Cofnij
gnocchi z kurczakiem i pieczarkami

Gnocchi z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Czas przygotowania 10 minuty
Czas smażenia 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 4
Kalorie 611 kcal

Składniki
  

  • 500 g gnocchi
  • 500 g piersi z kurczaka - dwie większe piersi
  • 250 - 300 g pieczarek
  • jedna średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • 30 g masła plus około 2 łyżki oliwy z oliwek albo oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • około 330 - 350 ml śmietanki 30 %
  • łyżka sosu sojowego opcjonalnie, ale polecam go użyć
  • natka pietruszki

Instrukcje
 

  • Gnocchi ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, przepłucz zimną wodą i odłóż na bok.
    Piersi z kurczaka dobrze posól i popieprz. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć na patelnię piersi z kurczaka (w całości) i smaż je około 5 – 7 minut z każdej strony. Długość smażenia zależy od grubości i wielkości piersi. Kiedy piersi będą usmażone, to zdejmij je z patelni i odłóż na bok – nie krój ich zaraz po zdjęciu z patelni. Pokroisz je dopiero przed dodaniem do sosu, aby zachowały swoją soczystość.
    (Aby mieć pewność, że piersi są w środku usmażone to możesz naciąć mięso nożem w najgrubszym miejscu – mięso powinno być białe, a sok klarowny).
  • W razie konieczności dodaj więcej tłuszczu i wrzuć na patelnię pokrojoną cebulę. Smaż ją około 2 minuty, a potem dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przemieszaj z cebulką i smaż je 5 minut. W międzyczasie posyp pieczarki suszonym tymiankiem. Następnie dodaj starty na tarce czosnek, przemieszaj i smaż wszystko jeszcze minutę.
  • Po tym czasie dodaj śmietankę 30 %, posól, popieprz i opcjonalnie dodaj sos sojowy. Od momentu kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz mocno ogień i gotuj sos na małym ogniu około 6 – 8 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
  • Kiedy sos będzie tak gęsty, jak tego chcesz, to dodaj do sosu gnocchi oraz pokrojone piersi z kurczaka. Wszystko przemieszaj. Uwaga! Piersi z kurczaka pokrój chwilę przez dodaniem ich do sosu, a nie wcześniej. Na koniec polecam posypać posiekaną natką pietruszki.

Film