2 pęczki koperku jeśli chcesz możesz zastąpić koperek natką pietruszki
sól do wody ( może być jedna łyżeczka soli na litr wody)
sól do posypania ugotowanych ziemniaków - opcjonalnie, jeśli będzie taka potrzeba
zimna woda do gotowania ziemniakówwoda musi przykryć wszystkie ziemniaki, lepiej użyć więcej wody niż mniej
liść laurowyopcjonalnie
Instructions
Zacznij od dobrego wyczyszczenia ziemniaków. Młode ziemniaczki bardzo dobrze umyj i oczyść z brudu. Można wyszorować ziemniaki miękką czystą szczoteczką lub druciakiem, aby dobrze usunąć zanieczyszczenia. Po wyszorowaniu, warto jeszcze raz przepłukać wodą. Zdecydowanie warto ugotować ziemniaki ze skórką, ale jeśli chcesz możesz je też obrać cienkim nożykiem. Dobrze oczyszczone ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki np. kostkę.
Do garnka wlej zimną wodę. Kiedy woda zacznie się gotować to dodaj sól. Możesz dodać łyżeczkę soli na litr wody. Wody powinny być tyle, żeby w całości przykryć ziemniaki. Lepiej dodać więcej wody niż mniej – zbyt mała ilość wody może spowodować, że ziemniaki przywrą do dna garnka i się przypalą. Nadmiar wody można zawsze odlać po ugotowaniu ziemniaków. Do gotującej się wody możesz też dodać liść laurowy. Kiedy woda się zagotuje i dodasz już sól, to ostrożnie włóż ziemniaki do garnka. Gotuj ziemniaki około 15 – 20 minut na wolnym (mniejszym) ogniu. Polecam gotować pod przykryciem, ale nie jest to konieczne. Jeśli swobodnie wbijesz widelec w ziemniaka, to znaczy, że są już ugotowane. Po ugotowaniu ostrożnie odlej wodę z ziemniaków i wyjmij liść laurowy.
Gdy ziemniaki będę się gotować, to w rondelku albo na patelni rozpuść masło. Posiekaj też drobno koperek albo jeśli wolisz to natkę pietruszki. Kiedy ziemniaki będą już dobrze odcedzone z wody, to opcjonalnie możesz posypać dodatkową solą (np. pół łyżeczki). Następnie polej rozpuszczonym masłem i posyp posiekanym koperkiem. Wszystko dobrze, ale delikatnie przemieszaj, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły. Nasz gotowane młode ziemniaczki są gotowe. ♥