Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj wszystkie składniki. Z boczku usuń twardą skórę (jeśli chcesz) i pokrój go w paski albo w kostkę. Kiełbasę pokrój w kostkę, cebulkę pokrój na małe kawałki, czosnek posiekaj albo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Z młodej kapusty usuń wierzchnie liście, pokrój ją na ćwiartki albo jeszcze mniejsze kawałki. Każdy kawałek poszatkuj na drobniejsze kawałki, omijając twardy głąb.
Użyj dużej, głębokiej patelni lub garnka z grubym dnem. Na zimną patelnię/garnku wyłóż boczek i ustaw kuchenkę na średni ogień. Podsmaż przez 4–6 minut, aż boczek się przyrumieni i zacznie wytapiać tłuszcz. Jeśli tłuszczu jest zbyt mało, dodaj 1 łyżkę smalcu lub – w ostateczności – oleju. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę, dokładnie wymieszaj z boczkiem i smaż przez kolejne 4–5 minut, aż kiełbasa się zarumieni. Co jakiś czas przemieszaj składniki, aby równomiernie się przyrumieniły.
Teraz dodaj cebulę, przemieszaj z mięsem i smaż około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek oraz łyżeczkę majeranku, ponownie przemieszaj i przesmaż około minutę. Po tym czasie dodaj startą marchewkę, dobrze przemieszaj z resztą składników i smaż wszystko jeszcze z 3 minuty. Od czasu do czasu zamieszaj, jeśli mięso za mocno się przypala, to zmniejsz nieco ogień.
Kiedy marchewka będzie już podsmażona to dodaj pokrojoną młodą kapustą i wlej wodę. Nakryj patelnię albo garnek przykrywką i trzymaj na ogniu około 10 minut. Po tym czasie kapusta nieco zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Zdejmij pokrywkę i dobrze wszystko przemieszaj (wcześniej przemieszanie jest utrudnione, bo świeża młoda kapusta zajmuje za dużo miejsca).
Kiedy już przemieszasz, to dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku, cukier, słodką papryką w proszku oraz łyżeczkę majeranku. Opcjonalnie możesz też dodać kmin rzymski. Bardzo dobrze wszystko wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić koncentrat i przyprawy po całym daniu. Smaż wszystko chwilę bez przykrycia – około minutę.
Przykryj ponownie patelnię/garnek i trzymaj na ogniu jeszcze około 15 – 20 minut aż kapusta będzie całkowicie miękka i smaki dobrze się przegryzą. Jeśli jest taka potrzeba to dodaj więcej wody lub lekkiego bulionu np. 1/4 szklanki. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek i opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny i dobrze wszystko przemieszaj. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw solą albo pieprzem. Podawaj solo albo z dodatkami typy chrupiące pieczywo albo ziemniaki.