Makaron orzo z mięsem mielonym.

By misziza
2024-10-02
Rating: 0.00
(0)

Poznaj świetny przepis na szybki, jednogarnkowy, sycący i bardzo dobry obiad, czyli makaron orzo z mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Makaron orzo to wyjątkowy makaron w kształcie dużego ziarna ryżu albo jęczmienia, który świetnie komponuje się z wieloma składnikami, również z wieprzowym mięsem mielonym. Sos jest pomidorowo – kremowy, bo z dodatkiem śmietanki i jest po prostu pyszny. Uwierz, ten pomysł na szybki obiad z pewnością Ci zasmakuje.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…

Danie podobne jest trochę w smaku do bolognese, ale jest bardziej kremowe i ma bardziej aksamitną konsystencję. Idealnie sprawdzi się na codzienny obiad, który spodoba się Twojej rodzinie czy znajomym. Do tego jest proste do przygotowania i nie wymaga skomplikowanych składników – wszystkie składniki znajdziesz w najpopularniejszych sklepach.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON ORZO Z MIĘSEM MIELONYM I PRZEKONAJ SIE JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:

makaron orzo z mięsem film

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

MAKARON ORZO – Makaron orzo to drobny makaron w kształcie przypominający ziarna ryżu, często wykorzystywany w kuchni śródziemnomorskiej do zup, sałatek czy jednogarnkowych dań. Może być również nazywany risoni. Idealnie chłonie smaki sosów, nadając potrawom kremową konsystencję. Makaron w tym daniu ugotujemy w bulionie bezpośrednio na patelni, dlatego nie trzeba go gotować w osobnym naczyniu.

MIĘSO MIELONE – Ja wybrałam mięso wieprzowe z łopatki – nie jest zbyt tłuste, ale ma wystarczająco dużo tłuszczu, aby nie wysuszyć się podczas gotowania. Może być też z karkówki. Jeśli chcesz, to możesz zastąpić mięso wieprzowe mięsem wołowym albo użyć mix-u (część mięsa wieprzowego i część wołowego).

POMIDORY W PUSZCE – Wybierz pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone albo takie, które są określone jako pulpa pomidorowa. Polecam włoską firmę Mutti.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula, czosnek, pieprz i sól, oregano, koncentrat pomidorowy, śmietanka 30 %, mrożony groszek plus opcjonalnie ser Grana Padano lub Parmezan.

orzo z mięsem mielonym
orzo z mięsem mielonym

MAKARON ORZO Z MIĘSEM MIELONYM. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj go z cebulką i przesmaż go około pół minuty. Po tym czasie dodaj na patelnię mięso mielone ( w razie konieczności dodaj więcej oleju), dobrze go rozdrobnij i smaż kilka minut (około 7 – 8 minut) aż do całkowicie usmażenia. W międzyczasie dodaj do mięsa koncentrat pomidorowy i przemieszaj go z mięsem. Posól i popieprz mięso i posyp go suszonym oregano albo ziołami prowansalskimi.

makaron-orzo-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-1a
makaron-orzo-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-1a
makaron-orzo-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-1b
makaron-orzo-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

Następnie dodaj na patelnię pomidory w puszce, śmietankę oraz wodę i dobrze wszystko przemieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

makaron-orzo-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-2.
makaron-orzo-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-2.

KROK 3.

Kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz mocno ogień i dodaj na patelnię makaron orzo oraz mrożony groszek. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj tak, aby makaron i groszek był przykryty sosem i gotuj sos na małym ogniu około 15 minut. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zamieszać, tak co 2 – 3 minuty, zwracając szczególnie uwagę na dno patelni, bo makaron orzo lubi przywierać do dna.

makaron-orzo-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-3
makaron-orzo-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Na koniec opcjonalnie możesz dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser np. Grana Padano albo Parmezan. Po dodaniu tych składników ponownie lekko zamieszaj. W razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu. Podawaj od razu.

makaron-orzo-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-4
makaron-orzo-z-miesem-mielonym-przygotowanie-krok-4

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA♥

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE SZYBKIE OBIADY Z MAKARONEM ORZO:

Makaron orzo z suszonymi pomidorami i ciecierzycą. – Kuchnia Izy

Zupa z kurczakiem, makaronem orzo i marchewką. – Kuchnia Izy

Makaron orzo z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy

Makaron orzo z brokułami w pełnym smaku sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

Makaron orzo z pieczarkami. Kremowy i pełen smaku. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 4 większe porcje.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 727

BIAŁKO: 38,2 g

TŁUSZCZE: 45,5 g

WĘGLOWODANY: 44, 2 g

(wartość policzona bez opcjonalnego sera)

makaron orzo z mięsem mielonym
makaron orzo z mięsem mielonym

MAKARON ORZO Z MIĘSEM MIELONYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

makaron orzo z mięsem mielonym

Makaron orzo z mięsem mielonym

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 727 kcal

Składniki
  

  • szklanka makaronu orzo (suchego, cała szklanka ma 250 ml)
  • jedna średnia albo duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • około 500 – 600 g mięsa mielonego (max. 700 g)
  • 200 g śmietanki 30 %
  • pół szklanki wody
  • 2 puszki pomidorów drobno krojonych (polecam firmę Mutti)
  • czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • około 300 – 450 g mrożonego groszku (jeśli chcesz dać więcej, to użyj 450 g) można zastąpić groszkiem z puszki (jedna puszka, odsączona zalewy, ale lepszy smak to groszek mrożony)
  • natka pietruszki – opcjonalnie
  • około 50 – 80 g sera Grana Padano albo Parmezan – opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj go z cebulką i przesmaż go około pół minuty. Po tym czasie dodaj na patelnię mięso mielone ( w razie konieczności dodaj więcej oleju), dobrze go rozdrobnij i smaż kilka minut (około 7 – 8 minut) aż do całkowicie usmażenia. W międzyczasie dodaj do mięsa koncentrat pomidorowy i przemieszaj go z mięsem. Posól i popieprz mięso i posyp go suszonym oregano albo ziołami prowansalskimi.
  • Następnie dodaj na patelnię pomidory w puszce, śmietankę oraz wodę i dobrze wszystko przemieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz mocno ogień i dodaj na patelnię makaron orzo oraz mrożony groszek. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj tak, aby makaron i groszek był przykryty sosem i gotuj sos na małym ogniu około 15 minut. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zamieszać, tak co 2 – 3 minuty, zwracając szczególnie uwagę na dno patelni, bo makaron orzo lubi przywierać do dna.
  • Na koniec opcjonalnie możesz dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser np. Grana Padano albo Parmezan. Po dodaniu tych składników ponownie lekko zamieszaj. W razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu. Podawaj od razu.

Film

makaron orzo z mięsem
makaron orzo z mięsem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close