czubata łyżeczka suszonego tymiankumożna zastąpić innymi ulubionymi ziołami np. ziołami prowansalskimi
około 330 - 350 ml śmietanki 30 % - nieco więcej niż szklanka
sól i pieprz do smaku
łyżeczka ulubionej musztardy np. Dijon, miodowej
natka pietruszkiopcjonalnie
50 g masła plus dodatkowo 2 - 3 łyżki oliwy lub olejudo smażenia
Instructions
Zacznij do usmażenia piersi z kurczaka. Polecam je najpierw usmażyć w całości (ewentualnie przekroić na dwa cieńsze filety), a potem pokroić. Kiedy będą usmażone to odłóż je na bok. Nie krój ich od razu! Pokroisz dopiero tuż przed dodaniem ich do sosu. Dzięki temu zachowają lepszy smak i soczystość i nie wysuszą się za szybko. Żeby mieć pewność, że piersi się usmażyły to najlepiej skorzystać z termometru do mięsa – włóż termometr w najgrubszą część mięsa. Idealna temperatura wewnętrzna dla piersi z kurczaka to 74°C. Jeśli nie masz termometru, to możesz przekroić jedną pierś w najgrubszym miejscu – jeśli środek jest usmażony, to reszta też jest ok.Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Smaż piersi po kilka minut z każdej strony. Długość smażenia zależy od grubości mięsa. Ogólnie rzecz biorąc, cienkie filety (około 1,5 cm) smaży się 3-4 minuty z każdej strony, a grubsze filety (około 2,5 cm) 5-6 minut z każdej strony. Kiedy piersi będą usmażone, to odłóż je na bok.
Dodaj trochę więcej masła albo oliwy/oleju i wrzuć pokrojone na plasterki pieczarki. Smaż pieczarki około 5 – 8 minut (w zależności od efektu jaki chcesz uzyskać). Najlepiej jakby pieczarki były miękkie i lekko złociste. W międzyczasie posyp je suszonym tymiankiem. Pod koniec smażenia dodaj starty czosnek i dobrze przemieszaj. Przesmaż czosnek z pieczarkami około jedną minutę.
Następnie wlej śmietankę 30 % i przemieszaj. Kiedy sos zacznie się lekko gotować, to dodaj sól i pieprz oraz ulubioną musztardę. Dobrze przemieszaj i gotuj sos około 7 – 8 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
Kiedy będzie tak gęsty jak będziesz tego chciała/chciał, to dodaj pokrojone na kawałki piersi z kurczaka i wmieszaj je w sos. Na koniec możesz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.Warto podawać z ziemniakami (w dowolnej postaci), ryżem, czy np. makaronem.