W misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól.
Do wbij dwa jajka w temp. pokojowej i wsyp cukier. Możesz dodać szklankę cukru albo jeśli chcesz, aby ciasto było trochę mniej słodkie, to dodaj 3/4 szklanki. Połącz jajka z cukrem za pomocą miksera. Miksuj na wysokim obrotach przez około 2 minuty, tak żeby osiągnąć lekko puszystą masę.
Następnie do ubitych jajek z cukrem dodaj śmietankę 18 % albo jogurt grecki, olej roślinny, ekstrakt waniliowy, trochę soli i dobrze wszystko zmiksuj aż do połączenia się składników. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę soku z cytryny.
A teraz dodaj mąkę do ubitej masy. Najpierw dodaj połowę mąki i zmiksuj, a potem dodaj drugą połową i dobrze zmiksuj aż wszystko się ładnie połączy.
Do osobnej miski wsyp mrożone jagody i wsyp łyżkę mąki i czubatą łyżkę cukru. Delikatnie, ale dokładnie wszystko przemieszaj, aby mąka i cukier dobrze pokryły jagody.
Tortownicę lekko wysmaruj tłuszczem np. masłem i wyłóż minimum połowę (ale powinno być nawet trochę więcej, tak z 60 % ciasta) na dno i równo rozprowadź. Wyłóż równomiernie połowę jagód na wierzch, następnie rozprowadź drugą partię ciasta na wierzchu – najlepiej za pomocą lekko zmoczonej łyżki. Na na sam wierzch dodaj resztę pozostawionych jagód.
Piecz w dobrze nagrzanym do 190 stopni piekarniku góra – dół. Piecz przez około 50 – 55 minut – jeśli pod koniec pieczenia wierzch ciasta mocno się przypieka, to przykryj go folią aluminiową. Pamiętaj, zrób test suchego patyczka!Test suchego patyczka to skuteczna i prosta metoda sprawdzania, czy ciasto jest już upieczone. Polega ona na wbiciu drewnianego patyczka (ja czasem wbijam cienki, ostry nóż) w środek ciastka i sprawdzeniu, czy po wyjęciu jest on suchy albo prawie suchy i czysty. Jeśli jest suchy, to ciasto jest już odpowiednio upieczone. Pamiętaj, że to ciasto z jagodami, więc może być lekko “ubrudzone” od jagód.