1,5 łyżki przyprawy curry (półtora łyżki)jeśli to dla Ciebie za dużo, to dodaj łyżkę
pół łyżeczki cynamonu
płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
30 g masła plus 2 łyżki oleju albo oliwy z oliwek (albo według potrzeb)do smażenia
jedna średnia cebula
jedna średnia cukinia (300 - 400 g)
kawałek imbiru - około 1cmopcjonalnie, ale polecam wykorzystać
3 ząbki czosnku
Instrukcje
Przed przygotowaniem pokrój wszystkie składniki: cebulę, piersi z kurczaka, cukinię.Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć na patelnią pokrojone na małe kawałki (kostkę) piersi z kurczaka, dobrze je posól i popieprz i smaż je około 4 minuty. Na tym etapie kurczak powinien być podsmażony, ale jeszcze nie całkowicie usmażony.
Teraz dodaj pokrojone w piórka cebule i cukinie, przemieszaj i smaż około 5 minut, co jakiś czas mieszając, tak aby kurczak był całkowicie usmażony. Następnie dodaj starty na tarce kawałek imbiru i czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze minutę. Imbir jest opcjonalnym dodatkiem -jeśli go nie masz, nic się nie stanie.
Teraz wlej mleczko kokosowe i dodaj pomidory w puszce. Przemieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawę curry, słodką paprykę w proszku, cynamon oraz trochę soli i pieprzu. Ponownie wszystko dobrze przemieszaj.(pamiętaj, aby po otwarciu mleczka kokosowego dobrze je przemieszać łyżką, bo mleczko mogło się rozwarstwić)
Gdy sos się zagotuje, to zmniejsz mocno ogień i gotuj wszystko na małym ogniu około 10 – 15 minut tak aby sos zgęstniał. Jeśli chcesz, aby sos był nieco rzadszy to gotuj 10 minut, a gęstszy to około 15 minut. Na koniec sprawdź, czy wymaga doprawienia np. solą i pieprzem. Podawaj np. z ulubionym ryżem.