Cofnij
makaron orzo z mięsem mielonym

Makaron orzo z mięsem mielonym

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 727 kcal

Ingredients
  

  • szklanka makaronu orzo (suchego, cała szklanka ma 250 ml)
  • jedna średnia albo duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • około 500 - 600 g mięsa mielonego (max. 700 g)
  • 200 g śmietanki 30 %
  • pół szklanki wody
  • 2 puszki pomidorów drobno krojonych (polecam firmę Mutti)
  • czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • około 300 - 450 g mrożonego groszku (jeśli chcesz dać więcej, to użyj 450 g) można zastąpić groszkiem z puszki (jedna puszka, odsączona zalewy, ale lepszy smak to groszek mrożony)
  • natka pietruszki - opcjonalnie
  • około 50 - 80 g sera Grana Padano albo Parmezan - opcjonalnie

Instructions
 

  • Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj go z cebulką i przesmaż go około pół minuty. Po tym czasie dodaj na patelnię mięso mielone ( w razie konieczności dodaj więcej oleju), dobrze go rozdrobnij i smaż kilka minut (około 7 – 8 minut) aż do całkowicie usmażenia. W międzyczasie dodaj do mięsa koncentrat pomidorowy i przemieszaj go z mięsem. Posól i popieprz mięso i posyp go suszonym oregano albo ziołami prowansalskimi.
  • Następnie dodaj na patelnię pomidory w puszce, śmietankę oraz wodę i dobrze wszystko przemieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz mocno ogień i dodaj na patelnię makaron orzo oraz mrożony groszek. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj tak, aby makaron i groszek był przykryty sosem i gotuj sos na małym ogniu około 15 minut. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zamieszać, tak co 2 – 3 minuty, zwracając szczególnie uwagę na dno patelni, bo makaron orzo lubi przywierać do dna.
  • Na koniec opcjonalnie możesz dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser np. Grana Padano albo Parmezan. Po dodaniu tych składników ponownie lekko zamieszaj. W razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu. Podawaj od razu.

Video