1,5 litra (1500 ml) bulionu drobiowego lub czystego, przelanego przez sitko rosołu lub bulionu wołowegobulion może być domowy albo kupny (np. ze słoiczka do rozpuszczenia w wodzie), bulion wołowy jest dobry zwłaszcza jeśli używasz wołowinę
1 litr (1000 ml) wody(można dodać mniej wody, ale wtedy dodaj więcej bulionu - w tej samej proporcji)
500 - 600 g mięsa np. wołowego, wieprzowego, pokrojonego na małe kawałkinp. karkówka, łopatka
1 kg buraczków, pokrojonych na małe kawałki albo starte
2 duże marchewki albo 3 małe
jedna duża cebula
2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
500 g ziemniaków, pokrojonych na małą kostkę
1/4 główki dużej białej kapusty albo pół małej/bardzo małej główki kapusty
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki kminu rzymskiego - opcjonalnie, ale mocno polecam
koperek - świeży (pęczek) albo czubata łyżeczka suszonego - opcjonalnie, ale mocno polecam
natka pietruszki
czubata łyżeczka cukru (w razie konieczności więcej)
pół łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona) - opcjonalnie
łyżka soku z cytryny
czubata łyżeczka majeranku
tłuszcz do podsmażenia np. 3 łyżki oleju plus czubata łyżka masła albo sam olej
kwaśna śmietana 12 % albo 18 % - do podania do zupy np. kleks śmietany (czubata łyżka) na każdy talerz zupy
Instrukcje
Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Marchewki i cebulę pokrój na małe kawałki, a czosnek posiekaj albo zetrzyj na tarce. Buraczki obierz i pokrój na małą kostkę albo jeśli wolisz, to zetrzyj na tarce. Ziemniaki również pokrój na małe kawałki, a białą kapustę posiekaj na cienkie paski.
W garnku dobrze rozgrzej olej roślinny. Polecam dodać też trochę masło. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to wrzuć mięso i obsmaż go krótko z każdej strony (ok. 2 minuty na stronę), aż pojawi się rumiana, chrupiąca skórka. Pamiętaj, mięso powinno być tylko obsmażone z zewnątrz, ale w środku nadal pozostać surowe. Pod koniec smażenia przypraw pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Kiedy mięso będę obsmażone, zdejmij z garnka i odłóż na bok na talerz.
W razie konieczności dodaj więcej tłuszczu (oleju lub masła) i dodaj pokrojoną cebulkę i pokrojoną marchewkę. Smaż warzywa około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. W ostatniej minucie smażenia dodaj starty czosnek i przemieszaj.
Dodaj do garnka pokrojone na małą kostkę buraczki i potem wlej bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół oraz wodę. Następnie dodaj odłożone wcześniej podsmażone mięso oraz pomidory z puszki. Dodaj sól i pieprz do smaku, cukier, majeranek oraz opcjonalnie kmin rzymski. Przykryj zupę pokrywką i od momentu kiedy zupa się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez jedną godzinę.
Po godzinie dodaj pokrojone na małe ziemniaki, a 10 minut później posiekaną białą kapustę oraz sok z cytryny. Od momentu dodania kapusty gotuj zupę jeszcze około 25 minut, również na małym ogniu i pod przykryciem. Na około 5 minut przed końcem gotowania się zupy można dodać koperek (świeży albo suszony) oraz natkę pietruszki. Jeśli chcesz możesz też dodać słodką paprykę w proszku. Wypróbuj jak smakuje zupa i w razie konieczności dopraw większą ilością pieprz i soli albo innych ulubionych przypraw. Po ugotowaniu zdejmij z ognia, nakryj pokrywką i odczekaj około 10 minut zanim ją podasz. Zupa smakuje też świetnie odgrzana na drugi dzień po spędzaniu całej nocy w lodówce. Polecam zupę podawać z kleksem kwaśnej śmietany 12 % albo 18 %.
Film
Uwagi
Wartość kaloryczna podana jest na jedną porcję i w przybliżeniu bez opcjonalnej kwaśnej śmietany.