Gotowane młode ziemniaki z dodatkiem masła i koperku.

By misziza
2024-07-02
Rating: 0.00
(0)

Moja rodzina je często ziemniaki, jak pewnie mnóstwo rodzin w naszym kraju 😉 Ale to właśnie na młode ziemniaki czekam najbardziej. A pyszne i super proste do zrobienia gotowane młode ziemniakami z dodatkiem masła i koperku to po prostu idealny dodatek do wiosenno – letniego obiadu. Jak ja lubię jeść takie młode ziemniaczki z dodatkiem mizerii i sadzonym jajkiem… Mniammm… Młode ziemniaczki mają delikatny, lekko słodki smak, a ich skórka jest cienka i delikatna, dzięki czemu można je jeść bez obierania.

Młode ziemniaczki są bardzo dobre same w sobie, ale dodatek masła i koperku sprawia, że trudno im się oprzeć. W dzieciństwie to były “moje smaki lata” 🙂 W sumie nadal je uwielbiam. Smak młodych ziemniaków jest subtelny i lekko słodki, co idealnie komponuje się z bogatym, kremowym smakiem masła. Poza tym masło dodaje ziemniakom wilgotności i gładkości, co sprawia, że stają się bardziej soczyste i delikatne. A koperek? No cóż koperek dodaje świeżości i przyjemnego, ziołowego zapachu. Jego zielone listki nie tylko pięknie wyglądają, ale także wzmacniają naturalne smaki młodych ziemniaków. Warto! ♥

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA GOTOWANE MŁODE ZIEMNIAKI Z MASŁEM I KOPERKIEM I PRZEKONAJ SIE JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

gotowane młode ziemniaki video

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

MŁODE ZIEMNIAKI – Młode ziemniaki to pierwsze bulwy ziemniaka wykopane w danym sezonie. Sezon na polskie młode ziemniaki trwa od maja do końca lipca. Takie młode ziemniaki można jeść ze skórką, która jest bogata w witaminy i minerały. Młode ziemniaki nie wymagają obierania ze skórki, ale trzeba je dokładnie umyć i wyszorować np. czystym druciakiem czy szczoteczką. Ziemniaki mają słodkawy i delikatny smak, z nutą orzechową. Zawierają one również więcej wody i mniej skrobi niż dojrzałe ziemniaki, co czyni je mniej kalorycznymi.

MASŁO – Wybierz prawdziwe masło (min. 82 % tłuszczu). Ja użyłam 100 g na 1,5 kg ziemniaków, ale jeśli chcesz, to możesz dodać nawet trochę więcej. Masło wydobywa naturalną słodycz z ziemniaków. Dzięki niemu są po prostu kremowe i pyszne.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI: koperek (dużo koperku! ♥♥), sól oraz woda do gotowania ziemniaków. Uwaga! Jeśli nie przepadasz za koperkiem, to możesz użyć natkę pietruszki.

młode ziemniaki z koperkiem
młode ziemniaki z koperkiem

GOTOWANE MŁODE ZIEMNIAKI Z DODATKIEM MASŁA I KOPERKU. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij od dobrego wyczyszczenia ziemniaków. Młode ziemniaczki bardzo dobrze umyj i oczyść z brudu. Można wyszorować ziemniaki miękką czystą szczoteczką lub druciakiem, aby dobrze usunąć zanieczyszczenia. Po wyszorowaniu, warto jeszcze raz przepłukać wodą. Zdecydowanie warto ugotować ziemniaki ze skórką, ale jeśli chcesz możesz je też obrać cienkim nożykiem. Dobrze oczyszczone ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki np. kostkę.

gotowane-mlode-ziemniaki-przygotowanie-krok-1a
gotowane-mlode-ziemniaki-przygotowanie-krok-1a
gotowane-mlode-ziemniaki-przygotowanie-krok-1b
gotowane-mlode-ziemniaki-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

Do garnka wlej zimną wodę. Kiedy woda zacznie się gotować to dodaj sól. Możesz dodać łyżeczkę soli na litr wody. Wody powinny być tyle, żeby w całości przykryć ziemniaki. Lepiej dodać więcej wody niż mniej – zbyt mała ilość wody może spowodować, że ziemniaki przywrą do dna garnka i się przypalą. Nadmiar wody można zawsze odlać po ugotowaniu ziemniaków. Do gotującej się wody możesz też dodać liść laurowy. Kiedy woda się zagotuje i dodasz już sól, to ostrożnie włóż ziemniaki do garnka. Gotuj ziemniaki około 15 – 20 minut na wolnym (mniejszym) ogniu. Polecam gotować pod przykryciem, choć nie jest to konieczne. Jeśli swobodnie wbijesz widelec w ziemniaka, to znaczy, że są już ugotowane. Po ugotowaniu ostrożnie odlej wodę z ziemniaków i wyjmij liść laurowy.

gotowane-mlode-ziemniaki-przygotowanie-krok-2a
gotowane-mlode-ziemniaki-przygotowanie-krok-2a
gotowane-mlode-ziemniaki-przygotowanie-krok-2b
gotowane-mlode-ziemniaki-przygotowanie-krok-2b

KROK 3.

