Cofnij
kakaowy chia pudding

Kakaowy pudding chia.

Czas przygotowania 20 minuty
Minimalny czas chłodzenia w lodówce 5 godziny
Łączny czas 5 godziny 20 minuty
Porcje: 2
Kalorie: 229

Składniki
  

  • 250 ml (szklanka) mleka, mleko krowie lub roślinne
  • 4 płaskie łyżki nasion chia
  • 3 łyżeczki płynnego miodu lub syropu klonowego (jeśli chcesz słodszy to dodaj 4)
  • 2 łyżki kakao extra ciemne
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie
Opcjonalne dodatki:
  • dowolne owoce np. maliny, truskawki, banany, borówki - ilość według potrzeb
  • 4 kostki startej ulubionej czekolady

Method
 

  1. Do średniej wielkości miski wlej mleko (krowie albo roślinne – jakie lubisz) i dodaj kakao extra ciemne, nasiona chia, miód w formie płynnej albo syrop klonowy. Opcjonalnie można dodać ekstrakt waniliowy. Bardzo dobrze wszystko wymieszaj aż do dokładnego połączenia składników.
  2. Pozostaw mieszankę w misce na 15 minut, nie mieszając przez ten czas, aby nasiona chia zdążyły napęcznieć. Po upływie 15 minut dobrze zamieszaj całość jeszcze raz. Przykryj miskę np. folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc lub na minimum 5 godzin.
  3. Po upływanie tego czasu dobrze przemieszaj. Pudding będzie gotowy. Pudding przełóż do mniejszych kubeczków (jeśli chcesz) i udekoruj ulubionymi dodatkami dla lepszego i ciekawszego smaku. Polecam dodać ulubione owoce np. maliny, pokrojone truskawki, banany, czy borówki. Można też posypać startą, czekoladą.

Film