Mam dla Ciebie przepis na jedno z moich ulubionych ciast z owocami, czyli bardzo dobre ciasto z truskawkami z jednym dodatkiem, który naprawdę sporo zmienia w smaku, czyli jogurt w typie greckim. Takie ciasto jest proste w przygotowaniu, robi się je stosunkowo szybko (jak na ciasto oczywiście 😉 ) i jest naprawdę super smaczne. Jeśli akurat czytasz ten post w najlepszym sezonie na truskawki, czyli w maju albo w czerwcu, to koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto z truskawkami.
W ciągu ostatnich kilku tygodni robiłam to ciasto 4 razy, bo tak lubią je moi znajomi i rodzina. Zresztą lubię wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa, a truskawki są niemalże na czele tej listy 🙂 To ciasto ma w sobie pół kilograma truskawek i naprawdę czuć smak tych truskawek – a o to chodzi w tym cieście! Postanowiłam część truskawek wyłożyć na środek ciasta a część na wierzch i dzięki temu ich smak rozchodzi się po całym wypieku. Pycha ♥♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
TRUSKAWKI – Sezon na truskawki w Polsce trwa od maja do lipca, ale dostępność może się różnić w zależności od regionu. Dojrzałe truskawki powinny mieć intensywnie czerwony kolor, bez żadnych zielonych plam. Unikaj owoców, które są bladożółte lub brązowe, ponieważ mogą być niedojrzałe lub przejrzałe. Idealne truskawki mają regularny, stożkowaty kształt. Nieregularne kształty mogą świadczyć o problemach podczas zapylania, ale niekoniecznie oznaczają zły smak.
JOGURT W TYPIE GRECKIM – To mój specjalny składnik, który sprawia, że ciasto jest wilgotne i ma lekko kwaskowaty smak, który współgra z nieco cytrynowym posmakiem ciasta. Najlepiej użyć jogurt w typie greckim, ale można użyć też kwaśnej śmietany 18 %.
CYTRYNA – Niektórych może dziwić obecność cytryny w tym wypieku, ale to jest naprawdę świetny dodatek, który fajnie kontrastuje ze słodyczą ciasta. Będzie potrzebna zarówno skórka z cytryny (pamiętaj, aby dobrze oczyścić cytrynę) oraz około 2 łyżki soku z cytryny.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – mąka pszenna (np. tortowa, typ 450), proszek do pieczenia, sól, jajka, olej roślinny, biały cukier, ekstrakt waniliowy.
CIASTO Z TRUSKAWKAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
W misce wymieszaj cukier, olej roślinny, dwa duże jajka, startą skórkę z jednej cytryny, dwie łyżki soku z cytryny, szklankę jogurtu w typie greckim albo kwaśnej śmietany 18 %, ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj na jednolitą masę.
KROK 2.
Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Połącz wszystko za np. za pomocą rózgi do mieszania. Mieszaj do czasu kiedy wszystkie składniki będą dobrze ze sobą połączone, ale nie mieszaj zbyt długo – jak widzisz, że składniki się połączyły, to już wystarczy.
KROK 3.
Truskawki podziel na dwie część. Jedną część (około 1/3) pokrój na ćwiartki, a resztę (około 2/3) przekrój na połówki.
Tortownicę do ciasta wysmaruj masłem. Wyłóż połowę (lub nieco więcej niż połowę, tak około 60 %) ciasta na dno. Wyrównaj ciasto. Wyłóż w miarę równomiernie pokrojone na ćwiartki truskawki. Wyłóż/wylej pozostałe ciasto na te ćwiartki truskawek, wyrównaj i na sam wierzch wyłóż przekrojone na połowę truskawki.
KROK 4.
Piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 55 – 60 minut albo do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia zrób test suchego patyczka, aby mieć pewność, że ciasto się upiekło. Na ostatnie 25 minut pieczenia nakryj ciasto folią aluminiową albo papierem do pieczenia, aby wierzch ciasta nie przypiekł się za mocno.
Po upieczeniu odczekaj minimum 15 minut, zanim wyjmiesz ciasto z formy.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE SUPER SMACZNE CIASTA Z OWOCAMI. ZERKNIJ NA TE PRZEPISY:
Ciasto z morelami. Prosto i pysznie. – Kuchnia Izy
Ciasto z mrożonymi jagodami. Proste i pyszne. – Kuchnia Izy
Ciasto ze świeżą żurawiną i orzechami. Pysznie i prosto ♥ – Kuchnia Izy
Ciasto z jabłkami. Proste i pyszne ♥ – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe ciasto można podzielić na około 10 kawałków.
Jeden kawałek będzie miał w przybliżeniu:
KALORIE: 347
BIAŁKO: 5,7 g
TŁUSZCZE: 14 g
WĘGLOWODANY: 50,1 g
CIASTO Z TRUSKAWKAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Ciasto z truskawkami.
Składniki
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (dwie pełne szklanki plus dodatkowo jedna trzecia szklanki)
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- szklanka białego cukru
- pół szklanki olej roślinnego
- dwa jajka, rozmiar L
- szklanka jogurtu w typie greckim albo kwaśnej śmietany 18 %
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 450 – 500 g truskawek
- jedna cytryny (skóra z całej jednej cytryny plus dwie łyżki soku z cytryny)
Instrukcje
- W misce wymieszaj cukier, olej roślinny, dwa duże jajka, startą skórkę z jednej cytryny, dwie łyżki soku z cytryny, szklankę jogurtu w typie greckim albo kwaśnej śmietany 18 %, ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj na jednolitą masę.
- Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Połącz wszystko za np. za pomocą rózgi do mieszania. Mieszaj do czasu kiedy wszystkie składniki będą dobrze ze sobą połączone, ale nie mieszaj zbyt długo – jak widzisz, że składniki się połączyły, to już wystarczy.
- Truskawki podziel na dwie część. Jedną część (około 1/3) pokrój na ćwiartki, a resztę (około 2/3) przekrój na połówki.Tortownicę do ciasta wysmaruj masłem. Wyłóż połowę (lub nieco więcej niż połowę, tak około 60 %) ciasta. Wyrównaj ciasto. Wyłóż w miarę równomiernie pokrojone na ćwiartki truskawki. Wyłóż/wylej pozostałe ciasto na te ćwiartki truskawek, wyrównaj i na sam wierzch wyłóż przekrojone na połowę truskawki.
- Piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 55 – 60 minut albo do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia zrób test suchego patyczka, aby mieć pewność, że ciasto się upiekło. Na ostatnie 25 minut pieczenia nakryj ciasto folią aluminiową albo papierem do pieczenia, aby wierzch ciasta nie przypiekł się za mocno.Po upieczeniu odczekaj minimum 15 minut, zanim wyjmiesz ciasto z formy.