Cofnij
chłopski garnek z młodą kapustą

Chłopski garnek z młodą kapustą.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 50 minuty
Porcje 4
Kalorie 686 kcal

Składniki
  

  • 1 główka młodej kapusty (ok. 600 - 800 g)
  • 300 - 350 g boczek wędzony (najlepiej surowy lub parzony)
  • 300 g - 350 g kiełbasa wiejska (może być śląska, podwawelska, swojska)
  • 500 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 300 g marchewek
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki papryki wędzonej (lub nieco więcej) opcjonalnie, ale polecam dodać
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka kminku - opcjonalnie
  • świeży koperek - pęczek
  • 500 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego, przelanego przez sitko rosołu

Instrukcje
 

  • Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Boczek pokój w kostkę (warto usunąć grubą skórę), kiełbasę w kostkę albo półplasterki, ziemniaki w małą kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę pokój w cienkie piórka, a czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach albo drobno posiekaj. Z młodej kapusty usuń wierzchnie liście i pokrój ją średniej grubości paski (nie powinny być za cienkie).
  • Pokrojony w kostkę boczek wrzuć na zimną i suchą dużą patelnię lub garnek z grubym dnem. Smaż na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i boczek się lekko zrumieni (około 5 – 6 minut), od czasu do czasu zamieszaj. Następnie wrzuć pokrojoną kiełbasę, dobrze przemieszaj z boczkiem i smaż około 4 – 5 minut aż do jej lekkiego zarumienienia.
  • Potem wrzuć cebulę  i dobrze przemieszaj z mięsem. Podsmaż ją około 3 minuty aż do zeszklenia, a następnie dodaj czosnek i smaż kolejne 30 sekund. Dorzuć startą marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj i podsmażaj kolejne 5 – 6 minut aż ziemniaki lekko się zarumienią.
  • Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy: paprykę słodką, paprykę wędzoną, majeranek, opcjonalnie kminek, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dobrze wymieszaj aż do połączenia.
  • I teraz dodaj poszatkowaną kapustę i wlej gorący bulion lub czysty, przelany przez sitko rosół. Lekko przemieszaj. Przykryj patelnię albo garnek pokrywką i duś na małym ogniu ok. 25 minut, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu dobrze przemieszaj. Gdy całość zgęstnieje, a smaki się połączą – spróbuj i ewentualnie dopraw solą/pieprzem. Na koniec posyp świeżym koperkiem dla świeżości i przemieszaj. Podawaj z kromką chleba lub solo – jest sycące samo w sobie!

Film