Kurczak i chrupiące zielone szparagi to doskonałe połączenie. A jeśli do tego dodasz sos w stylu azjatyckim na bazie sosu sojowego, to otrzymasz szybki pomysł na pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad. Ja uwielbiam kuchnię azjatycką, a zwłaszcza smaki specyficznych sosów tej kuchni, które potrafią sprawić, że całe danie nabiera charakteru. Kurczak ze szparagami w stylu azjatyckim to doskonałe danie na rodzinny obiad, bo myślę, że zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a także fajny pomysł na spotkanie ze znajomymi.
Danie podałam z ryżem i myślę, że to jest najlepszy dodatek do kurczaka i szparagów, ale można użyć też jakiś makaron azjatycki np. ryżowy, Chow Mein czy makaron Udon. To danie jest typu stir – fry. Danie typu stir-fry to szybka i łatwa metoda gotowania, która polega na smażeniu składników na patelni lub w woku z mniejszą ilością tłuszczu.. Charakteryzuje się dość krótkim czasem gotowania, dzięki czemu warzywa zachowują swoją chrupkość. I warto podkreślić, że szparagi w tym daniu są raczej dość chrupiące (ale nie surowe 😉 ).
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA KURCZAKA ZE SZPARAGAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
ZIELONE SZPARAGI – Zielone szparagi doskonale nadają się do dań typu stir-fry. Po kilku minutach smażenia lekko miękną, ale nadal pozostają chrupiące. Wybieraj szparagi związane w pęczki. Świadczy to o tym, że zostały niedawno zebrane. Przechowuj szparagi w lodówce, najlepiej w papierowej torebce. Należy je zużyć w ciągu 2, a max. 3 dni od dnia zakupu. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, chyba że są grube i łykowate.
KURCZAK – Użyj mięsa z piersi z kurczaka. Mogę też być same polędwiczki z kurczaka. Kurczaka najlepiej pokroić na małe kawałki “tak na jednego gryza”.
SKŁADNIKI NA SOS – woda lub bulion, skrobia ziemniaczana, ciemny sos sojowy, czosnek, sok z cytryny albo ocet jabłkowy, cukier brązowy lub płynny miód. Opcjonalnie jakiś ostrzejszy składnik np. słodki sos chili albo płatki chili.
DODATKI – Ryż lub makaron w stylu azjatyckim np. makaron ryżowy, Chow Mein lub Udon.
KURCZAK ZE SZPARAGAMI W STYLU AZJATYCKIM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij do przygotowania kurczaka. Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki – tak na jednego gryza. Mięso przełóż do miski i wlej dwie łyżki oleju roślinnego, dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej oraz dwie łyżki ciemnego sosu sojowego. Dobrze wszystko przemieszaj aby składniki ładnie połączyły się z mięsem. Można użyć rękawiczek jednorazowych. Odłóż kurczaka na bok – warto aby stał w takiej prostej marynacie minimum 15 minut.
KROK 2.
Teraz przygotuj sos, czyli do miseczki wlej pół szklanki zimnej wody lub zimnego bulionu i dodaj czubatą łyżkę skrobi ziemniaczanej. Dobrze przemieszaj, aby skrobia się rozpuściła. Dodaj brązowy cukier albo miód w formie płynnej, ciemny sos sojowy, sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) oraz starty czosnek. Jeśli chcesz aby sos był nieco ostrzejszy to możesz dodać np. dwie łyżki słodkiego sosu chili (lub ostrzejszego sosu) albo pół łyżeczki płatków chili. Dobrze wszystko wymieszaj.
KROK 3.
Czas przygotować szparagi. Z każdego szparaga pozbądź się zdrewniałej końcówki – zdrewniałe końcówki są twarde i nieprzyjemne w jedzeniu. Może je po prostu odłamać – złamią się w naturalnym punkcie. Każdego szparaga pokrój na mniejsze kawałki – można po lekkim skosie.
KROK 4.
Na patelni rozpuść olej roślinny – około 3 łyżki oleju. Kiedy olej się rozgrzeje, to wrzuć odłożonego wcześniej kurczaka i smaż go po kilka minut z obydwu stron. Kiedy będą całkowicie usmażone, to zdejmij je z patelni.
KROK 5.
W razie konieczności dolej więcej oleju i wrzuć szparagi (ważne, żeby były suche). Smaż je około 4 – 5 minut tak aby były już trochę miękkie, ale nadal chrupiące. Po tym czasie wrzuć z powrotem na patelnię usmażonego kurczaka.
KROK 6.
Od razu po wrzuceniu kurczaka wlej sos i dobrze wszystko przemieszaj. W dość krótkim czasie sos zgęstnieje – im dłużej będzie się gotował, tym będzie bardziej gęsty.. Kiedy będzie tak gęsty jak tego chcesz, to zdejmij patelnię z ognia. Na koniec możesz posypać ziarnami sezamu.
Warto podawać np. z ryżem albo makaronem w stylu azjatyckim. Możesz ryż albo makaron bezpośrednio wmieszać z danie na patelni albo podawać osobno.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 3 większe albo 4 mniejsze porcje.
Jedna porcja (1/4) bez ryżu będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 301
BIAŁKO: 30,2 g
TŁUSZCZE: 11,7 g
WĘGLOWODANY: 18,7 g
Mam dla Ciebie inne przepisy na szybki obiad z kurczakiem w stylu azjatyckim. Są pyszne:
Kurczak z warzywami “po chińsku”. – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem w sosie w stylu Teriyaki – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem i warzywami. – Kuchnia Izy
Kurczak słodko-kwaśny. – Kuchnia Izy
KURCZAK ZE SZPARAGAMI W STYLU AZJATYCKIM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Kurczak ze szparagami w stylu azjatyckim.
Składniki
- 500 g szparagów
- dwie piersi z kurczaka (albo polędwiczki z kurczaka) około 400 – 600 g
- olej do smażenia około 3 – 4 łyżki
- 2 łyżki oleju do polania kurczaka
- jedna czubata łyżka skrobi ziemniaczanej do posypania kurczaka
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego do polania kurczaka można użyć zwykły sos sojowy, ale ten sos jest trochę bardziej słony niż ciemny sos sojowy
- sezam do posypania opcjonalnie
Składniki na sos
- pół szklanki zimnej wody albo bulionu
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego można użyć zwykły sos sojowy, ale jest on trochę bardziej słony niż ciemny
- 2 łyżki soku z cytryny albo półtora łyżki octu jabłkowego lub ryżowego
- 2 łyżki brązowego cukru lub miodu w formie płynnej
- 2 łyżki słodkiego sosu chili albo łyżka zwykłego sosu chili lub jakiegokolwiek ostrzejszego (opcjonalnie) to jest opcjonalny składnik, dodaj tylko jeśli chcesz, aby sos był ostrzejszy
- czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 – 3 ząbki czosnku