Cofnij
makaron orzo z suszonymi pomidorami

Makaron orzo z suszonymi pomidorami i ciecierzycą

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 680

Składniki
  

  • 1 szklanka suchego makaronu orzo (szklanka ma 250 ml)
  • średnia albo duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • około 80 g masełka wegańskiego Naturale (1 wersja) albo innego tłuszczu do podsmażenia np. trochę oliwy z oliwek albo oleju
  • 100 g baby szpinaku albo rukoli
  • 750 ml bulionu warzywnego (wersja wegańska) albo drobiowego lub czystego rosołu - 3 pełne szklanki
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 3/4 szklanki śmietanki 30 % albo w wersji wegańskiej mleczka kokosowego
  • 100 - 150 g suszonych pomidorów, najlepiej drobno krojonych
  • 400 - 450 g ciecierzycy (waga po odsączeniu, dwie puszki, ale można dać mniej np. tylko jedną puszkę)
  • około 50 - 80 g sera Grana Padano, Parmezan albo w wersji wegańskiej dowolnego sera wegańskiego

Method
 

  1. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty na tarce czosnek, przemieszaj go z cebulą i przesmaż wszystko jeszcze pół minuty.
  2. Potem na patelnię dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę, makaron orzo oraz bulion. Następnie dodaj zioła prowansalskie albo oregano, sól i pieprz. Od momentu kiedy bulion się zagotuje, to gotuj makaron około 10 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu dobrze zamieszać, bo makaron lubi przywierać do dna.
  3. Po tym czasie dodaj suszone pomidory oraz jeśli lubisz, to dodaj liście baby szpinaku albo rukolę. Dobrze przemieszaj, tak aby liście zanurzyły się w sosie. Odczekaj około minuty tak, aby liście zwiędły i straciły swoją objętość.
  4. Następnie dodaj śmietankę 30 % albo w wersji całkowicie wegańskiej mleczko kokosowe. Dobrze przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze 5 – 8 minut aż sos zgęstnieje. Na koniec możesz dodać starty ser Grana Padano, Parmezan albo wegański odpowiednik sera. Podawaj od razu.

Film