Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Boczek pokój w kostkę (warto usunąć grubą skórę), kiełbasę w kostkę albo półplasterki, ziemniaki w małą kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę pokój w cienkie piórka, a czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach albo drobno posiekaj. Z młodej kapusty usuń wierzchnie liście i pokrój ją średniej grubości paski (nie powinny być za cienkie).
Pokrojony w kostkę boczek wrzuć na zimną i suchą dużą patelnię lub garnek z grubym dnem. Smaż na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i boczek się lekko zrumieni (około 5 – 6 minut), od czasu do czasu zamieszaj. Następnie wrzuć pokrojoną kiełbasę, dobrze przemieszaj z boczkiem i smaż około 4 – 5 minut aż do jej lekkiego zarumienienia.
Potem wrzuć cebulę i dobrze przemieszaj z mięsem. Podsmaż ją około 3 minuty aż do zeszklenia, a następnie dodaj czosnek i smaż kolejne 30 sekund. Dorzuć startą marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj i podsmażaj kolejne 5 – 6 minut aż ziemniaki lekko się zarumienią.
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy: paprykę słodką, paprykę wędzoną, majeranek, opcjonalnie kminek, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dobrze wymieszaj aż do połączenia.
I teraz dodaj poszatkowaną kapustę i wlej gorący bulion lub czysty, przelany przez sitko rosół. Lekko przemieszaj. Przykryj patelnię albo garnek pokrywką i duś na małym ogniu ok. 25 minut, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu dobrze przemieszaj. Gdy całość zgęstnieje, a smaki się połączą – spróbuj i ewentualnie dopraw solą/pieprzem. Na koniec posyp świeżym koperkiem dla świeżości i przemieszaj. Podawaj z kromką chleba lub solo – jest sycące samo w sobie!