Cofnij
makaron z cukinią i serem

Makaron z cukinią i serem w stylu Mac & Cheese.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 607

Składniki
  

  • 300 g drobnego makaronu np. muszelki, kolanka najlepiej ugotowanego al dente
  • 2 średnie cukinie starte na tarce i odciśnięte z wody
  • 200 g sera, który dobrze się topi np. Gouda, Cheddar, Mozzarella
  • 40 g masła
  • szklanka mleka - 250 ml
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • łyżeczka soli do posypania cukinii, żeby puściła wodę
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g sera Grana Padano opcjonalnie, to fajny i smaczny ser, ale nie trzeba go dodawać

Method
 

  1. Zacznij od przygotowania cukinii. Z cukinii odetnij końcówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski i posyp solą – około łyżeczka soli. Dobrze przemieszaj i lekko podduś i odłóż na minimum 10 minut. Po tym czasie, kiedy cukinia wypuści już wodę, to dobrze ją odcedź np. na sitku. Cukinie dodajemy na końcu, po przygotowaniu sosu serowego.
    W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Zdecydowanie najlepiej ugotować makaron al dente.
  2. Na patelni rozpuść masło. Kiedy masło się rozpuści, to dodaj trochę mąki (około 1/3), a następnie powoli dodaj około 1/3 szklanki mleka. Podczas dodawania mąki i mleka mieszaj energicznie, aby pozbyć się grudek mąki. Następnie znowu dodaj mąkę (kolejne 1/3) i kolejną część mąki (1/3 szklanki) i znowu energicznie mieszaj. To samo zrób do końca, aż pozbędziesz się całej mąki i mleka 🙂 Generalnie chodzi, aby dodawać mąkę i mleko na zmianę, po trochu i stopniowo i cały czas energicznie mieszać, aby nie było grudek mąki. Uwaga! Jeśli będzie troszkę grudek, to nie szkodzi – nie zawsze można się ich całkowicie pozbyć. Doprowadź mieszankę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie dodaj czosnek granulowany oraz pieprz i dobrze przemieszaj.
  3. Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty, to dodaj starty ser i dobrze przemieszaj. Kiedy ser całkowicie się rozpuści, to dodaj ugotowany makaron i dobrze wszystko przemieszaj, aby sos ładnie oblepił makaron.
    Opcjonalnie możesz też dodać trochę, około 50 g, sera Grana Padano. Nie jest to koniecznie, ale taki ser fajnie podbije smak dania.
  4. Na koniec dodaj startą i odciśniętą z wody cukinie i jeszcze raz wszystko dobrze przemieszaj. W razie konieczności dopraw jeszcze solą i pieprzem. Smak tego dania jest dość łagodny, więc jeśli chcesz go trochę zaostrzyć, to polecam dodać nieco pokruszonych płatków chili. Podawaj od razu.

Film