Cofnij
chow-mein-z-kurczakiem-i-warzywami

Chow Mein z kurczakiem i białą kapustą

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 578

Składniki
  

  • 200 - 250 g makaronu Chow Mein (waga przed ugotowaniem) można zastąpić makaronem Udon, Soba, ryżowym.
  • dwie piersi z kurczaka (około 500 g)
  • 1/4 główki białej kapusty (około 500 g)
  • 2 większe marchewki
  • 1 średnia cebula
  • szczypiorek i ziarna sezamu - opcjonalnie
  • olej roślinny do smażenia - według potrzeb
  • mąka pszenna (około pół szklanki, w razie konieczności więcej, do obsypania kurczaka)
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
  • pół szklanki zimnej wody
  • lekko czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki miodu w formie płynnej
  • 2 łyżki soku z cytryny albo octu jabłkowego albo octu ryżowego
  • 3 starte ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu

Method
 

  1. Zacznij od przygotowania sosu. Do miseczki wlej wodę i wsyp skrobię ziemniaczaną albo kukurydzianą. Dobrze przemieszaj, aby skrobia się rozpuściła. Następnie dodaj sos sojowy, słodki sos chili, miód w formie płynnej, sok z cytryny (zamiast cytryny można użyć ocet jabłkowy lub ryżowy), sól i pieprz oraz starty czosnek. Dobrze wszystko przemieszaj i odłóż na bok.
  2. Ugotuj makaron w osolonej wodzie ściśle według instrukcji na opakowani. Po ugotowaniu przepłucz na sitku zimną albo bardzo zimną wodą i odłóż na bok. Przygotuj warzywa: białą kapustę poszatkuj w cienkie paski, marchewki pokrój w cienkie paski albo słupki, a cebulę w pióra.
  3. Piersi z kurczaka pokrój na kawałki. Polecam pokroić je w nieco cieńsze paski. Do miseczki albo głębszego talerza wsyp mąkę pszenną (około pół szklanki, a w razie konieczności więcej) oraz dodaj do mąki 3/4 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu oraz 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku. Dobrze przemieszaj. Obtocz każdy kawałek kurczaka w tak przygotowanej mące.
  4. Na patelni rozgrzej olej, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć pokrojone kawałki kurczaka i smaż je kilka minut z obydwu stron aż się zarumienią i będą całkowicie usmażone. Po usmażeniu odłóż je na bok. W razie konieczności dolej więcej oleju i wrzuć na patelnię cebulę. Smaż ją około 2 minuty, a potem wrzuć posiekaną kapustę i pokrojoną marchewkę. Dobrze przemieszaj wszystkie warzywa i smaż na ogniu jeszcze około 8 minut aż warzywa zmiękną (będę pół miękkie, marchewka będzie wciąż lekko chrupiąca). Pod koniec smażenia warzyw dobrze posól je i popieprz.
  5. Kiedy warzywa będę gotowe, to wrzuć z powrotem na patelnię kurczaka oraz ugotowany i odcedzony makaron. Dobrze wszystko przemieszaj. Następnie wlej przygotowany wcześniej sos, dobrze przemieszaj i poczekaj około 2 minuty aż sos ładnie zgęstnieje. Jeśli chcesz, to możesz posypać makaron ziarna sezamu oraz dodać posiekany szczypiorek. Podawaj od razu.

Film