Cofnij
ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto z truskawkami i kruszonką z płatkami migdałowymi.

Czas przygotowania 20 minuty
Czas pieczenia 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Porcje: 10
Kalorie: 277

Składniki
  

Składniki na ciasto:
  • 150 g masła, miękkiego (w temp. pokojowej)
  • 2/3 szklanki cukru lub 3/4 szklanki (jeśli chcesz nieco słodsze ciasto)
  • 250 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli np. 1/5 łyżeczki
  • 3 łyżki mleka
  • 500 g świeżych truskawek, bez szypułek, przekrojonych na pół
Składniki na kruszonkę:
  • 50 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
  • 60 g mąki pszennej (6 łyżek)
  • 40 g białego cukru (3 łyżki)
  • 40 g płatków migdałowych ( 6 - 7 łyżek)

Method
 

  1. Przygotuj formę. Ja wykorzystałam okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm. Tortownicę/formę wysmaruj masłem i oprósz bułka tartą lub mąką.. Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Do miski włóż pokrojone na kawałki miękkie masło (w temp. pokojowej) i wsyp cukier zwykły i cukier waniliowy. Ucieraj masło z cukrem za pomocą miksera przez 3 – 4 minuty aż powstanie jasny, puszysty krem.
  2. Do kremu dodawaj po jednym jajku, miksując za każdy razem. Po dodaniu jajek, wsyp przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksuj wszystko na średnich obrotach aż do połączenia się składników. Po połączeniu dodaj mleko i ponownie wszystko zmiksuj.
  3. Przełóż ciasto do formy i równomiernie rozsmaruj. Na wierzch ułóż przekrojone na pół truskawki przecięciem do dołu, delikatnie wciskając w ciasto.
  4. Na koniec przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki (oprócz migdałów), czyli mąkę, cukier oraz zimne, pokrojone na małe kawałki masło rozetrzyj palcami na grudki. Na końcu wmieszaj płatki migdałów – troszkę je rozdrobnij palcami, ale nie za mocno. Część płatków migdałowych może zostać w całości.
  5. Posyp kruszonką równomiernie po cieście. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 55 – 70 minut, aż ciasto będzie złote i suche w środku (sprawdź patyczkiem). Tak po 55 minutach pieczenia zrób test suchego patyczka. Jeśli ciasto nadal jest surowe, a wierzch mocno się przypieka, to przykryj go folią aluminiową albo papierem do pieczenia na kolejne 10 – 15 minut (tyle ile potrzeba, aby patyczek był suchy).
    📌 Wskazówka: Różnica w czasie pieczenia (55–70 minut) wynika m.in. z rodzaju piekarnika, wielkości formy i soczystości truskawek 🍓. Jeśli Twoje owoce puszczą dużo soku albo używasz wyższej formy, ciasto może potrzebować więcej czasu, by dopiec się w środku. Dlatego po 55 minutach zawsze zrób test suchego patyczka – jeśli patyczek jest mokry, a wierzch już mocno się zarumienił, przykryj ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia i piecz dalej, aż patyczek będzie suchy.

Film