Cofnij
frittata z dynią i fetą

Frittata z dynią i serem Feta.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia dyni plus czas pieczenia frittaty 1 godzina 5 minuty
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Porcje 4
Kalorie 380 kcal

Ingredients
  

  • 8 jajek, rozmiar L
  • 150 g sera Feta
  • 500 - 600 g dyni (np. piżmowej, Hokkaido)
  • jedna średnia cebula
  • 80 - 100 g sera żółtego np. Edamski, Mozzarella, Gouda, Cheddar
  • sól i pieprz do smaku np. pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pęczek szczypiorku
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżeczka oregano albo zioła prowansalskiego

Instructions
 

  • Zacznij od przygotowania dyni. Dynię obierz i pokrój ją w kostkę średniej wielkości. Jeśli masz dynię Hokkaido to nie musisz jej obierać. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią pokrojoną dynię, skropl oliwą albo olejem, posyp solą i pieprzem i dobrze przemieszaj, aby rozprowadzić olej po dyni. Ułóż kawałki tak, aby nie nachodziły na siebie. Włóż blaszkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 30 minut, tak żeby były miękkie. Po wyjęciu dyni z piekarnika, nie wyłączaj go.
  • Naczynię do zapiekania lekko wysmaruj masłem. Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i smaż pokrojoną cebulkę przez około 4 – 5 minut aż do zeszklenia, a potem przełóż ją na dno naczynia. Następnie równomiernie przełóż na cebulkę upieczoną dynię.
  • Do większego, wysokiego pojemnika wbij jajka i dobrze je rozbełtaj. Następnie wlej do jajek mleko, słodką paprykę w proszku, pieprz i sól, oregano albo zioła prowansalskie. Dodaj też pokruszony ser Feta i starty ser żółty oraz posiekany szczypiorek. Dobrze wszystko przemieszaj.
  • Zalej równomiernie masą jajeczną dynię. Polecam wierzch wyrównać łyżką. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 35 – 40 minut. Po 35 minutach pieczenia otwórz drzwi piekarnika i ostrożnie potrząśnij naczyniem (pamiętaj, żeby założyć rękawicę aby się nie oparzyć 🙂 ) i zwróć uwagę szczególnie na środek. Jeśli w środku nie ma luźnych części i cała frittata jest “sztywna”, to jest gotowa. To już wszystko.

Video