Deser z czereśniami w stylu francuskiego Clafoutis

By misziza
2024-07-15
Rating: 0.00
(0)

Jest to deser z czereśniami, który robi się prościej niż jakiekolwiek ciasto. Smak ma też ciekawy i myślę, że zaskoczy bardzo pozytywnie niejedną osobę. Clafoutis (czyt. klafuti) to tradycyjny, popularny francuski deser pochodzący z regionu Limousin. Jest to ciasto na bazie mąki, mleka i jajek i zapieka się go z owocami. Najczęściej używa się wiśni albo właśnie czereśni. Taki deser jest łatwy i szybki w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych umiejętności kulinarnych. Deser w stylu Clafoutis ma delikatny, kremowy smak, który idealnie komponuje się z kwaskowatością i słodyczą owoców.

Clafoutis można podawać na ciepło lub zimno, w zależności od tego jak bardziej komuś smakuje. Ja wolę jak jest jeszcze ciepły – wtedy smakuje mi najbardziej ♥ Dlaczego w tytule podałam, że to przepis na deser w stylu Clafoutis? Tradycyjny Clafoutis ma określone proporcje między owocami a ciastem, a ja postanowiłam praktycznie podwoić składniki na ciasto. Konsystencja deseru jest nieco inna niż w oryginale, ale metoda robienia i smak są bardzo podobne. Pisząc, że przygotowuje się ten deser naprawdę prosto, to prawda! Ciasto przygotujesz w tak prosty sposób jak ciasto na naleśniki. Polecam składniki zblendować w blenderze kielichowym, wtedy ciasto będzie idealnie gładkie.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA DESER Z CZEREŚNIAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

deser z czereśniami clafoutis video

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

CZEREŚNIE – Ważne, żeby były to dojrzałe, świeże i soczyste czereśnie. Po prostu najlepsze jakie znajdziesz 😉 Wybieraj czereśnie o głębokim, ciemnym kolorze, które są oznaką dojrzałości i słodyczy. Unikaj owoców z jasnymi plamami lub przebarwieniami. Dobre czereśnie powinny być jędrne i soczyste. Sprawdź, czy owoce nie są zbyt miękkie lub uszkodzone, co może świadczyć o ich przejrzałości lub zepsuciu. Pestki czereśni trzeba usunąć przed dodaniem ich do clafoutis. Możesz użyć specjalnego narzędzia do drylowania czereśni albo usunąć przepoławiając czereśnie ostrym nożykiem i ostrożnie wyciągnąć pestkę.

SKŁADNIKI NA CIASTO – mąka pszenna, jajka (rozmiar L), mleko, cukier, ekstrakt waniliowy, sól. Ciasto jest rzadkie, podobne do ciasta naleśnikowego, dzięki czemu łatwo otacza owoce i piecze się równomiernie, tworząc delikatny, budyniowy spód. Pamiętaj, że jajka powinny być w temp. pokojowej.

deser z czereśniami clafoutis
deser-z-czeresniami-clafoutis

Deser z czereśniami w stylu francuskiego Clafoutis. Krok po kroku.

KROK 1.

Zacznij od przygotowania czereśni. Czereśnie umyj, osusz i usuń pestki. Możesz użyć drylownicy albo ostrego noża. Ja polecam przepołowić każdą czereśnię za pomocą noża i ostrożnie usunąć pestkę.

Uwaga! Można użyć innych owoców w podobnej proporcji np. borówki, maliny, kawałki truskawek.

deser-z-czeresniami-clafoutis-przygotowanie-krok-1.
deser-z-czeresniami-clafoutis-przygotowanie-krok-1.

KROK 2.

Teraz trzeba zmiksować wszystkie składniki na ciasto. Ja polecam je po prostu zblendować w blenderze kielichowym – wtedy będzie najszybciej i ciasto będzie gładkie. W blenderze umieść mleko, jajka, mąkę, cukier, sól i ekstrakt waniliowy i dobrze wszystko zblenduj, tak aby powstała jednolita, gładka masa. Uwaga! Jeśli po blendowaniu na ściankach blendera zostało trochę mąki, to ją zgarnij do środka i ponownie wszystko zblenduj.

deser-z-czeresniami-clafoutis-przygotowanie-krok-2a
deser-z-czeresniami-clafoutis-przygotowanie-krok-2a
deser-z-czeresniami-clafoutis-przygotowanie-krok-2b.
deser-z-czeresniami-clafoutis-przygotowanie-krok-2b.

