Cofnij
makaron orzo z suszonymi pomidorami

Makaron orzo z suszonymi pomidorami i ciecierzycą

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 680 kcal

Składniki
  

  • 1 szklanka suchego makaronu orzo (szklanka ma 250 ml)
  • średnia albo duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • około 80 g masełka wegańskiego Naturale (1 wersja) albo innego tłuszczu do podsmażenia np. trochę oliwy z oliwek albo oleju
  • 100 g baby szpinaku albo rukoli
  • 750 ml bulionu warzywnego (wersja wegańska) albo drobiowego lub czystego rosołu - 3 pełne szklanki
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 3/4 szklanki śmietanki 30 % albo w wersji wegańskiej mleczka kokosowego
  • 100 - 150 g suszonych pomidorów, najlepiej drobno krojonych
  • 400 - 450 g ciecierzycy (waga po odsączeniu, dwie puszki, ale można dać mniej np. tylko jedną puszkę)
  • około 50 - 80 g sera Grana Padano, Parmezan albo w wersji wegańskiej dowolnego sera wegańskiego

Instrukcje
 

  • Na patelni rozgrzej tłuszcz, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty na tarce czosnek, przemieszaj go z cebulą i przesmaż wszystko jeszcze pół minuty.
  • Potem na patelnię dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę, makaron orzo oraz bulion. Następnie dodaj zioła prowansalskie albo oregano, sól i pieprz. Od momentu kiedy bulion się zagotuje, to gotuj makaron około 10 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu dobrze zamieszać, bo makaron lubi przywierać do dna.
  • Po tym czasie dodaj suszone pomidory oraz jeśli lubisz, to dodaj liście baby szpinaku albo rukolę. Dobrze przemieszaj, tak aby liście zanurzyły się w sosie. Odczekaj około minuty tak, aby liście zwiędły i straciły swoją objętość.
  • Następnie dodaj śmietankę 30 % albo w wersji całkowicie wegańskiej mleczko kokosowe. Dobrze przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze 5 – 8 minut aż sos zgęstnieje. Na koniec możesz dodać starty ser Grana Padano, Parmezan albo wegański odpowiednik sera. Podawaj od razu.

Film