Cofnij
bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Łączny czas 1 godzina 5 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 592

Składniki
  

  • 1 bardzo duża główka młodej kapusty albo dwie mniejsze (łączna waga to około 1200 - 1300 g)
  • 300 - 350 g boczku surowego wędzonego
  • 200 g kiełbasy np. śląskiej
  • 300 g marchewki (około 3 średniej wielości)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku np. łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3/4 szklanki wody lub lekkiego bulionu (w razie konieczności nieco więcej do "podlania")
  • pół łyżeczki lub niecno więcej kminu rzymskiego lub kminku - opcjonalnie, jeśli chcesz
  • świeże zioła, czyli mały pęczek natki pietruszki i mały pęczek koperku (lub tylko jedne do wyboru)
  • tłuszcz do smażenia - w razie konieczności (gdy tłuszczu z wytopionego boczku jest mało) np. łyżka smalcu lub oleju roślinnego
  • łyżeczka cukru

Method
 

  1. Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj wszystkie składniki. Z boczku usuń twardą skórę (jeśli chcesz) i pokrój go w paski albo w kostkę. Kiełbasę pokrój w kostkę, cebulkę pokrój na małe kawałki, czosnek posiekaj albo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Z młodej kapusty usuń wierzchnie liście, pokrój ją na ćwiartki albo jeszcze mniejsze kawałki. Każdy kawałek poszatkuj na drobniejsze kawałki, omijając twardy głąb.
  2. Użyj dużej, głębokiej patelni lub garnka z grubym dnem. Na zimną patelnię/garnku wyłóż boczek i ustaw kuchenkę na średni ogień. Podsmaż przez 4–6 minut, aż boczek się przyrumieni i zacznie wytapiać tłuszcz. Jeśli tłuszczu jest zbyt mało, dodaj 1 łyżkę smalcu lub – w ostateczności – oleju. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę, dokładnie wymieszaj z boczkiem i smaż przez kolejne 4–5 minut, aż kiełbasa się zarumieni. Co jakiś czas przemieszaj składniki, aby równomiernie się przyrumieniły.
  3. Teraz dodaj cebulę, przemieszaj z mięsem i smaż około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek oraz łyżeczkę majeranku, ponownie przemieszaj i przesmaż około minutę. Po tym czasie dodaj startą marchewkę, dobrze przemieszaj z resztą składników i smaż wszystko jeszcze z 3 minuty. Od czasu do czasu zamieszaj, jeśli mięso za mocno się przypala, to zmniejsz nieco ogień.
  4. Kiedy marchewka będzie już podsmażona to dodaj pokrojoną młodą kapustą i wlej wodę. Nakryj patelnię albo garnek przykrywką i trzymaj na ogniu około 10 minut. Po tym czasie kapusta nieco zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Zdejmij pokrywkę i dobrze wszystko przemieszaj (wcześniej przemieszanie jest utrudnione, bo świeża młoda kapusta zajmuje za dużo miejsca).
  5. Kiedy już przemieszasz, to dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku, cukier, słodką papryką w proszku oraz łyżeczkę majeranku. Opcjonalnie możesz też dodać kmin rzymski. Bardzo dobrze wszystko wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić koncentrat i przyprawy po całym daniu. Smaż wszystko chwilę bez przykrycia – około minutę.
  6. Przykryj ponownie patelnię/garnek i trzymaj na ogniu jeszcze około 15 – 20 minut aż kapusta będzie całkowicie miękka i smaki dobrze się przegryzą. Jeśli jest taka potrzeba to dodaj więcej wody lub lekkiego bulionu np. 1/4 szklanki. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek i opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny i dobrze wszystko przemieszaj. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw solą albo pieprzem. Podawaj solo albo z dodatkami typy chrupiące pieczywo albo ziemniaki.

Film