Cofnij
gulasz wołowy z warzywami

Gulasz wołowy z ziemniakami i marchewką.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 3 godziny 15 minuty
Łączny czas 3 godziny 30 minuty
Porcje 6
Kalorie 672 kcal

Składniki
  

  • 1,3 kg - 1,5 kg mięsa wołowego (możesz dać nieco mniej, ale minimum 1 kg).
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 większe marchewki (około 700 - 800 g)
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 litr bulionu wołowego (można użyć też bulion drobiowy albo czysty rosół)
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki (500 ml) czerwonego wina wytrawnego albo półwytrawnego
  • sól i pieprz do przyprawienia mięsa a później sosu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku - opcjonalnie
  • 5 płaskich łyżek maki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • liść laurowy - opcjonalnie
  • natka pietruszki
  • łyżka octu balsamicznego - opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Pokrój mięso wołowe na średniej wielkości kawałki – około 3 cm na 3 cm (albo trochę większe). W garnku rozgrzej olej roślinny i podsmażaj mięso po około 2 – 3 minuty z obydwu stron – mięso ma być tylko podsmażone z zewnątrz, a w środku powinno zostać surowe. W międzyczasie, podczas smażenia, posól i popieprz. Smaż mięso w dwóch, trzech partiach – chodzi o to żeby nie smażyć wszystkiego naraz, bo mięso nie powinno stykać się ze sobą. Podsmażone mięso odkładaj na talerz.
    (Uwaga! Niektórzy nie solą wołowiny i dopiero dodają sól pod koniec gotowania. Jeśli chcesz, to posól gulasz dopiero pod koniec.)
  • Po podsmażeniu mięsa zostaną na dnie smaczne małe kawałeczki mięsa, które warto wykorzystać. Wykonaj deglasowanie, czyli po prostu wlej trochę wina albo bulionu (około 1/3 szklani) i mieszając, poczekać chwilę aż te resztki się rozpuszczą, a płyn w większości odparuje. W razie konieczności dodaj więcej oleju i wrzuć do garnka pokrojoną cebulę, przesmaż ją 3 minuty, a potem dodaj pokrojony albo starty na tarce czosnek, przemieszaj i przesmaż go około pół minuty. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, przemieszaj z warzywami i przesmaż wszystko jeszcze niecałą minutę.
  • Następnie włóż mięso z powrotem do garnka i posyp wszystko mąką pszenną. Przemieszaj i przesmaż około pół minuty, tak żeby nie było już widać białych śladów mąki.
  • Wlej bulion oraz czerwone wino. (Jeśli nie chcesz dodawać wina, to dodaj więcej bulionu, tak żeby przykryć mięso). Dodaj też cukier, tymianek, majeranek i jeśli chcesz to liść laurowy.
  • Od momentu kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 2 godziny. Co jakiś czas, tak co 20 – 30 minut dobrze zamieszaj. W razie konieczności możesz dodać trochę wody np. pół szklanki.
  • Po 2 godzinach gotowania się mięsa dodaj pokrojone w średniej wielkości kawałki marchewki, a 15 minut później pokrojone w podobnej wielkości co marchewki, ziemniaki. Po dodaniu ziemniaków gotuj gulasz jeszcze 45 minut, również pod przykryciem. (Czyli mięso wołowe powinno się gotować około 3 godziny, marchewki godzinę, a ziemniaki 45 minut). Na koniec można dodać ocet balsamiczny. Polecam tez dodać posiekaną natkę pietruszki. Wypróbuj gulasz i sprawdź czy wymaga doprawienia np. większą ilością soli i pieprzu.

Film