Cofnij
ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z ananasem

Czas przygotowania 20 minuty
Czas pieczenia (czas przygotowania policzony bez opcjonalnego przygotowania polewy) 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Porcje 16
Kalorie 505 kcal

Składniki
  

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka, rozmiar L
  • szklanka cukru brązowego albo białego (dla słodszego ciasta można dać półtora szklanki)
  • 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • pół szklanki rodzynek albo suszonej żurawiny jeśli nie lubisz to możesz dać np. pół szklanki orzechów więcej
  • puszka krojonych ananasów, odsączonych dobrze z zalewy - około 340 g
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 cukier waniliowy
  • 400 g marchewki, startych na tarce o małych oczkach
  • -

Składniki na polewę - polewa jest opcjonalna

  • 80 g masła, miękkiego, w temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g serka śmietankowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Zacznij od ananasa. Ananasa odsącz z zalewy/soku (sok oczywiście sobie zachowaj, bo jest bardzo dobry). Na czas przygotowania pozostałych składników trzymaj ananasa na sitku, aby był jak najbardziej suchy. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o cienkich oczkach, a orzechy drobno posiekaj.
  • W misce wymieszaj ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną i dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon. Po wymieszaniu tych składników dodaj wiórki kokosowe, posiekane orzechy oraz rodzynki. Jeśli nie chcesz, to nie musisz dodawać rodzynek albo możesz zastąpić je innymi suszonymi owocami np. żurawiną. Ponownie wszystko przemieszaj.
    Jeśli nie dodajesz rodzynek albo innych suszonych owoców, to możesz dodać te pół szklanki orzechów więcej.
  • Do drugiej, nieco większej miski wbij jajka (temp. pokojowa) i wsyp cukier zwykły (brązowy albo biały) oraz cukier waniliowy. Za pomocą miksera połącz cukier z jajkami, aby powstała lekko puszysta masa – miksuj na średnich obrotach tak około minuty do dwóch.
    (Jaka ilość cukru? Jeśli planujesz zrobić również polewę, to polecam dodać do ciasta szklankę cukru, natomiast jeśli nie chcesz robić polewy, to możesz dodać do ciasta nieco więcej cukru np. półtora szklanki)
  • Następnie do masy cukrowo – jajecznej dodaj olej roślinny i dobrze zmiksuj aż olej połączy się ze składnikami. Potem dodaj startą marchewkę i odsączone kawałki ananasa i za pomocą np. drewnianej łopatki dobrze połącz składniki.
  • Teraz trzeba połączyć składniki suche z mokrymi. Najpierw wsyp tak około 1/3 suchych składników do mokrych i zmiksuj, a kiedy się połączą to wsyp kolejną 1/3 i zrób to samo. Na koniec wsyp resztę i wszystko ładnie zmiksuj aż powstanie jednolite ciasto. Formę do ciasta (polecam tortownicę) wysmaruj masłem i lekko oprósz bułka tartą albo mąką pszenną i przełóż ciasto do formy. Łyżką wyrównaj powierzchnię ciasta.
  • Formę włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni (góra – dół) i piecz przez około 60 – 65 minut albo do suchego patyczka (na ostatnie 10 minut pieczenia możesz nałożyć na wierzch kawałek papieru do pieczenia albo folii aluminiowe – jeśli wierzch ciasta mocno się przypieka). Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż ciasta przestygnie.
    Jeśli nie chcesz robić polewy, to Twoje ciasto jest już gotowe. Możesz je ewentualnie posypać cukrem pudrem. Jeśli chcesz zrobić polewę (która jest pyszna 😉 ), to czytaj dalej.
  • Przygotuj polewę. Do miski dodaj kawałki miękkiego masła (musi być w temp. pokojowej, odpowiednio wcześniej wyjęte z lodówki) oraz dodaj serek śmietankowy. Zmiksuj masło z serkiem tak aby te dwa składniki dobrze się ze sobą połączyły. Zgarnij masę z trzepaczek i boków miski i dodaj ekstrakt waniliowy oraz cukier puder i ponownie dobrze wszystko zmiksuj aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.
  • Poczekaj aż ciasto mocno albo całkowicie ostygnie (minimum godzinę musi stygnąć) i nałóż polewę na ostygnięte ciasto i w miarę równomiernie ją rozsmaruj. Wierzch możesz przyozdobić np. kawałkami dowolnych orzeszków.
  • Ciasto z polewą można trzymać w lodówce.

Film