Cofnij
makaron z cukinią i serem

Makaron z cukinią i serem w stylu Mac & Cheese.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 607 kcal

Składniki
  

  • 300 g drobnego makaronu np. muszelki, kolanka najlepiej ugotowanego al dente
  • 2 średnie cukinie starte na tarce i odciśnięte z wody
  • 200 g sera, który dobrze się topi np. Gouda, Cheddar, Mozzarella
  • 40 g masła
  • szklanka mleka - 250 ml
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • łyżeczka soli do posypania cukinii, żeby puściła wodę
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g sera Grana Padano opcjonalnie, to fajny i smaczny ser, ale nie trzeba go dodawać

Instrukcje
 

  • Zacznij od przygotowania cukinii. Z cukinii odetnij końcówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski i posyp solą – około łyżeczka soli. Dobrze przemieszaj i lekko podduś i odłóż na minimum 10 minut. Po tym czasie, kiedy cukinia wypuści już wodę, to dobrze ją odcedź np. na sitku. Cukinie dodajemy na końcu, po przygotowaniu sosu serowego.
    W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Zdecydowanie najlepiej ugotować makaron al dente.
  • Na patelni rozpuść masło. Kiedy masło się rozpuści, to dodaj trochę mąki (około 1/3), a następnie powoli dodaj około 1/3 szklanki mleka. Podczas dodawania mąki i mleka mieszaj energicznie, aby pozbyć się grudek mąki. Następnie znowu dodaj mąkę (kolejne 1/3) i kolejną część mąki (1/3 szklanki) i znowu energicznie mieszaj. To samo zrób do końca, aż pozbędziesz się całej mąki i mleka 🙂 Generalnie chodzi, aby dodawać mąkę i mleko na zmianę, po trochu i stopniowo i cały czas energicznie mieszać, aby nie było grudek mąki. Uwaga! Jeśli będzie troszkę grudek, to nie szkodzi – nie zawsze można się ich całkowicie pozbyć. Doprowadź mieszankę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie dodaj czosnek granulowany oraz pieprz i dobrze przemieszaj.
  • Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty, to dodaj starty ser i dobrze przemieszaj. Kiedy ser całkowicie się rozpuści, to dodaj ugotowany makaron i dobrze wszystko przemieszaj, aby sos ładnie oblepił makaron.
    Opcjonalnie możesz też dodać trochę, około 50 g, sera Grana Padano. Nie jest to koniecznie, ale taki ser fajnie podbije smak dania.
  • Na koniec dodaj startą i odciśniętą z wody cukinie i jeszcze raz wszystko dobrze przemieszaj. W razie konieczności dopraw jeszcze solą i pieprzem. Smak tego dania jest dość łagodny, więc jeśli chcesz go trochę zaostrzyć, to polecam dodać nieco pokruszonych płatków chili. Podawaj od razu.

Film