Cofnij

Gotowane młode ziemniaki z dodatkiem masła i koperku.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje 6
Kalorie 303 kcal

Ingredients
  

  • 1500 g (1.5 kg) młodych ziemniaków
  • 100 g masła (można dodać trochę więcej np. 150 g)
  • 2 pęczki koperku jeśli chcesz możesz zastąpić koperek natką pietruszki
  • sól do wody ( może być jedna łyżeczka soli na litr wody)
  • sól do posypania ugotowanych ziemniaków - opcjonalnie, jeśli będzie taka potrzeba
  • zimna woda do gotowania ziemniaków woda musi przykryć wszystkie ziemniaki, lepiej użyć więcej wody niż mniej
  • liść laurowy opcjonalnie

Instructions
 

  • Zacznij od dobrego wyczyszczenia ziemniaków. Młode ziemniaczki bardzo dobrze umyj i oczyść z brudu. Można wyszorować ziemniaki miękką czystą szczoteczką lub druciakiem, aby dobrze usunąć zanieczyszczenia. Po wyszorowaniu, warto jeszcze raz przepłukać wodą. Zdecydowanie warto ugotować ziemniaki ze skórką, ale jeśli chcesz możesz je też obrać cienkim nożykiem. Dobrze oczyszczone ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki np. kostkę.
  • Do garnka wlej zimną wodę. Kiedy woda zacznie się gotować to dodaj sól. Możesz dodać łyżeczkę soli na litr wody. Wody powinny być tyle, żeby w całości przykryć ziemniaki. Lepiej dodać więcej wody niż mniej – zbyt mała ilość wody może spowodować, że ziemniaki przywrą do dna garnka i się przypalą. Nadmiar wody można zawsze odlać po ugotowaniu ziemniaków. Do gotującej się wody możesz też dodać liść laurowy. Kiedy woda się zagotuje i dodasz już sól, to ostrożnie włóż ziemniaki do garnka. Gotuj ziemniaki około 15 – 20 minut na wolnym (mniejszym) ogniu. Polecam gotować pod przykryciem, ale nie jest to konieczne. Jeśli swobodnie wbijesz widelec w ziemniaka, to znaczy, że są już ugotowane. Po ugotowaniu ostrożnie odlej wodę z ziemniaków i wyjmij liść laurowy.
  • Gdy ziemniaki będę się gotować, to w rondelku albo na patelni rozpuść masło. Posiekaj też drobno koperek albo jeśli wolisz to natkę pietruszki. Kiedy ziemniaki będą już dobrze odcedzone z wody, to opcjonalnie możesz posypać dodatkową solą (np. pół łyżeczki). Następnie polej rozpuszczonym masłem i posyp posiekanym koperkiem. Wszystko dobrze, ale delikatnie przemieszaj, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły. Nasz gotowane młode ziemniaczki są gotowe. ♥

Video