Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj go z cebulką i przesmaż go około pół minuty. Po tym czasie dodaj na patelnię mięso mielone ( w razie konieczności dodaj więcej oleju), dobrze go rozdrobnij i smaż kilka minut (około 7 – 8 minut) aż do całkowicie usmażenia. W międzyczasie dodaj do mięsa koncentrat pomidorowy i przemieszaj go z mięsem. Posól i popieprz mięso i posyp go suszonym oregano albo ziołami prowansalskimi.
Następnie dodaj na patelnię pomidory w puszce, śmietankę oraz wodę i dobrze wszystko przemieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz mocno ogień i dodaj na patelnię makaron orzo oraz mrożony groszek. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj tak, aby makaron i groszek był przykryty sosem i gotuj sos na małym ogniu około 15 minut. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zamieszać, tak co 2 – 3 minuty, zwracając szczególnie uwagę na dno patelni, bo makaron orzo lubi przywierać do dna.
Na koniec opcjonalnie możesz dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser np. Grana Padano albo Parmezan. Po dodaniu tych składników ponownie lekko zamieszaj. W razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu. Podawaj od razu.