Podziel skrzydełka na trzy części. Ułóż je na desce do krojenia, zlokalizuj miejsca, gdzie części są połączone stawami, i przy pomocy ostrego noża przetnij dokładnie w tych miejscach, aby rozdzielić każdą część. Trzecią, najmniejszą część, czyli lotkę, pomijamy w tym przepisie – możesz ją wykorzystać na przykład jako składnik do przygotowania bulionu.Uwaga! Możesz też zostawić skrzydełka w całości. Wtedy nie odcinamy żadnej części. Dokładnie osusz skrzydełka z obu stron, używając papierowego ręcznika. Przełóż części skrzydełka do miski i posyp je proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, słodką papryką w proszku (może być wędzona). Następnie wszystko dokładnie wymieszaj dłonią, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i delikatnie posmaruj go olejem roślinnym, aby zapobiec przywieraniu skrzydełek w trakcie pieczenia. Ułóż skrzydełka na przygotowanej blaszce i włóż je do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 30 minut, a potem ostrożnie przewróć skrzydełka na drugą stronę i piecz kolejne 10 – 15 minut.
Przygotuj sos. W rondelku rozpuść masło, a gdy będzie już roztopione, to dodaj drobno posiekany czosnek i smaż go na maśle przez około pół minuty. Następnie zdejmij rondelek z ognia i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotowe, upieczone skrzydełka przełóż do większej miski, polej przygotowanym sosem i dobrze wymieszaj, aby skrzydełka były nim równomiernie pokryte.