szklanka makaronu orzo (suchego, cała szklanka ma 250 ml)
jedna średnia albo duża cebula
3 ząbki czosnku
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
około 500 - 600 g mięsa mielonego (max. 700 g)
200 g śmietanki 30 %
pół szklanki wody
2 puszki pomidorów drobno krojonych (polecam firmę Mutti)
czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
około 300 - 450 g mrożonego groszku (jeśli chcesz dać więcej, to użyj 450 g)można zastąpić groszkiem z puszki (jedna puszka, odsączona zalewy, ale lepszy smak to groszek mrożony)
natka pietruszki - opcjonalnie
około 50 - 80 g sera Grana Padano albo Parmezan - opcjonalnie
Instructions
Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj go z cebulką i przesmaż go około pół minuty. Po tym czasie dodaj na patelnię mięso mielone ( w razie konieczności dodaj więcej oleju), dobrze go rozdrobnij i smaż kilka minut (około 7 – 8 minut) aż do całkowicie usmażenia. W międzyczasie dodaj do mięsa koncentrat pomidorowy i przemieszaj go z mięsem. Posól i popieprz mięso i posyp go suszonym oregano albo ziołami prowansalskimi.
Następnie dodaj na patelnię pomidory w puszce, śmietankę oraz wodę i dobrze wszystko przemieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz mocno ogień i dodaj na patelnię makaron orzo oraz mrożony groszek. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj tak, aby makaron i groszek był przykryty sosem i gotuj sos na małym ogniu około 15 minut. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zamieszać, tak co 2 – 3 minuty, zwracając szczególnie uwagę na dno patelni, bo makaron orzo lubi przywierać do dna.
Na koniec opcjonalnie możesz dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser np. Grana Padano albo Parmezan. Po dodaniu tych składników ponownie lekko zamieszaj. W razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu. Podawaj od razu.