Kurczak curry z cukinią.

By misziza
2024-08-12
Rating: 5.00
(1)

Uwielbiam szybkie i proste obiady. Ten kurczak curry z cukinią i mleczkiem kokosowym dokładnie taki jest. Szybki, prosty i co najważniejsze bardzo smaczny pomysł na obiad. Kurczak curry to popularne danie o korzeniach południowoazjatyckich (zwłaszcza indyjskich) i w naszej polskiej wersji składa się głównie z mięsa kurczaka i charakterystycznej mieszanki przypraw zwanej curry. Oryginalny indyjski kurczak curry ma bardzo bogaty smak, z wyraźną nutą pikantności i różni się od europejskich wersji, które są często dostosowane do naszych podniebień, co oznacza, że mogą być mniej pikantne i bardziej kremowe.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij „Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂

Ta potrawa jest bardzo uniwersalna i można do niej dodawać, różne ciekawy dodatki. Tym razem postanowiłam użyć cukinii, która jest fajnym warzywem idealnie pasującym do tych smaków. Cukinia ma delikatny, lekko słodkawy smak, który świetnie komponuje się z pikantnymi i aromatycznymi przyprawami curry. Słodycz cukinii potrafi zrównoważyć ostrość przypraw. W moje rodzinie, która często nastawiona raczej na polskie smaki, ten kurczak curry z cukinii jest jednym z ulubionych, orientalnych obiadów.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA KURCZAKA CURRY Z CUKINIĄ I PRZEKONAJ SIE JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:

kurczak curry z cukinią

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

PIERSI Z KURCZAKA – Wybierając piersi z kurczaka, zwróć uwagę na kolor, konsystencję, zapach i pochodzenie mięsa. Mięso powinno być świeże, jak najlepszej jakości, jędrne i sprężyste. Przy delikatnym naciskaniu palcem powinna szybko powracać do poprzedniego kształtu. Świeża pierś z kurczaka powinna mieć delikatny, lekko słodkawy zapach. Jeśli masz możliwość, wybierz piersi z kurczaka od lokalnych producentów lub z hodowli ekologicznych.

PRZYPRAWA CURRY – Do tego dania użyłam gotowej przyprawy curry. Taką przyprawę znajdziesz praktycznie w każdym sklepie. Te używane w Polsce są dostosowane do naszych gustów i podniebień i właściwie są one dość łagodne. Przyprawa curry to nie jest jedna konkretna przyprawa, a mieszanka wielu różnych ziół i przypraw. Składa się m.in. z kurkumy, kuminu, kolendry, imbiru, cynamonu, goździków, papryki chili i innych.

CUKINIA – Aby wybrać idealną cukinię, zwróć uwagę na jej wygląd i konsystencję. Powinna mieć intensywnie zieloną skórkę, być jędrna i twarda, a nie miękka. Najsmaczniejsze są młode cukinie, które mają cienką skórkę i mniej nasion. Unikaj owoców o uszkodzonej skórce czy śladach gnicia. Pamiętaj, że świeża cukinia powinna mieć delikatny, lekko słodkawy zapach.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło plus oliwa z oliwek (albo olej roślinny), cebula, czosnek, imbir, mleczko kokosowe, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, słodka papryka w proszku, cynamon, sól i pieprz.

kurczak curry z cukinią
kurczak curry z cukinią

KURCZAK CURRY Z CUKINIĄ. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Przed przygotowaniem pokrój wszystkie składniki: cebulę, piersi z kurczaka, cukinię.

Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć na patelnią pokrojone na małe kawałki (kostkę) piersi z kurczaka, dobrze je posól i popieprz i smaż je około 4 minuty. Na tym etapie kurczak powinien być podsmażony, ale jeszcze nie całkowicie usmażony.

kurczak-curry-z-cukinia-przygotowanie-krok-1
kurczak-curry-z-cukinia-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Teraz dodaj pokrojone w piórka cebule i pokrojoną w kostkę cukinie, przemieszaj i smaż około 5 minut, co jakiś czas mieszając, tak aby kurczak był już całkowicie usmażony, a warzywa miękkie. Następnie dodaj starty na tarce kawałek imbiru i czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze minutę. Imbir jest opcjonalnym dodatkiem -jeśli go nie masz, nic się nie stanie.

kurczak-curry-z-cukinia-przygotowanie-krok-2a
kurczak-curry-z-cukinia-przygotowanie-krok-2a
kurczak-curry-z-cukinia-przygotowanie-krok-2b.
kurczak-curry-z-cukinia-przygotowanie-krok-2b.

KROK 3.

