Cofnij
skrzydełka z piekarnika

Chrupiące skrzydełka z piekarnika z sosem maślano - czosnkowym

Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 40 minuty
Łączny czas 55 minuty
Porcje 4
Kalorie 640 kcal

Składniki
  

  • 1 kg (1000 g) skrzydełek (około 10 - 12 sztuk)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku może być wędzona
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, dla nieco ostrzejszego smaku)
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli nie dodasz proszku do pieczenia, to skrzydełka i tak wyjdą bardzo smaczne, ale będą mniej chrupiące)

Składniki na sos:

  • 70 - 80 g masła
  • 5 ząbków czosnku, drobno posiekany albo starty na tarce
  • natka pietruszki, drobno posiekana (pęczek)

Instrukcje
 

  • Podziel skrzydełka na trzy części. Ułóż je na desce do krojenia, zlokalizuj miejsca, gdzie części są połączone stawami, i przy pomocy ostrego noża przetnij dokładnie w tych miejscach, aby rozdzielić każdą część. Trzecią, najmniejszą część, czyli lotkę, pomijamy w tym przepisie – możesz ją wykorzystać na przykład jako składnik do przygotowania bulionu.
    Uwaga! Możesz też zostawić skrzydełka w całości. Wtedy nie odcinamy żadnej części.
  • Dokładnie osusz skrzydełka z obu stron, używając papierowego ręcznika. Przełóż części skrzydełka do miski i posyp je proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, słodką papryką w proszku (może być wędzona). Następnie wszystko dokładnie wymieszaj dłonią, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia i delikatnie posmaruj go olejem roślinnym, aby zapobiec przywieraniu skrzydełek w trakcie pieczenia. Ułóż skrzydełka na przygotowanej blaszce i włóż je do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 30 minut, a potem ostrożnie przewróć skrzydełka na drugą stronę i piecz kolejne 10 – 15 minut.
  • Przygotuj sos. W rondelku rozpuść masło, a gdy będzie już roztopione, to dodaj drobno posiekany czosnek i smaż go na maśle przez około pół minuty. Następnie zdejmij rondelek z ognia i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Gotowe, upieczone skrzydełka przełóż do większej miski, polej przygotowanym sosem i dobrze wymieszaj, aby skrzydełka były nim równomiernie pokryte.

Film