Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie ściśle według instrukcji na opakowaniu, odcedź, przepłucz zimną wodą i odłóż na bok. Gnocchi dodaje się na koniec przygotowania dania. Pamiętaj, aby nie trzymaj gnocchi w wodzie dłużej niż wymaga tego przepis na opakowaniu, bo gnocchi będę zbyt miękkie i rozgotowane.
Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki – wielkość tak “na jednego gryza”. Na patelni rozpuść masło i dodaj trochę oleju roślinnego albo oliwy. Następnie dodaj na patelnię pokrojone piersi z kurczaka, dobrze je posól i popieprz i smaż kilka minut aż będzie całkowicie usmażony. Pod koniec smażenia dodaj starty na tarce albo posiekany czosnek, przemieszaj go z kurczakiem i przesmaż z pół minuty.
Następnie wlej na patelnię śmietankę 30 % oraz wodę. Dodaj też suszone oregano albo zioła prowansalskie i wszystko przemieszaj. Kiedy sos się zagotuje to zmniejsz ogień i dodaj serek śmietankowy i dobrze go wmieszaj w sos. Gotuj sos na małym ogniu około 8 – 10 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje. W międzyczasie posól go i popieprz do smaku.
Potem dodaj liście baby szpinaku i wmieszaj je w sos. Po około minucie, dwóch minutach liście baby szpinaku zwiędną i stracą swoją objętość.
Na koniec dodaj ugotowane wcześniej gnocchi (albo kopytka) oraz natkę pietruszki i dobrze wszystko przemieszaj. Jeśli dodajesz suszone pomidory, to również dodaj je teraz i dobrze przemieszaj. Danie podawaj od razu.