Poznaj świetny przepis na szybki, jednogarnkowy, sycący i bardzo dobry obiad, czyli makaron orzo z mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Makaron orzo to wyjątkowy makaron w kształcie dużego ziarna ryżu albo jęczmienia, który świetnie komponuje się z wieloma składnikami, również z wieprzowym mięsem mielonym. Sos jest pomidorowo – kremowy, bo z dodatkiem śmietanki i jest po prostu pyszny. Uwierz, ten pomysł na szybki obiad z pewnością Ci zasmakuje.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Danie podobne jest trochę w smaku do bolognese, ale jest bardziej kremowe i ma bardziej aksamitną konsystencję. Idealnie sprawdzi się na codzienny obiad, który spodoba się Twojej rodzinie czy znajomym. Do tego jest proste do przygotowania i nie wymaga skomplikowanych składników – wszystkie składniki znajdziesz w najpopularniejszych sklepach.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON ORZO Z MIĘSEM MIELONYM I PRZEKONAJ SIE JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
MAKARON ORZO – Makaron orzo to drobny makaron w kształcie przypominający ziarna ryżu, często wykorzystywany w kuchni śródziemnomorskiej do zup, sałatek czy jednogarnkowych dań. Może być również nazywany risoni. Idealnie chłonie smaki sosów, nadając potrawom kremową konsystencję. Makaron w tym daniu ugotujemy w bulionie bezpośrednio na patelni, dlatego nie trzeba go gotować w osobnym naczyniu.
MIĘSO MIELONE – Ja wybrałam mięso wieprzowe z łopatki – nie jest zbyt tłuste, ale ma wystarczająco dużo tłuszczu, aby nie wysuszyć się podczas gotowania. Może być też z karkówki. Jeśli chcesz, to możesz zastąpić mięso wieprzowe mięsem wołowym albo użyć mix-u (część mięsa wieprzowego i część wołowego).
POMIDORY W PUSZCE – Wybierz pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone albo takie, które są określone jako pulpa pomidorowa. Polecam włoską firmę Mutti.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula, czosnek, pieprz i sól, oregano, koncentrat pomidorowy, śmietanka 30 %, mrożony groszek plus opcjonalnie ser Grana Padano lub Parmezan.
MAKARON ORZO Z MIĘSEM MIELONYM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj go z cebulką i przesmaż go około pół minuty. Po tym czasie dodaj na patelnię mięso mielone ( w razie konieczności dodaj więcej oleju), dobrze go rozdrobnij i smaż kilka minut (około 7 – 8 minut) aż do całkowicie usmażenia. W międzyczasie dodaj do mięsa koncentrat pomidorowy i przemieszaj go z mięsem. Posól i popieprz mięso i posyp go suszonym oregano albo ziołami prowansalskimi.
KROK 2.
Następnie dodaj na patelnię pomidory w puszce, śmietankę oraz wodę i dobrze wszystko przemieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
KROK 3.
Kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz mocno ogień i dodaj na patelnię makaron orzo oraz mrożony groszek. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj tak, aby makaron i groszek był przykryty sosem i gotuj sos na małym ogniu około 15 minut. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zamieszać, tak co 2 – 3 minuty, zwracając szczególnie uwagę na dno patelni, bo makaron orzo lubi przywierać do dna.
KROK 4.
Na koniec opcjonalnie możesz dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser np. Grana Padano albo Parmezan. Po dodaniu tych składników ponownie lekko zamieszaj. W razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu. Podawaj od razu.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE SZYBKIE OBIADY Z MAKARONEM ORZO:
Makaron orzo z suszonymi pomidorami i ciecierzycą. – Kuchnia Izy
Zupa z kurczakiem, makaronem orzo i marchewką. – Kuchnia Izy
Makaron orzo z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy
Makaron orzo z brokułami w pełnym smaku sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Makaron orzo z pieczarkami. Kremowy i pełen smaku. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 większe porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 727
BIAŁKO: 38,2 g
TŁUSZCZE: 45,5 g
WĘGLOWODANY: 44, 2 g
(wartość policzona bez opcjonalnego sera)
MAKARON ORZO Z MIĘSEM MIELONYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Makaron orzo z mięsem mielonym
Składniki
- szklanka makaronu orzo (suchego, cała szklanka ma 250 ml)
- jedna średnia albo duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- około 500 – 600 g mięsa mielonego (max. 700 g)
- 200 g śmietanki 30 %
- pół szklanki wody
- 2 puszki pomidorów drobno krojonych (polecam firmę Mutti)
- czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- około 300 – 450 g mrożonego groszku (jeśli chcesz dać więcej, to użyj 450 g) można zastąpić groszkiem z puszki (jedna puszka, odsączona zalewy, ale lepszy smak to groszek mrożony)
- natka pietruszki – opcjonalnie
- około 50 – 80 g sera Grana Padano albo Parmezan – opcjonalnie
Instrukcje
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj go z cebulką i przesmaż go około pół minuty. Po tym czasie dodaj na patelnię mięso mielone ( w razie konieczności dodaj więcej oleju), dobrze go rozdrobnij i smaż kilka minut (około 7 – 8 minut) aż do całkowicie usmażenia. W międzyczasie dodaj do mięsa koncentrat pomidorowy i przemieszaj go z mięsem. Posól i popieprz mięso i posyp go suszonym oregano albo ziołami prowansalskimi.
- Następnie dodaj na patelnię pomidory w puszce, śmietankę oraz wodę i dobrze wszystko przemieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz mocno ogień i dodaj na patelnię makaron orzo oraz mrożony groszek. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj tak, aby makaron i groszek był przykryty sosem i gotuj sos na małym ogniu około 15 minut. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zamieszać, tak co 2 – 3 minuty, zwracając szczególnie uwagę na dno patelni, bo makaron orzo lubi przywierać do dna.
- Na koniec opcjonalnie możesz dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser np. Grana Padano albo Parmezan. Po dodaniu tych składników ponownie lekko zamieszaj. W razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu. Podawaj od razu.