiekane orzechy lub migdały 🌰– suszone morele, daktyle czy figi 🍑
    Możesz też połączyć niektóre z tych składników.
  • Zrób zaczyn. Do wyższego naczynia wkrusz świeże drożdże (40 g), dodaj łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej oraz pół szklanki ciepłego mleka (ciepłego, ale nie gorącego! Mleko podgrzej do momentu aż będzie ciepłe). Bardzo dobrze wszystko wymieszaj np. łyżką, przykryj ściereczkę i odstaw w cieplejsze miejsce na około 10 – 15 minut aż do wyrośnięcia.
    W międzyczasie roztop masło i zostaw do przestudzenia.
  • Do miski wbij jedno cale jajko oraz 4 żółtka. Wsyp cukier biały i cukier waniliowy. Miksuj na wysoki obrotach aż do uzyskania jednolitej, lekko puszystej masy – miksuj tak 45 – 60 sekund.
  • Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn oraz pół szklanki ciepłego mleka (również podgrzane – ciepłe, ale nie gorące). Dobrze przemieszaj składniki aż do połączenia i wyrabiaj ciasto (zagniataj ciasto lub mieszaj drewnianą łyżka) przez około 8 – 10 minut aż ciasto będzie dość gładkie. Możesz wyrabiać ręcznie (pod koniec może być już dość ciężko, ale dasz radę 😉 )albo możesz użyć mikser z hakiem. Kiedy ciasto będzie już dość gładkie, powoli dodawaj roztopione, przestudzone masło – porcjami, cały czas wyrabiając. Na początku będzie się kleić, ale wyrabiaj dalej – po kilku minutach stanie się elastyczne i lśniące. Następnie dodaj rodzynki i dobrze wmieszaj je w miasto. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1–1,5 godziny, aż podwoi objętość. Po tym czasie uderz pięścią ciasto (całkiem przyjemne ;P )
    📝 Wskazówka: Gdy ciasto drożdżowe już ładnie wyrośnie, nie zapomnij go… uderzyć pięścią! To nie akt przemocy😉, tylko ważny krok, który pozwala usunąć nadmiar gazów wytworzonych przez drożdże, pobudza je do dalszej pracy i sprawia, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i delikatne.
  • W międzyczasie wysmaruj formę do babki masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż ciasto do formy, nakryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut, aby ciasto był jeszcze bardziej puszyste.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra – dół) i piecz przez około 40 – 45 minut. Tak po około 25 – 30 minutach pieczenia gdy zauważysz, że babka za mocno się przypieka, to polecam nakryć ją folią aluminiową albo papierem do pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj tak z 15 minut zanim wyjmiesz ją z formy. Gotową babkę posyp cukrem pudrem albo polukruj ulubionym lukrem gdy przestygnie.

Film

Uwagi

🍋 1. Lukier cytrynowy – chyba najpopularniejszy 😉

Składniki: ¾ szklanki cukru pudru, 2–3 łyżki soku z cytryny, (opcjonalnie: odrobina skórki cytrynowej do dekoracji).
Przygotowanie: Przesiej cukier puder, dodaj po łyżce soku z cytryny i mieszaj, aż uzyskasz gładki, gęsty lukier. Jeśli chcesz, żeby był bardziej błyszczący – dodaj ½ łyżeczki gorącej wody. Polej jeszcze ciepłą babkę i udekoruj skórką. 🍋🐥

🤍 2. Zwykły biały lukier – klasyka Wielkanocy

Składniki: ¾ szklanki cukru pudru, 1–2 łyżki gorącej wody, kilka kropel soku z cytryny lub aromatu waniliowego (opcjonalnie).
Przygotowanie: Przesiej cukier puder do miseczki. Dodawaj po trochu gorącą wodę, aż uzyskasz idealną konsystencję – lukier powinien spływać powoli z łyżki. Polej babkę i poczekaj, aż zastygnie – będzie błyszcząca i elegancka. 🤍🐰

💗 3. Lukier malinowy – kolorowy i wyjątkowy

Składniki: ¾ szklanki cukru pudru, 1–2 łyżki soku malinowego (świeżo wyciśnięty lub z syropu 100%), (opcjonalnie: kilka kropli soku z cytryny dla przełamania słodyczy).
Przygotowanie: Przesiej cukier puder, dodaj sok malinowy i mieszaj do uzyskania różowego, błyszczącego lukru. 💗🥚🌸