Cofnij
gnocchi z kurczakiem i szpinakiem

Gnocchi z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym z dodatkiem serka śmietankowego

5 from 1 vote
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 690 kcal

Ingredients
  

  • 500 g gnocchi (jedno opakowanie) można zastąpić kopytkami w tej samej proporcji
  • około 500 - 600 g piersi z kurczaka (dwie duże albo trzy małe)
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g masła plus 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy (tłuszcz do smażenia)
  • sól i pieprz do smaku
  • dwie łyżeczki oregano albo ziół prowansalskich
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 200 g serka śmietankowego naturalnego (albo serka mascarpone)
  • 3/4 szklanki wody
  • natka pietruszki
  • około 100 - 150 g suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • 100 g baby szpinaku

Instructions
 

  • Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie ściśle według instrukcji na opakowaniu, odcedź, przepłucz zimną wodą i odłóż na bok. Gnocchi dodaje się na koniec przygotowania dania. Pamiętaj, aby nie trzymaj gnocchi w wodzie dłużej niż wymaga tego przepis na opakowaniu, bo gnocchi będę zbyt miękkie i rozgotowane.
  • Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki – wielkość tak “na jednego gryza”. Na patelni rozpuść masło i dodaj trochę oleju roślinnego albo oliwy. Następnie dodaj na patelnię pokrojone piersi z kurczaka, dobrze je posól i popieprz i smaż kilka minut aż będzie całkowicie usmażony. Pod koniec smażenia dodaj starty na tarce albo posiekany czosnek, przemieszaj go z kurczakiem i przesmaż z pół minuty.
  • Następnie wlej na patelnię śmietankę 30 % oraz wodę. Dodaj też suszone oregano albo zioła prowansalskie i wszystko przemieszaj. Kiedy sos się zagotuje to zmniejsz ogień i dodaj serek śmietankowy i dobrze go wmieszaj w sos. Gotuj sos na małym ogniu około 8 – 10 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje. W międzyczasie posól go i popieprz do smaku.
  • Potem dodaj liście baby szpinaku i wmieszaj je w sos. Po około minucie, dwóch minutach liście baby szpinaku zwiędną i stracą swoją objętość.
  • Na koniec dodaj ugotowane wcześniej gnocchi (albo kopytka) oraz natkę pietruszki i dobrze wszystko przemieszaj. Jeśli dodajesz suszone pomidory, to również dodaj je teraz i dobrze przemieszaj. Danie podawaj od razu.

Video