Cofnij
barszcz ukraiński z mięsem

Barszcz ukraiński z mięsem i ziemniakami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina 45 minuty
Łączny czas 2 godziny
Porcje 8
Kalorie 344 kcal

Składniki
  

  • 1,5 litra (1500 ml) bulionu drobiowego lub czystego, przelanego przez sitko rosołu lub bulionu wołowego bulion może być domowy albo kupny (np. ze słoiczka do rozpuszczenia w wodzie), bulion wołowy jest dobry zwłaszcza jeśli używasz wołowinę
  • 1 litr (1000 ml) wody (można dodać mniej wody, ale wtedy dodaj więcej bulionu - w tej samej proporcji)
  • 500 - 600 g mięsa np. wołowego, wieprzowego, pokrojonego na małe kawałki np. karkówka, łopatka
  • 1 kg buraczków, pokrojonych na małe kawałki albo starte
  • 2 duże marchewki albo 3 małe
  • jedna duża cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 500 g ziemniaków, pokrojonych na małą kostkę
  • 1/4 główki dużej białej kapusty albo pół małej/bardzo małej główki kapusty
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego - opcjonalnie, ale mocno polecam
  • koperek - świeży (pęczek) albo czubata łyżeczka suszonego - opcjonalnie, ale mocno polecam
  • natka pietruszki
  • czubata łyżeczka cukru (w razie konieczności więcej)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona) - opcjonalnie
  • łyżka soku z cytryny
  • czubata łyżeczka majeranku
  • tłuszcz do podsmażenia np. 3 łyżki oleju plus czubata łyżka masła albo sam olej
  • kwaśna śmietana 12 % albo 18 % - do podania do zupy np. kleks śmietany (czubata łyżka) na każdy talerz zupy

Instrukcje
 

  • Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Marchewki i cebulę pokrój na małe kawałki, a czosnek posiekaj albo zetrzyj na tarce. Buraczki obierz i pokrój na małą kostkę albo jeśli wolisz, to zetrzyj na tarce. Ziemniaki również pokrój na małe kawałki, a białą kapustę posiekaj na cienkie paski.
  • W garnku dobrze rozgrzej olej roślinny. Polecam dodać też trochę masło. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to wrzuć mięso i obsmaż go krótko z każdej strony (ok. 2 minuty na stronę), aż pojawi się rumiana, chrupiąca skórka. Pamiętaj, mięso powinno być tylko obsmażone z zewnątrz, ale w środku nadal pozostać surowe. Pod koniec smażenia przypraw pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Kiedy mięso będę obsmażone, zdejmij z garnka i odłóż na bok na talerz.
  • W razie konieczności dodaj więcej tłuszczu (oleju lub masła) i dodaj pokrojoną cebulkę i pokrojoną marchewkę. Smaż warzywa około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. W ostatniej minucie smażenia dodaj starty czosnek i przemieszaj.
  • Dodaj do garnka pokrojone na małą kostkę buraczki i potem wlej bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół oraz wodę. Następnie dodaj odłożone wcześniej podsmażone mięso oraz pomidory z puszki. Dodaj sól i pieprz do smaku, cukier, majeranek oraz opcjonalnie kmin rzymski. Przykryj zupę pokrywką i od momentu kiedy zupa się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez jedną godzinę.
  • Po godzinie dodaj pokrojone na małe ziemniaki, a 10 minut później posiekaną białą kapustę oraz sok z cytryny. Od momentu dodania kapusty gotuj zupę jeszcze około 25 minut, również na małym ogniu i pod przykryciem. Na około 5 minut przed końcem gotowania się zupy można dodać koperek (świeży albo suszony) oraz natkę pietruszki. Jeśli chcesz możesz też dodać słodką paprykę w proszku. Wypróbuj jak smakuje zupa i w razie konieczności dopraw większą ilością pieprz i soli albo innych ulubionych przypraw. Po ugotowaniu zdejmij z ognia, nakryj pokrywką i odczekaj około 10 minut zanim ją podasz. Zupa smakuje też świetnie odgrzana na drugi dzień po spędzaniu całej nocy w lodówce. Polecam zupę podawać z kleksem kwaśnej śmietany 12 % albo 18 %.

Film

Uwagi

Wartość kaloryczna podana jest na jedną porcję i w przybliżeniu bez opcjonalnej kwaśnej śmietany.