W misce wymieszaj suche składniki, czyli przesianą przez sitko mąkę pszenną, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia oraz sól. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę cukru waniliowego (zwłaszcza jeśli nie dodajesz ekstraktu waniliowego).
W misce bardzo dobrze wymieszaj jajka w temp. pokojowej, olej roślinny, cukier, mleko oraz ekstrakt waniliowy na jednolitą masę.
Następnie dodaj suche składniki do mokrych i za pomocą miksera dobrze zmiksuj, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły. Mieszaj jednak tylko do czasu aż składniki wyraźnie się połączą, ale nie dłużej.
Obierz jabłka i pokrój je na małe kawałki, a następnie przełóż te kawałki do ciasta i przemieszaj wszystko łopatką albo łyżką, aby jabłka połączyły się z ciastem. Małą formę do pieczenia np. tortownicę o średnicy 22 cm albo małą formę chlebową wysmaruj lekko masłem i oprósz delikatnie bułką tartą albo mąką. Przełóż ciasto do tak przygotowanej formy, wyrównaj wierzch ciasta łyżką i piecz w w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 50 – 55 minut lub do suchego patyczka. Na ostatnie 10 minut pieczenia warto wyłożyć na wierzch kawałek papieru do pieczenia albo folią aluminiową, aby wierzch ciasta nie przypiekł się za mocno. Ciasto odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj polewę. Wprawdzie jest ona opcjonalna, ale zdecydowanie warto ją przygotować. W misce umieść serek śmietankowy, dodaj cukier puder oraz mleko. Zmiksuj na gładką masę. Nałóż polewę na ostudzone ciasto. Ciasto można przechowywać w lodówce.