Cofnij
krewetki z makaronem w sosie śmietanowym

Krewetki z makaronem w sosie śmietanowym

Iza z kuchniaizy.pl
Pyszny pomysł na krewetki? Przygotuj smażone krewetki z makaronem w gęstym, pełnym smaku sosie śmietanowym.
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje 4
Kalorie 773 kcal

Składniki
  

  • 400 - 500 g krewetek np. blanszowanych, odmiana Vannmei
  • 350 g makaronu, najlepiej długiego typu spaghetti
  • 30 g masła plus 2 łyżki oliwy lub oleju w razie konieczności dodaj więcej
  • jedna duża cebula, drobno pokrojona
  • 2 - 3 starte ząbki czosnku
  • pól szklanki białego wina opcjonalnie
  • około 330 - 350 ml śmietanki 30 %
  • 1/3 szklanki wody po gotującym się makaronie
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki opcjonalnie
  • 50 g sera Grana Padano albo Parmezanu, startego można dodać na koniec

Instrukcje
 

  • Zacznij od ugotowania makaronu. Gotuj w osolonej wodzie. Najlepiej ugotować makaron al dente, a nie do zupełnej miękkości. Zupełnie pod koniec gotowania się makaronu (w ostatniej minucie) odlej około 1/3 szklanki wody – woda przyda się do sosu.
    Teraz krewetki. Jeśli masz krewetki mrożone blanszowane (wcześniej obgotowane, są koloru różowego), to wystarczy je wyjąć z zamrażarki, wyłożyć na sito, opłukać kilka minut pod strumieniem zimnej/bardzo zimnej wody i odsączyć (po opłukaniu zostawić kilka minut na sitku) i osuszyć na papierowym ręczniku. To jest szybki sposób, ale jeszcze lepszym sposobem jest wyjęcie je kilka godzin/na noc z zamrażalki i przełożenie do lodówki, tak żeby w lodówce same się rozmroziły.
  • Z krewetek możesz usunąć ogonki albo je zostawić. Czy usuwać ogonki przed smażeniem?
    Można i tak, i tak 🙂 Ogólnie rzec biorąc to warto usunąć ogonki, jeśli chcesz, aby jedzenie było łatwiejsze i przyjemniejsze do jedzenia, szczególnie dla dzieci lub osób starszych. Natomiast zostaw ogonki, jeśli chcesz, aby makaron wyglądał bardziej efektownie. Małe krewetki koktajlowe zwykle mają małe, twarde ogonki, które raczej lepiej usunąć.
    Jak usunąć ogonek? Po prostu palcami chwyć ogonek krewetki tuż przy miejscu jego połączenia z tułowiem. Następnie delikatnie przekręć ogonek i wyciągnij go z tułowia.
  • Na patelni rozpuść masło i dolej jedną, dwie łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie zwykłego oleju). Kiedy się rozpuści, to wrzuć rozmrożone krewetki na patelnię. Smaż około 2 – 3 minuty z każdej strony. W międzyczasie dobrze je posól i popieprz. Pod koniec smażenia możesz też przyprawić je słodką papryką w proszku (ale jeśli chcesz ją dodać, to dopiero pod koniec smażenia). Kiedy krewetki się usmażą, to zdejmij je z patelni i odłóż na osobny talerz.
  • Po smażeniu krewetek zostaną brązowe, skarmelizowane resztki. Możesz je usunąć np. papierem kuchennym, ale moim zdaniem nie warto, bo dodają one potrawie smak i głębię. Na patelni dodaj więcej masła (w razie konieczności) i wrzuć pokrojoną drobną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj starty na tarce albo drobno posiekany czosnek i przesmaż go z cebulą około 1 minutę.
  • Teraz wlej około poł szklanki białego wino, przemieszaj i doprowadź wino do wrzenia. Odczekaj kilka minut aż wino w zdecydowanej większości odparuje. Uwaga! Jeśli nie chcesz z jakiegoś powodu dodawać wina, to pomiń ten krok.
  • Następnie wlej na patelnię śmietankę 30 % oraz pół szklanki wody po gotującym się makaronie (pamiętaj, że trzeba wcześniej odlać wodę z makaronu). Dobrze przemieszaj.
  • Potem dodaj słodką paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj sos około 5 – 7 minut aż wyraźnie zgęstnieje. Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty, to dodaj ugotowany makaron i dobrze przemieszaj, aby sos ładnie oblepił makaron.
  • Teraz dodaj odłożone wcześniej krewetki plus opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki. Dobrze przemieszaj i podawaj od razu. Można też danie posypać startym serem Grana Padano albo Parmezanem.

Film