Mam dla Ciebie przepis na proste i pyszne ciasto z jabłkami z polewą z serka śmietankowego. Przyznam, że nie wiem co jest w tym przypadku smaczniejsze. To ciasto, czy polewa… 🙂 Ciasto jest mięciutkie i aromatyczne, wręcz kusi swoim przyjemnym, jabłkowo – cynamonowym zapachem. Słodki uśmiech na twarzy gwarantowany 😉 Natomiast przyznam, że polewa z serka śmietankowego i cukru pudru jest jednocześnie super prosta do zrobienia i mega smaczna. Właściwie to wszyscy byli ciekawi z czego ta biała polewa została zrobiona ♥
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Ciasto z jabłkami pojawia się u mnie w domu zwłaszcza jesienią. Przyznam, że nawet nie muszę mieć gości, żeby chcieć go zrobić. Ja po prostu uwielbiam w te jesienno-zimowe wieczory usiąść pod kocem z książką w ręku albo przy ulubionym serialu i zjeść sobie taki kawałeczek do kawy, czy gorącej herbaty. Zresztą to ciasto jest przygotowane na mniejszą formę do pieczenia, więc warto mieć to na uwadze, przy skorzystaniu z tego przepisu. A warto skorzystać 🙂
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CIASTO Z JABŁKAMI Z POLEWĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
JABŁKA – Do ciasta najlepsze są jabłka, które mają balans między kwasowością a słodyczą, a także dobrze utrzymują kształt po upieczeniu. Polecam odmianę Szara Reneta (ma wyrazisty, kwaskowaty smak), Antonówka (jabłka o kwaśnym smaku i delikatnym miąższu, który rozpada się podczas pieczenia), Lobo (słodki smak jest dość intensywny, ale jest też wyczuwalna kwaskowata nuta), ale tak naprawdę to użyj takie jabłka, jakie lubisz 🙂
MĄKA PSZENNA – Wybierz mąkę tortową, typ 450 (jest delikatniejsza od innych i zawiera mniej glutenu). Można tez użyć mąkę pszenna, typ 500 (poznańska) – nieco cięższa od tortowej, ale także dobra do wypieków.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI NA CIASTO – cynamon, gałka muszkatołowa, proszek do pieczenia, sól, jajka (rozmiar L), olej roślinny, mleko, biały cukier, ekstrakt waniliowy.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ – serek śmietankowy np. Twój Smak Piątnicy, Łaciaty, serek Philadelphia. (serki te zwykłe, naturalne, a nie puszyste – zobacz zdjęcie), cukier puder, mleko.
CIASTO Z JABŁKAMI Z POLEWĄ Z SERKA. KROK PO KROKU.
KROK 1.
W misce wymieszaj suche składniki, czyli przesianą przez sitko mąkę pszenną, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia oraz sól. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę cukru waniliowego (zwłaszcza jeśli nie dodajesz ekstraktu waniliowego).
KROK 2.
W misce bardzo dobrze wymieszaj jajka w temp. pokojowej, olej roślinny, cukier, mleko oraz ekstrakt waniliowy na jednolitą masę.
KROK 3.
Następnie dodaj suche składniki do mokrych i za pomocą miksera dobrze zmiksuj, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły. Mieszaj jednak tylko do czasu aż składniki wyraźnie się połączą, ale nie dłużej.
KROK 4.
Obierz jabłka i pokrój je na małe kawałki, a następnie przełóż te kawałki do ciasta i przemieszaj wszystko łopatką albo łyżką, aby jabłka połączyły się z ciastem. Małą formę do pieczenia np. tortownicę o średnicy 22 cm albo małą formę chlebową wysmaruj lekko masłem i oprósz delikatnie bułką tartą albo mąką. Przełóż ciasto do tak przygotowanej formy, wyrównaj wierzch ciasta łyżką i piecz w w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 50 – 55 minut lub do suchego patyczka. Na ostatnie 10 minut pieczenia warto wyłożyć na wierzch kawałek papieru do pieczenia albo folią aluminiową, aby wierzch ciasta nie przypiekł się za mocno. Ciasto odstaw do ostygnięcia.
KROK 5.
Przygotuj polewę. Wprawdzie jest ona opcjonalna, ale zdecydowanie warto ją przygotować. W misce umieść serek śmietankowy, dodaj cukier puder oraz mleko. Zmiksuj na gładką masę. Nałóż polewę na ostudzone ciasto. Ciasto można przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE INNE PYSZNE POMYSŁY NA WYPIEKI Z OWOCAMI:
Ciasto ze śliwkami i kruszonką. – Kuchnia Izy
Ciasto marchewkowe z ananasem. – Kuchnia Izy
Ciasto z brzoskwiniami. Proste i pyszne. – Kuchnia Izy
Deser z czereśniami w stylu francuskiego Clafoutis – Kuchnia Izy
Ciasto z truskawkami. Proste i najlepsze. – Kuchnia Izy
Muffiny z jabłkami i kruszonką. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Ciasto można podzielić na około 10 kawałków.
Jeden kawałek będzie miał w przybliżeniu:
KALORIE: 295
BIAŁKO: 4,8 g
TŁUSZCZE: 13,2 g
WĘGLOWODANY: 40 g
CIASTO Z JABŁKAMI I POLEWĄ Z SERKA ŚMIETANKOWEGO. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Ciasto z jabłkami i polewą z serka śmietankowego
Składniki
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej np. tortowej, typ 450
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka, rozmiar L
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – opcjonalnie)
- 3/4 szklanki białego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (dodaj zwłaszcza jeśli nie dodajesz ekstraktu)
- 2 średnie jabłka albo 3 małe, obrane i pokrojone
Składniki na polewę
- jedno opakowanie serka śmietankowego naturalnego (nie puszysty) – 125g – 150 g
- 1/4 szklanki cukru pudru
- łyżka mleka ( w razie konieczności dodaj łyżkę więcej)
Instrukcje
- W misce wymieszaj suche składniki, czyli przesianą przez sitko mąkę pszenną, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia oraz sól. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę cukru waniliowego (zwłaszcza jeśli nie dodajesz ekstraktu waniliowego).
- W misce bardzo dobrze wymieszaj jajka w temp. pokojowej, olej roślinny, cukier, mleko oraz ekstrakt waniliowy na jednolitą masę.
- Następnie dodaj suche składniki do mokrych i za pomocą miksera dobrze zmiksuj, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły. Mieszaj jednak tylko do czasu aż składniki wyraźnie się połączą, ale nie dłużej.
- Obierz jabłka i pokrój je na małe kawałki, a następnie przełóż te kawałki do ciasta i przemieszaj wszystko łopatką albo łyżką, aby jabłka połączyły się z ciastem. Małą formę do pieczenia np. tortownicę o średnicy 22 cm albo małą formę chlebową wysmaruj lekko masłem i oprósz delikatnie bułką tartą albo mąką. Przełóż ciasto do tak przygotowanej formy, wyrównaj wierzch ciasta łyżką i piecz w w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 50 – 55 minut lub do suchego patyczka. Na ostatnie 10 minut pieczenia warto wyłożyć na wierzch kawałek papieru do pieczenia albo folią aluminiową, aby wierzch ciasta nie przypiekł się za mocno. Ciasto odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj polewę. Wprawdzie jest ona opcjonalna, ale zdecydowanie warto ją przygotować. W misce umieść serek śmietankowy, dodaj cukier puder oraz mleko. Zmiksuj na gładką masę. Nałóż polewę na ostudzone ciasto. Ciasto można przechowywać w lodówce.