KROK 3.

Formę do zapiekania, może być jakaś głębsza forma do tarty albo po prostu naczynie do zapiekania wysmaruj lekko masłem. Na dno równomiernie wyłóż czereśnie i zalej je ciastem.

deser-z-czeresniami-clafoutis-przygotowanie-krok-3
deser-z-czeresniami-clafoutis-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Formę włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (góra – dół) i piecz około 55 – 60 minut. Na ostatnie 25 minut pieczenia przykryj wierzch ciasta papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 15 minut aż deser trochę przestygnie. Warto posypać wierzch cukrem pudrem. Można jeść na ciepło albo na zimno.

deser-z-czeresniami-clafoutis-przygotowanie-krok-4.
deser-z-czeresniami-clafoutis-przygotowanie-krok-4.

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

Jeśli lubisz różne słodkie desery albo ciasto z owocami, to mam dla Ciebie kilka ciekawych propozycji:

Muffiny z mrożonymi malinami. Proste, ale zachwycająco smaczne ♥ – Kuchnia Izy

Ciasto z brzoskwiniami. Proste i pyszne. – Kuchnia Izy

Ciasto z truskawkami. Proste i najlepsze. – Kuchnia Izy

Ciasto z morelami. Prosto i pysznie. – Kuchnia Izy

Ciasto z mrożonymi jagodami. Proste i pyszne. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Cały deser można podzielić na około 8 porcji.

Jedna porcja to będzie w przybliżeniu:

KALORIE: 273

BIAŁKO: 8,7 g

TŁUSZCZE: 6,8 g

WĘGLOWODANY: 44,6 g

clafoutis z czereśniami
clafoutis z czereśniami
clafoutis z czereśniami..

Deser z czereśniami w stylu francuskiego Clafoutis!

Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 1 godzina
Porcje 8
Kalorie 273 kcal

Składniki
  

  • 500 g czereśni (bez pestek), przekrojonych na pół można zastąpić innymi ulubionymi owocami np. borówkami, malinami, truskawkami
  • 2 szklanki mleka (najlepiej 3,2 %)
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 5 jajek, rozmiar L, temp, pokojowa
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki (półtora) mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • około łyżka masła do posmarowania formy/naczynia do zapiekania
  • cukier puder do posypania deseru opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Zacznij od przygotowania czereśni. Czereśnie umyj, osusz i usuń pestki. Możesz użyć drylownicy albo ostrego noża. Ja polecam przepołowić każdą czereśnię za pomocą noża i ostrożnie usunąć pestkę.
    Uwaga! Można użyć innych owoców w podobnej proporcji np. borówki, maliny, kawałki truskawek.
  • Teraz trzeba zmiksować wszystkie składniki na ciasto. Ja polecam je po prostu zblednować w blenderze kielichowym – wtedy będzie najszybciej i ciasto będzie gładkie. W blenderze umieść mleko, jajka, mąkę, cukier, sól i ekstrakt waniliowy i dobrze wszystko zblenduj, tak aby powstała jednolita, gładka masa. Uwaga! Jeśli po blednowaniu na ściankach blednera zostało trochę mąki, to ją zgarnij do środka i ponownie wszystko zblenduj.
  • Formę do zapiekania, może być jakaś głębsza forma do tarty albo po prostu naczynie do zapiekania wysmaruj lekko masłem. Na dno równomiernie wyłóż czereśnie i zalej je ciastem.
  • Formę włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (góra – dół) i piecz około 55 – 60 minut. Na ostatnie 25 minut pieczenia przykryj wierzch ciasta papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 15 minut aż deser trochę przestygnie. Możesz posypać wierzch cukrem pudrem. Można jeść na ciepło albo na zimno.

Film

deser z czereśniami
deser z czereśniami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close