Teraz wlej mleczko kokosowe i dodaj pomidory w puszce. Przemieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawę curry, słodką paprykę w proszku, cynamon oraz trochę soli i pieprzu. Ponownie wszystko dobrze przemieszaj.

(po otwarciu puszki mleczka kokosowego, dobrze je zamieszaj łyżką, bo mogło się rozwarstwić – podczas przechowywania mleczko kokosowe ma tendencję do rozdzielania się na część wodnistą i tłuszczową)

kurczak-curry-z-cukinia-przygotowanie-krok-3a
kurczak-curry-z-cukinia-przygotowanie-krok-3a
kurczak-curry-z-cukinia-przygotowanie-krok-3b.
kurczak-curry-z-cukinia-przygotowanie-krok-3b.

KROK 4.

Gdy sos się zagotuje, to zmniejsz mocno ogień i gotuj wszystko na małym ogniu około 10 – 15 minut tak aby sos zgęstniał. Jeśli chcesz, aby sos był nieco rzadszy to gotuj 10 minut, a gęstszy to około 15 minut. Na koniec sprawdź, czy wymaga doprawienia np. solą i pieprzem. Podawaj np. z ulubionym ryżem.

kurczak-curry-z-cukinia-przygotowanie-krok-4
kurczak-curry-z-cukinia-przygotowanie-krok-4

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE PRZEPISY NA SZYBKIE OBIADY Z KURCZAKIEM. MYŚLĘ, ŻE TE MOGĄ SIĘ TOBIE SPODOBAĆ:

Kurczak curry z mleczkiem kokosowym. Plus sekretny składnik 😉 – Kuchnia Izy

Makaron z kurczakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym. – Kuchnia Izyten przepis to mój HIT na Tik-Tok-u!

Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy

Makaron z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

Kurczak z warzywami “po chińsku”. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 4 porcje.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 420

BIAŁKO: 31 g

TŁUSZCZE: 25 g

WĘGLOWODANY: 16 g

kurczak curry z cukinią
kurczak curry z cukinią

KURCZAK CURRY Z CUKINIĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

kurczak curry z cukinią

Kurczak curry z cukinią.

5 from 1 vote
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 4
Kalorie 420 kcal

Składniki
  

  • 2 piersi z kurczaka (około 500 g)
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 x pomidory w puszce (400 g)
  • 1,5 łyżki przyprawy curry (półtora łyżki) jeśli to dla Ciebie za dużo, to dodaj łyżkę
  • pół łyżeczki cynamonu
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 g masła plus 2 łyżki oleju albo oliwy z oliwek (albo według potrzeb) do smażenia
  • jedna średnia cebula
  • jedna średnia cukinia (300 – 400 g)
  • kawałek imbiru – około 1cm opcjonalnie, ale polecam wykorzystać
  • 3 ząbki czosnku

Instrukcje
 

  • Przed przygotowaniem pokrój wszystkie składniki: cebulę, piersi z kurczaka, cukinię.
    Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć na patelnią pokrojone na małe kawałki (kostkę) piersi z kurczaka, dobrze je posól i popieprz i smaż je około 4 minuty. Na tym etapie kurczak powinien być podsmażony, ale jeszcze nie całkowicie usmażony.
  • Teraz dodaj pokrojone w piórka cebule i cukinie, przemieszaj i smaż około 5 minut, co jakiś czas mieszając, tak aby kurczak był całkowicie usmażony. Następnie dodaj starty na tarce kawałek imbiru i czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze minutę. Imbir jest opcjonalnym dodatkiem -jeśli go nie masz, nic się nie stanie.
  • Teraz wlej mleczko kokosowe i dodaj pomidory w puszce. Przemieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawę curry, słodką paprykę w proszku, cynamon oraz trochę soli i pieprzu. Ponownie wszystko dobrze przemieszaj.
    (pamiętaj, aby po otwarciu mleczka kokosowego dobrze je przemieszać łyżką, bo mleczko mogło się rozwarstwić)
  • Gdy sos się zagotuje, to zmniejsz mocno ogień i gotuj wszystko na małym ogniu około 10 – 15 minut tak aby sos zgęstniał. Jeśli chcesz, aby sos był nieco rzadszy to gotuj 10 minut, a gęstszy to około 15 minut. Na koniec sprawdź, czy wymaga doprawienia np. solą i pieprzem. Podawaj np. z ulubionym ryżem.

Film

kurczak curry z cukinią
kurczak curry z cukinią

Join the Conversation

  1. 5 gwiazdek
    Bardzo dobry. Wszystkim bardzo smakowało Cukinia to jednak fajny dodatek do curry 🙂

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close