Kurczak ze szparagami w stylu azjatyckim.
Pyszny pomysł na szybki obiad z kurczakiem i szparagami w gęstym, słodko - słonym sosem (trochę w stylu Teriyaki). Dodaj trochę ryżu albo makaron w stylu azjatyckim i otrzymasz super smaczne i sycące danie.
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 20 minuty minut
Łączny czas 30 minuty minut
- 500 g szparagów
- dwie piersi z kurczaka (albo polędwiczki z kurczaka) około 400 - 600 g
- olej do smażenia około 3 - 4 łyżki
- 2 łyżki oleju do polania kurczaka
- jedna czubata łyżka skrobi ziemniaczanej do posypania kurczaka
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego do polania kurczaka można użyć zwykły sos sojowy, ale ten sos jest trochę bardziej słony niż ciemny sos sojowy
- sezam do posypania opcjonalnie
Składniki na sos
- pół szklanki zimnej wody albo bulionu
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego można użyć zwykły sos sojowy, ale jest on trochę bardziej słony niż ciemny
- 2 łyżki soku z cytryny albo półtora łyżki octu jabłkowego lub ryżowego
- 2 łyżki brązowego cukru lub miodu w formie płynnej
- 2 łyżki słodkiego sosu chili albo łyżka zwykłego sosu chili lub jakiegokolwiek ostrzejszego (opcjonalnie) to jest opcjonalny składnik, dodaj tylko jeśli chcesz, aby sos był ostrzejszy
- czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 - 3 ząbki czosnku