Zacznij od przygotowania sosu. Do miseczki wlej wodę i wsyp skrobię ziemniaczaną albo kukurydzianą. Dobrze przemieszaj, aby skrobia się rozpuściła. Następnie dodaj sos sojowy, słodki sos chili, miód w formie płynnej, sok z cytryny (zamiast cytryny można użyć ocet jabłkowy lub ryżowy), sól i pieprz oraz starty czosnek. Dobrze wszystko przemieszaj i odłóż na bok.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie ściśle według instrukcji na opakowani. Po ugotowaniu przepłucz na sitku zimną albo bardzo zimną wodą i odłóż na bok. Przygotuj warzywa: białą kapustę poszatkuj w cienkie paski, marchewki pokrój w cienkie paski albo słupki, a cebulę w pióra.
Piersi z kurczaka pokrój na kawałki. Polecam pokroić je w nieco cieńsze paski. Do miseczki albo głębszego talerza wsyp mąkę pszenną (około pół szklanki, a w razie konieczności więcej) oraz dodaj do mąki 3/4 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu oraz 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku. Dobrze przemieszaj. Obtocz każdy kawałek kurczaka w tak przygotowanej mące.
Na patelni rozgrzej olej, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć pokrojone kawałki kurczaka i smaż je kilka minut z obydwu stron aż się zarumienią i będą całkowicie usmażone. Po usmażeniu odłóż je na bok. W razie konieczności dolej więcej oleju i wrzuć na patelnię cebulę. Smaż ją około 2 minuty, a potem wrzuć posiekaną kapustę i pokrojoną marchewkę. Dobrze przemieszaj wszystkie warzywa i smaż na ogniu jeszcze około 8 minut aż warzywa zmiękną (będę pół miękkie, marchewka będzie wciąż lekko chrupiąca). Pod koniec smażenia warzyw dobrze posól je i popieprz.
Kiedy warzywa będę gotowe, to wrzuć z powrotem na patelnię kurczaka oraz ugotowany i odcedzony makaron. Dobrze wszystko przemieszaj. Następnie wlej przygotowany wcześniej sos, dobrze przemieszaj i poczekaj około 2 minuty aż sos ładnie zgęstnieje. Jeśli chcesz, to możesz posypać makaron ziarna sezamu oraz dodać posiekany szczypiorek. Podawaj od razu.