Użyj dojrzałe albo mocno dojrzałe banany. Rozgnieć w misce banany np. za pomocą widelca albo szybciej za pomocą tłuczka do ziemniaków.
W misce umieść pokrojone na kawałki masło w temp. pokojowej i wlej olej roślinny. Dodaj cukier brązowy i miksuj na średnim obrotach około 3 minuty aż powstanie ładnie kremowa, puszysta masa.
Dodaj całe jajka (temp. pokojowa), kwaśną śmietanę albo jogurt grecki, ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na małych obrotach aż wszystkie składniki się połączą.
Dodaj mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – suche składniki możesz wcześniej wymieszać w osobnej misce. Wymieszaj wszystko aż powstanie jednolite ciasto. Posiekaj albo pokrój czekoladę na kawałki, dodaj do ciasta i przemieszaj. Możesz tak 80 procent czekolady dodać teraz do ciasta, a pozostałą częścią (około 20 %) posypać wierzch ciasta.
Na wierzch ciasta możesz wyłożyć cienkie kawałki banana, ale nie jest to konieczne. Formę do chlebka wysmaruj masłem i przełóż ciasto do formy. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 55 minut. Po około 25 minutach pieczenia przykryj chlebek folią aluminiową albo papierem do pieczenia, żeby wierzch chlebka nie spiekł się za mocno. Warto zrobić test suchego patyczka, aby mieć pewność, że ciasto się upiekło.Po wyjęciu z piekarnika odczekaj minimum 15 minut zanim wyciągniesz z formy.