30 g masła plus około 2 łyżki oliwy z oliwek albo oleju
sól i pieprz do smaku
około 330 - 350 ml śmietanki 30 %
łyżka sosu sojowegoopcjonalnie, ale polecam go użyć
natka pietruszki
Instrukcje
Gnocchi ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, przepłucz zimną wodą i odłóż na bok.Piersi z kurczaka dobrze posól i popieprz. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć na patelnię piersi z kurczaka (w całości) i smaż je około 5 – 7 minut z każdej strony. Długość smażenia zależy od grubości i wielkości piersi. Kiedy piersi będą usmażone, to zdejmij je z patelni i odłóż na bok – nie krój ich zaraz po zdjęciu z patelni. Pokroisz je dopiero przed dodaniem do sosu, aby zachowały swoją soczystość.(Aby mieć pewność, że piersi są w środku usmażone to możesz naciąć mięso nożem w najgrubszym miejscu – mięso powinno być białe, a sok klarowny).
W razie konieczności dodaj więcej tłuszczu i wrzuć na patelnię pokrojoną cebulę. Smaż ją około 2 minuty, a potem dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przemieszaj z cebulką i smaż je 5 minut. W międzyczasie posyp pieczarki suszonym tymiankiem. Następnie dodaj starty na tarce czosnek, przemieszaj i smaż wszystko jeszcze minutę.
Po tym czasie dodaj śmietankę 30 %, posól, popieprz i opcjonalnie dodaj sos sojowy. Od momentu kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz mocno ogień i gotuj sos na małym ogniu około 6 – 8 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
Kiedy sos będzie tak gęsty, jak tego chcesz, to dodaj do sosu gnocchi oraz pokrojone piersi z kurczaka. Wszystko przemieszaj. Uwaga! Piersi z kurczaka pokrój chwilę przez dodaniem ich do sosu, a nie wcześniej. Na koniec polecam posypać posiekaną natką pietruszki.