Pokrój mięso wołowe na średniej wielkości kawałki – około 3 cm na 3 cm (albo trochę większe). W garnku rozgrzej olej roślinny i podsmażaj mięso po około 2 – 3 minuty z obydwu stron – mięso ma być tylko podsmażone z zewnątrz, a w środku powinno zostać surowe. W międzyczasie, podczas smażenia, posól i popieprz. Smaż mięso w dwóch, trzech partiach – chodzi o to żeby nie smażyć wszystkiego naraz, bo mięso nie powinno stykać się ze sobą. Podsmażone mięso odkładaj na talerz.(Uwaga! Niektórzy nie solą wołowiny i dopiero dodają sól pod koniec gotowania. Jeśli chcesz, to posól gulasz dopiero pod koniec.) Po podsmażeniu mięsa zostaną na dnie smaczne małe kawałeczki mięsa, które warto wykorzystać. Wykonaj deglasowanie, czyli po prostu wlej trochę wina albo bulionu (około 1/3 szklani) i mieszając, poczekać chwilę aż te resztki się rozpuszczą, a płyn w większości odparuje. W razie konieczności dodaj więcej oleju i wrzuć do garnka pokrojoną cebulę, przesmaż ją 3 minuty, a potem dodaj pokrojony albo starty na tarce czosnek, przemieszaj i przesmaż go około pół minuty. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, przemieszaj z warzywami i przesmaż wszystko jeszcze niecałą minutę.
Następnie włóż mięso z powrotem do garnka i posyp wszystko mąką pszenną. Przemieszaj i przesmaż około pół minuty, tak żeby nie było już widać białych śladów mąki.
Wlej bulion oraz czerwone wino. (Jeśli nie chcesz dodawać wina, to dodaj więcej bulionu, tak żeby przykryć mięso). Dodaj też cukier, tymianek, majeranek i jeśli chcesz to liść laurowy.
Od momentu kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 2 godziny. Co jakiś czas, tak co 20 – 30 minut dobrze zamieszaj. W razie konieczności możesz dodać trochę wody np. pół szklanki.
Po 2 godzinach gotowania się mięsa dodaj pokrojone w średniej wielkości kawałki marchewki, a 15 minut później pokrojone w podobnej wielkości co marchewki, ziemniaki. Po dodaniu ziemniaków gotuj gulasz jeszcze 45 minut, również pod przykryciem. (Czyli mięso wołowe powinno się gotować około 3 godziny, marchewki godzinę, a ziemniaki 45 minut). Na koniec można dodać ocet balsamiczny. Polecam tez dodać posiekaną natkę pietruszki. Wypróbuj gulasz i sprawdź czy wymaga doprawienia np. większą ilością soli i pieprzu.