2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (dwie pełne szklanki plus dodatkowo jedna trzecia szklanki)
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
szklanka białego cukru
pół szklanki olej roślinnego
dwa jajka, rozmiar L
szklanka jogurtu w typie greckim albo kwaśnej śmietany 18 %
łyżeczka ekstraktu waniliowego
450 - 500 g truskawek
jedna cytryny (skóra z całej jednej cytryny plus dwie łyżki soku z cytryny)
Instrukcje
W misce wymieszaj cukier, olej roślinny, dwa duże jajka, startą skórkę z jednej cytryny, dwie łyżki soku z cytryny, szklankę jogurtu w typie greckim albo kwaśnej śmietany 18 %, ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj na jednolitą masę.
Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Połącz wszystko za np. za pomocą rózgi do mieszania. Mieszaj do czasu kiedy wszystkie składniki będą dobrze ze sobą połączone, ale nie mieszaj zbyt długo – jak widzisz, że składniki się połączyły, to już wystarczy.
Truskawki podziel na dwie część. Jedną część (około 1/3) pokrój na ćwiartki, a resztę (około 2/3) przekrój na połówki.Tortownicę do ciasta wysmaruj masłem. Wyłóż połowę (lub nieco więcej niż połowę, tak około 60 %) ciasta. Wyrównaj ciasto. Wyłóż w miarę równomiernie pokrojone na ćwiartki truskawki. Wyłóż/wylej pozostałe ciasto na te ćwiartki truskawek, wyrównaj i na sam wierzch wyłóż przekrojone na połowę truskawki.
Piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 55 – 60 minut albo do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia zrób test suchego patyczka, aby mieć pewność, że ciasto się upiekło. Na ostatnie 25 minut pieczenia nakryj ciasto folią aluminiową albo papierem do pieczenia, aby wierzch ciasta nie przypiekł się za mocno.Po upieczeniu odczekaj minimum 15 minut, zanim wyjmiesz ciasto z formy.