Zacznij od przygotowania dyni. Dynię obierz i pokrój ją w kostkę średniej wielkości. Jeśli masz dynię Hokkaido to nie musisz jej obierać. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią pokrojoną dynię, skropl oliwą albo olejem, posyp solą i pieprzem i dobrze przemieszaj, aby rozprowadzić olej po dyni. Ułóż kawałki tak, aby nie nachodziły na siebie. Włóż blaszkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 30 minut, tak żeby były miękkie. Po wyjęciu dyni z piekarnika, nie wyłączaj go.
Naczynię do zapiekania lekko wysmaruj masłem. Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i smaż pokrojoną cebulkę przez około 4 – 5 minut aż do zeszklenia, a potem przełóż ją na dno naczynia. Następnie równomiernie przełóż na cebulkę upieczoną dynię.
Do większego, wysokiego pojemnika wbij jajka i dobrze je rozbełtaj. Następnie wlej do jajek mleko, słodką paprykę w proszku, pieprz i sól, oregano albo zioła prowansalskie. Dodaj też pokruszony ser Feta i starty ser żółty oraz posiekany szczypiorek. Dobrze wszystko przemieszaj.
Zalej równomiernie masą jajeczną dynię. Polecam wierzch wyrównać łyżką. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 35 – 40 minut. Po 35 minutach pieczenia otwórz drzwi piekarnika i ostrożnie potrząśnij naczyniem (pamiętaj, żeby założyć rękawicę aby się nie oparzyć 🙂 ) i zwróć uwagę szczególnie na środek. Jeśli w środku nie ma luźnych części i cała frittata jest “sztywna”, to jest gotowa. To już wszystko.