Cofnij
ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami i polewą z serka śmietankowego

przepis na małą tortownicą np. 21 - 22 cm średnicy lub małą formę innego rodzaju
Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia plus czas stygnięcia ciasta plus dodanie polewy (stygnięcie może potrwać dłużej) 1 godzina 45 minuty
Łączny czas 2 godziny
Porcje 10
Kalorie 295 kcal

Składniki
  

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej np. tortowej, typ 450
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka, rozmiar L
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (dodaj zwłaszcza jeśli nie dodajesz ekstraktu)
  • 2 średnie jabłka albo 3 małe, obrane i pokrojone

Składniki na polewę

  • jedno opakowanie serka śmietankowego naturalnego (nie puszysty) - 125g - 150 g
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka mleka ( w razie konieczności dodaj łyżkę więcej)

Instrukcje
 

  • W misce wymieszaj suche składniki, czyli przesianą przez sitko mąkę pszenną, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia oraz sól. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę cukru waniliowego (zwłaszcza jeśli nie dodajesz ekstraktu waniliowego).
  • W misce bardzo dobrze wymieszaj jajka w temp. pokojowej, olej roślinny, cukier, mleko oraz ekstrakt waniliowy na jednolitą masę.
  • Następnie dodaj suche składniki do mokrych i za pomocą miksera dobrze zmiksuj, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły. Mieszaj jednak tylko do czasu aż składniki wyraźnie się połączą, ale nie dłużej.
  • Obierz jabłka i pokrój je na małe kawałki, a następnie przełóż te kawałki do ciasta i przemieszaj wszystko łopatką albo łyżką, aby jabłka połączyły się z ciastem. Małą formę do pieczenia np. tortownicę o średnicy 22 cm albo małą formę chlebową wysmaruj lekko masłem i oprósz delikatnie bułką tartą albo mąką. Przełóż ciasto do tak przygotowanej formy, wyrównaj wierzch ciasta łyżką i piecz w w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 50 – 55 minut lub do suchego patyczka. Na ostatnie 10 minut pieczenia warto wyłożyć na wierzch kawałek papieru do pieczenia albo folią aluminiową, aby wierzch ciasta nie przypiekł się za mocno. Ciasto odstaw do ostygnięcia.
  • Przygotuj polewę. Wprawdzie jest ona opcjonalna, ale zdecydowanie warto ją przygotować. W misce umieść serek śmietankowy, dodaj cukier puder oraz mleko. Zmiksuj na gładką masę. Nałóż polewę na ostudzone ciasto. Ciasto można przechowywać w lodówce.

Film