Zacznij od śliwek. Każdą śliwkę przekrój na pół i wyjmij z nich pestki. Tak przygotowanie śliwki przełóż do miski i posyp łyżkę cukru i cynamonem (pół łyżeczki). Dobrze, ale delikatnie je przemieszaj (delikatnie, żeby ich nie podusić). Odłóż na bok na czas przygotowania pozostałych składników.
Miękkie masło przełóż do miski i za pomocą miksera ubij masło na średniej prędkości aż uzyskasz kremową konsystencję – miksuj tak około pół minuty. Następnie wsyp cukier i miksuj kolejne 2 – 3 minuty aż powstanie lekka i puszysta masa.
Następnie dodaj jajko i zmiksuj, a potem dodaj kolejną jajko i znowu zmiksuj. Potem dodaj jogurt grecki albo kwaśną śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksuj aż uzyskasz jednolitą konsystencję.Uwaga! Polecam dodać aż łyżkę ekstraktu waniliowego (chodzi o prawdziwy ekstrakt, a nie aromat), ale jeśli to dla Ciebie za dużo, to dodaj chociaż łyżeczkę. W osobnej misce wymieszaj ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, sól oraz proszek do pieczenia. Kiedy składniki będą połączone to dodaj połowę tych suchych składników do mokrych i zmiksuj, a potem dodaj druga połowę i ponownie zmiksuj. Miksuj tak aby składniki dobrze się połączyły, ale nie dłużej. Ciasto będzie dość gęste.Dlaczego nie miksować zbyt długo? W przypadku ciast zawierających mąkę pszenną, zbyt długie mieszanie prowadzi do nadmiernego rozwoju glutenu. Gluten nadaje ciastu elastyczność, ale w nadmiarze może sprawić, że ciasto będzie twarde i gumowate po upieczeniu. Teraz dodaj do ciasto około 3/4 śliwek i delikatnie, za pomocą łyżki przemieszaj ciasto ze śliwkami. Formę do ciasto wysmaruj masłem i opcjonalnie posyp trochę bułką tartą albo obsyp mąkę. Przełóż ciasto do formy i rozprowadź ciasto po całej formie. Pozostałe śliwki ( tę 1/4) wyłóż na wierzch.
Teraz przygotuj kruszonkę. W miseczce umieść małe kawałki zimnego masła, cukier, mąką oraz szczyptę cynamonu. Palcami rozcieraj i łącz ze sobą wszystkie składniki aż powstaną grudki. Następnie posyp kruszonką ciasto. Ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni (góra – dół) piekarnika i piecz przez 60 minut albo do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta mocno się przypieka to na ostatnie 10 minut pieczenia polecam nakryć ciasto kawałkiem papieru do pieczenia albo folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj minimum 30 minut.Użyłam tortownicę do ciasta, która ma 24 cm średnicy.