Gdy ziemniaki będę się gotować, to w rondelku albo na patelni rozpuść masło. Posiekaj też drobno koperek albo jeśli wolisz to natkę pietruszki. Kiedy ziemniaki będą już dobrze odcedzone z wody, to opcjonalnie możesz posypać dodatkową solą (np. pół łyżeczki). Następnie polej rozpuszczonym masłem i posyp posiekanym koperkiem. Wszystko dobrze, ale delikatnie przemieszaj, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły. Nasze gotowane młode ziemniaczki są gotowe. ♥

gotowane-mlode-ziemniaki-przygotowanie-krok-3a.
gotowane-mlode-ziemniaki-przygotowanie-krok-3a.
gotowane-mlode-ziemniaki-przygotowanie-krok-3b
gotowane-mlode-ziemniaki-przygotowanie-krok-3b
gotowane-mlode-ziemniaki-przygotowanie-krok-3c
gotowane-mlode-ziemniaki-przygotowanie-krok-3c

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

Jeśli chcesz przekonać się jak smakują pieczone młode ziemniaczki z ziołami, to koniecznie sprawdź ten przepis:

Pieczone młode ziemniaki. Idealne do obiadu lub jako przekąska. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych proporcji wyjdzie około 5 – 6 porcji.

Jedna mniejsza porcja (1/6) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 303

BIAŁKO: 4,8 g

TŁUSZCZE: 14 g

WĘGLOWODANY: 38 g

gotowane młode ziemniaki
gotowane młode ziemniaki

Gotowane młode ziemniaki z dodatkiem masła i koperku. Składniki, przygotowanie, możliwość wydrukowania.

gotowane młode ziemniaki

Gotowane młode ziemniaki z dodatkiem masła i koperku.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje 6
Kalorie 303 kcal

Składniki
  

  • 1500 g (1.5 kg) młodych ziemniaków
  • 100 g masła (można dodać trochę więcej np. 150 g)
  • 2 pęczki koperku jeśli chcesz możesz zastąpić koperek natką pietruszki
  • sól do wody ( może być jedna łyżeczka soli na litr wody)
  • sól do posypania ugotowanych ziemniaków – opcjonalnie, jeśli będzie taka potrzeba
  • zimna woda do gotowania ziemniaków woda musi przykryć wszystkie ziemniaki, lepiej użyć więcej wody niż mniej
  • liść laurowy opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Zacznij od dobrego wyczyszczenia ziemniaków. Młode ziemniaczki bardzo dobrze umyj i oczyść z brudu. Można wyszorować ziemniaki miękką czystą szczoteczką lub druciakiem, aby dobrze usunąć zanieczyszczenia. Po wyszorowaniu, warto jeszcze raz przepłukać wodą. Zdecydowanie warto ugotować ziemniaki ze skórką, ale jeśli chcesz możesz je też obrać cienkim nożykiem. Dobrze oczyszczone ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki np. kostkę.
  • Do garnka wlej zimną wodę. Kiedy woda zacznie się gotować to dodaj sól. Możesz dodać łyżeczkę soli na litr wody. Wody powinny być tyle, żeby w całości przykryć ziemniaki. Lepiej dodać więcej wody niż mniej – zbyt mała ilość wody może spowodować, że ziemniaki przywrą do dna garnka i się przypalą. Nadmiar wody można zawsze odlać po ugotowaniu ziemniaków. Do gotującej się wody możesz też dodać liść laurowy. Kiedy woda się zagotuje i dodasz już sól, to ostrożnie włóż ziemniaki do garnka. Gotuj ziemniaki około 15 – 20 minut na wolnym (mniejszym) ogniu. Polecam gotować pod przykryciem, ale nie jest to konieczne. Jeśli swobodnie wbijesz widelec w ziemniaka, to znaczy, że są już ugotowane. Po ugotowaniu ostrożnie odlej wodę z ziemniaków i wyjmij liść laurowy.
  • Gdy ziemniaki będę się gotować, to w rondelku albo na patelni rozpuść masło. Posiekaj też drobno koperek albo jeśli wolisz to natkę pietruszki. Kiedy ziemniaki będą już dobrze odcedzone z wody, to opcjonalnie możesz posypać dodatkową solą (np. pół łyżeczki). Następnie polej rozpuszczonym masłem i posyp posiekanym koperkiem. Wszystko dobrze, ale delikatnie przemieszaj, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły. Nasz gotowane młode ziemniaczki są gotowe. ♥

Film

gotowane młode ziemniaki
gotowane młode ziemniaki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close