Ciasto marchewkowe z ananasem.

By misziza
2024-09-05
Rating: 0.00
(0)

To ciasto zrobiłam na swoje imieniny i wyszło naprawdę przepyszne. Takie ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami, wiórkami kokosowymi i mega smaczną polewą z serka śmietankowego okazało się totalnym hitem. Chociaż ciasto spokojnie można zrobić bez polewy i nadal będzie bardzo dobre, to prawie wszyscy z ciekawością dopytywali o tę właśnie mlecznobiałą polewę i z czego ona właściwie jest zrobiona 🙂 Ciasto marchewkowe z ananasem, z polewą czy bez, i tak myślę, że będzie Ci smakować 🙂

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej.

Ciasto marchewkowe, choć kojarzone z domową kuchnią, ma zaskakująco długą historię i międzynarodowy zasięg. Pierwsze marchewkowe wypieki pojawiały się już we Francji w XVIII wieku. Od Europy po Amerykę, ten wilgotny i aromatyczny wypiek podbił serca smakoszy na całym świecie, stając się jednym z najbardziej lubianych ciast. Piękno tego ciasto tkwi również w fajnych dodatkach, bo oprócz marchewek można dodać inne smakołyki, a taki słodko – kwaśny ananas jest jednym z nich.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CIASTO MARCHEWKOWE Z ANANASEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

ciasto marchewkowe film

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

MARCHEWKI – Oczywiście marchewki to główny składnik tego ciasta, więc warto im się przyjrzeć przed użyciem 🙂 Powinny być jędrne, o intensywnej pomarańczowej barwie. Unikaj tych, które są miękkie, wiotkie lub mają plamy. Unikaj też zbyt starych. Przed dodaniem do ciasta warto marchewki wypróbować – jeśli marchew ma gorzki posmak, lepiej jej nie używać do ciasta. Generalnie im słodsza marchewka, tym lepiej.

ANANAS Z PUSZKI – Drugim ważnym składnikiem i dość nietypowym jest ananas. Najlepiej kupić ananasa w małych kawałkach. Jeśli jest tylko w całych plastrach, to należy go pokroić na kawałeczki. Pamiętaj, aby przed dodaniem do ciasta dobrze odcedzić ananasa z zalewy/soku na sitku. Powinien być dość suchy przed dodaniem do ciasta.

WIÓRKI KOKOSOWE/RODZYNKI/ORZECHY- Wiórki kokosowe dodają ciastu marchewkowemu tropikalnej nuty i przyjemnej słodyczy, a także ciekawej, chrupiącej tekstury. Rodzynki natomiast to mega popularny dodatek, ale jeśli nie lubisz rodzynek, możesz je zastąpić innymi suszonymi owocami, takimi jak żurawina, pokrojone drobniutko suszone morele, czy śliwki. Orzechy, takie jak włoskie czy pekan, to również świetna alternatywa, dodająca chrupkości i fajnego smaku.

RESZTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW DO CIASTA: cukier brązowy albo biały, mąka pszenna, sól, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, cynamon, jajka, cukier waniliowy, olej roślinny.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ – masło, serek śmietankowy, ekstrakt waniliowy, cukier puder.

ciasto marchewkowe z ananasem
ciasto marchewkowe z ananasem

CIASTO MARCHEWKOWE Z ANANASEM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij od ananasa. Ananasa odsącz z zalewy/soku (sok oczywiście sobie zachowaj, bo jest bardzo dobry). Na czas przygotowania pozostałych składników trzymaj ananasa na sitku, aby był jak najbardziej suchy. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o cienkich oczkach, a orzechy drobno posiekaj.

ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-1
ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

W misce wymieszaj ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną i dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon. Po wymieszaniu tych składników dodaj wiórki kokosowe, posiekane orzechy oraz rodzynki. Jeśli nie chcesz, to nie musisz dodawać rodzynek albo możesz zastąpić je innymi suszonymi owocami np. żurawiną. Ponownie wszystko przemieszaj.

Jeśli nie dodajesz rodzynek albo innych suszonych owoców, to możesz dodać te pół szklanki orzechów więcej.

ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-2a.
ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-2a.j
ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-2b.
ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-2b.

KROK 3.

