Cofnij
kurczak ze szparagami

Kurczak ze szparagami w stylu azjatyckim.

Pyszny pomysł na szybki obiad z kurczakiem i szparagami w gęstym, słodko - słonym sosem (trochę w stylu Teriyaki). Dodaj trochę ryżu albo makaron w stylu azjatyckim i otrzymasz super smaczne i sycące danie.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 301 kcal

Składniki
  

  • 500 g szparagów
  • dwie piersi z kurczaka (albo polędwiczki z kurczaka) około 400 - 600 g
  • olej do smażenia około 3 - 4 łyżki
  • 2 łyżki oleju do polania kurczaka
  • jedna czubata łyżka skrobi ziemniaczanej do posypania kurczaka
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego do polania kurczaka można użyć zwykły sos sojowy, ale ten sos jest trochę bardziej słony niż ciemny sos sojowy
  • sezam do posypania opcjonalnie

Składniki na sos

  • pół szklanki zimnej wody albo bulionu
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego można użyć zwykły sos sojowy, ale jest on trochę bardziej słony niż ciemny
  • 2 łyżki soku z cytryny albo półtora łyżki octu jabłkowego lub ryżowego
  • 2 łyżki brązowego cukru lub miodu w formie płynnej
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili albo łyżka zwykłego sosu chili lub jakiegokolwiek ostrzejszego (opcjonalnie) to jest opcjonalny składnik, dodaj tylko jeśli chcesz, aby sos był ostrzejszy
  • czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 - 3 ząbki czosnku

Film