Składniki
Method
- Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Marchewki i cebulę pokrój na małe kawałki, a czosnek posiekaj albo zetrzyj na tarce. Buraczki obierz i pokrój na małą kostkę albo jeśli wolisz, to zetrzyj na tarce. Ziemniaki również pokrój na małe kawałki, a białą kapustę posiekaj na cienkie paski.
- W garnku dobrze rozgrzej olej roślinny. Polecam dodać też trochę masło. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to wrzuć mięso i obsmaż go krótko z każdej strony (ok. 2 minuty na stronę), aż pojawi się rumiana, chrupiąca skórka. Pamiętaj, mięso powinno być tylko obsmażone z zewnątrz, ale w środku nadal pozostać surowe. Pod koniec smażenia przypraw pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Kiedy mięso będę obsmażone, zdejmij z garnka i odłóż na bok na talerz.
- W razie konieczności dodaj więcej tłuszczu (oleju lub masła) i dodaj pokrojoną cebulkę i pokrojoną marchewkę. Smaż warzywa około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. W ostatniej minucie smażenia dodaj starty czosnek i przemieszaj.
- Dodaj do garnka pokrojone na małą kostkę buraczki i potem wlej bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół oraz wodę. Następnie dodaj odłożone wcześniej podsmażone mięso oraz pomidory z puszki. Dodaj sól i pieprz do smaku, cukier, majeranek oraz opcjonalnie kmin rzymski. Przykryj zupę pokrywką i od momentu kiedy zupa się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez jedną godzinę.
- Po godzinie dodaj pokrojone na małe ziemniaki, a 10 minut później posiekaną białą kapustę oraz sok z cytryny. Od momentu dodania kapusty gotuj zupę jeszcze około 25 minut, również na małym ogniu i pod przykryciem. Na około 5 minut przed końcem gotowania się zupy można dodać koperek (świeży albo suszony) oraz natkę pietruszki. Jeśli chcesz możesz też dodać słodką paprykę w proszku. Wypróbuj jak smakuje zupa i w razie konieczności dopraw większą ilością pieprz i soli albo innych ulubionych przypraw. Po ugotowaniu zdejmij z ognia, nakryj pokrywką i odczekaj około 10 minut zanim ją podasz. Zupa smakuje też świetnie odgrzana na drugi dzień po spędzaniu całej nocy w lodówce. Polecam zupę podawać z kleksem kwaśnej śmietany 12 % albo 18 %.
Film
Uwagi
Wartość kaloryczna podana jest na jedną porcję i w przybliżeniu bez opcjonalnej kwaśnej śmietany.