Do drugiej, nieco większej miski wbij jajka (temp. pokojowa) i wsyp cukier zwykły (brązowy albo biały) oraz cukier waniliowy. Za pomocą miksera połącz cukier z jajkami, aby powstała lekko puszysta masa – miksuj na średnich obrotach tak około minuty do dwóch.

(Jaka ilość cukru? Jeśli planujesz zrobić również polewę, to polecam dodać do ciasta szklankę cukru, natomiast jeśli nie chcesz robić polewy, to możesz dodać do ciasta nieco więcej cukru np. półtora szklanki)

ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-3a.
ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-3a.
ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-3b
ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-3b

KROK 4.

Następnie do masy cukrowo – jajecznej dodaj olej roślinny i dobrze zmiksuj aż olej połączy się ze składnikami. Potem dodaj startą marchewkę i odsączone kawałki ananasa i za pomocą np. drewnianej łopatki dobrze połącz składniki.

ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-4a.
ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-4a.
ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-4b-
ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-4b-

KROK 5.

Teraz trzeba połączyć składniki suche z mokrymi. Najpierw wsyp tak około 1/3 suchych składników do mokrych i zmiksuj, a kiedy się połączą to wsyp kolejną 1/3 i zrób to samo. Na koniec wsyp resztę i wszystko ładnie zmiksuj aż powstanie jednolite ciasto. Formę do ciasta (polecam tortownicę) wysmaruj masłem i lekko oprósz bułka tartą albo mąką pszenną i przełóż ciasto do formy. Łyżką wyrównaj powierzchnię ciasta. Formę włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni (góra – dół) i piecz przez około 60 – 65 minut albo do suchego patyczka (na ostatnie 10 minut pieczenia możesz nałożyć na wierzch kawałek papieru do pieczenia albo folii aluminiowe – jeśli wierzch ciasta mocno się przypieka). Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż ciasta przestygnie.

Jeśli nie chcesz robić polewy, to Twoje ciasto jest już gotowe. Możesz je ewentualnie posypać cukrem pudrem. Jeśli chcesz zrobić polewę (która jest pyszna 😉 ), to czytaj dalej.

ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-5a
ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-5a
ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-5b.
ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-5b.

KROK 6.

Przygotuj polewę. Do miski dodaj kawałki miękkiego masła (musi być w temp. pokojowej, odpowiednio wcześniej wyjęte z lodówki) oraz dodaj serek śmietankowy. Zmiksuj masło z serkiem tak aby te dwa składniki dobrze się ze sobą połączyły. Zgarnij masę z trzepaczek i boków miski i dodaj ekstrakt waniliowy oraz cukier puder i ponownie dobrze wszystko zmiksuj aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.

Poczekaj aż ciasto mocno albo całkowicie ostygnie (minimum godzinę musi stygnąć) i nałóż polewę na ostygnięte ciasto i w miarę równomiernie ją rozsmaruj. Wierzch możesz przyozdobić np. kawałkami dowolnych orzeszków.

Ciasto z polewą można trzymać w lodówce.

ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-6a.
ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-6a.
ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-6b
ciasto-marchewkowe-z-ananasem-przygotowanie-krok-6b
ciasto-marchewkowe-przygotowanie-krok-6c.j
ciasto-marchewkowe-przygotowanie-krok-6c.j

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNE SUPER SMACZNE POMYSŁY NA CIASTA. SZCZEGÓLNIE POLECAM:

Ciasto ze śliwkami i kruszonką. – Kuchnia Izy

Ciasto z truskawkami. Proste i najlepsze. – Kuchnia Izy

Ciasto z brzoskwiniami. Proste i pyszne. – Kuchnia Izy

Ciasto z mrożonymi jagodami. Proste i pyszne. – Kuchnia Izy

Ciasto z morelami. Prosto i pysznie. – Kuchnia Izy

Ciasto cytrynowe. Proste i najlepsze. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe ciasto marchewkowe można podzielić na około 16 mniejszych kawałków albo 12 większych.

Jeden mniejszy kawałek (1/16) będzie miał w przybliżeniu:

KALORIE: 505

BIAŁKO: 7,1 g

TŁUSZCZE: 32,5 g

WĘGLOWODANY: 47,3 g

Wartość policzona została z polewą.

ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe

CIASTO MARCHEWKOWE Z ANANASEM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z ananasem

Czas przygotowania 20 minuty
Czas pieczenia (czas przygotowania policzony bez opcjonalnego przygotowania polewy) 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Porcje 16
Kalorie 505 kcal

Składniki
  

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka, rozmiar L
  • szklanka cukru brązowego albo białego (dla słodszego ciasta można dać półtora szklanki)
  • 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • pół szklanki rodzynek albo suszonej żurawiny jeśli nie lubisz to możesz dać np. pół szklanki orzechów więcej
  • puszka krojonych ananasów, odsączonych dobrze z zalewy – około 340 g
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 cukier waniliowy
  • 400 g marchewki, startych na tarce o małych oczkach

Składniki na polewę – polewa jest opcjonalna

  • 80 g masła, miękkiego, w temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g serka śmietankowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego – opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Zacznij od ananasa. Ananasa odsącz z zalewy/soku (sok oczywiście sobie zachowaj, bo jest bardzo dobry). Na czas przygotowania pozostałych składników trzymaj ananasa na sitku, aby był jak najbardziej suchy. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o cienkich oczkach, a orzechy drobno posiekaj.
  • W misce wymieszaj ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną i dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon. Po wymieszaniu tych składników dodaj wiórki kokosowe, posiekane orzechy oraz rodzynki. Jeśli nie chcesz, to nie musisz dodawać rodzynek albo możesz zastąpić je innymi suszonymi owocami np. żurawiną. Ponownie wszystko przemieszaj.
    Jeśli nie dodajesz rodzynek albo innych suszonych owoców, to możesz dodać te pół szklanki orzechów więcej.
  • Do drugiej, nieco większej miski wbij jajka (temp. pokojowa) i wsyp cukier zwykły (brązowy albo biały) oraz cukier waniliowy. Za pomocą miksera połącz cukier z jajkami, aby powstała lekko puszysta masa – miksuj na średnich obrotach tak około minuty do dwóch.
    (Jaka ilość cukru? Jeśli planujesz zrobić również polewę, to polecam dodać do ciasta szklankę cukru, natomiast jeśli nie chcesz robić polewy, to możesz dodać do ciasta nieco więcej cukru np. półtora szklanki)
  • Następnie do masy cukrowo – jajecznej dodaj olej roślinny i dobrze zmiksuj aż olej połączy się ze składnikami. Potem dodaj startą marchewkę i odsączone kawałki ananasa i za pomocą np. drewnianej łopatki dobrze połącz składniki.
  • Teraz trzeba połączyć składniki suche z mokrymi. Najpierw wsyp tak około 1/3 suchych składników do mokrych i zmiksuj, a kiedy się połączą to wsyp kolejną 1/3 i zrób to samo. Na koniec wsyp resztę i wszystko ładnie zmiksuj aż powstanie jednolite ciasto. Formę do ciasta (polecam tortownicę) wysmaruj masłem i lekko oprósz bułka tartą albo mąką pszenną i przełóż ciasto do formy. Łyżką wyrównaj powierzchnię ciasta.
  • Formę włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni (góra – dół) i piecz przez około 60 – 65 minut albo do suchego patyczka (na ostatnie 10 minut pieczenia możesz nałożyć na wierzch kawałek papieru do pieczenia albo folii aluminiowe – jeśli wierzch ciasta mocno się przypieka). Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż ciasta przestygnie.
    Jeśli nie chcesz robić polewy, to Twoje ciasto jest już gotowe. Możesz je ewentualnie posypać cukrem pudrem. Jeśli chcesz zrobić polewę (która jest pyszna 😉 ), to czytaj dalej.
  • Przygotuj polewę. Do miski dodaj kawałki miękkiego masła (musi być w temp. pokojowej, odpowiednio wcześniej wyjęte z lodówki) oraz dodaj serek śmietankowy. Zmiksuj masło z serkiem tak aby te dwa składniki dobrze się ze sobą połączyły. Zgarnij masę z trzepaczek i boków miski i dodaj ekstrakt waniliowy oraz cukier puder i ponownie dobrze wszystko zmiksuj aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.
  • Poczekaj aż ciasto mocno albo całkowicie ostygnie (minimum godzinę musi stygnąć) i nałóż polewę na ostygnięte ciasto i w miarę równomiernie ją rozsmaruj. Wierzch możesz przyozdobić np. kawałkami dowolnych orzeszków.
  • Ciasto z polewą można trzymać w lodówce.

Film

ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close