Do średniej wielkości miski wlej mleko (krowie albo roślinne – jakie lubisz) i dodaj kakao extra ciemne, nasiona chia, miód w formie płynnej albo syrop klonowy. Opcjonalnie można dodać ekstrakt waniliowy. Bardzo dobrze wszystko wymieszaj aż do dokładnego połączenia składników.
Pozostaw mieszankę w misce na 15 minut, nie mieszając przez ten czas, aby nasiona chia zdążyły napęcznieć. Po upływie 15 minut dobrze zamieszaj całość jeszcze raz. Przykryj miskę np. folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc lub na minimum 5 godzin.
Po upływanie tego czasu dobrze przemieszaj. Pudding będzie gotowy. Pudding przełóż do mniejszych kubeczków (jeśli chcesz) i udekoruj ulubionymi dodatkami dla lepszego i ciekawszego smaku. Polecam dodać ulubione owoce np. maliny, pokrojone truskawki, banany, czy borówki. Można też posypać startą, czekoladą.