500 g czereśni (bez pestek), przekrojonych na półmożna zastąpić innymi ulubionymi owocami np. borówkami, malinami, truskawkami
2 szklanki mleka (najlepiej 3,2 %)
3/4 szklanki białego cukru
5 jajek, rozmiar L, temp, pokojowa
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 szklanki (półtora) mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
około łyżka masła do posmarowania formy/naczynia do zapiekania
cukier puder do posypania deseruopcjonalnie
Instrukcje
Zacznij od przygotowania czereśni. Czereśnie umyj, osusz i usuń pestki. Możesz użyć drylownicy albo ostrego noża. Ja polecam przepołowić każdą czereśnię za pomocą noża i ostrożnie usunąć pestkę.Uwaga! Można użyć innych owoców w podobnej proporcji np. borówki, maliny, kawałki truskawek.
Teraz trzeba zmiksować wszystkie składniki na ciasto. Ja polecam je po prostu zblednować w blenderze kielichowym – wtedy będzie najszybciej i ciasto będzie gładkie. W blenderze umieść mleko, jajka, mąkę, cukier, sól i ekstrakt waniliowy i dobrze wszystko zblenduj, tak aby powstała jednolita, gładka masa. Uwaga! Jeśli po blednowaniu na ściankach blednera zostało trochę mąki, to ją zgarnij do środka i ponownie wszystko zblenduj.
Formę do zapiekania, może być jakaś głębsza forma do tarty albo po prostu naczynie do zapiekania wysmaruj lekko masłem. Na dno równomiernie wyłóż czereśnie i zalej je ciastem.
Formę włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (góra – dół) i piecz około 55 – 60 minut. Na ostatnie 25 minut pieczenia przykryj wierzch ciasta papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 15 minut aż deser trochę przestygnie. Możesz posypać wierzch cukrem pudrem. Można jeść na ciepło albo na zimno.