Na patelni rozpuść masło. Kiedy masło się rozpuści, to dodaj trochę mąki (około 1/3), a następnie powoli dodaj około 1/3 szklanki mleka. Podczas dodawania mąki i mleka mieszaj energicznie, aby pozbyć się grudek mąki. Następnie znowu dodaj mąkę (kolejne 1/3) i kolejną część mąki (1/3 szklanki) i znowu energicznie mieszaj. To samo zrób do końca, aż pozbędziesz się całej mąki i mleka 🙂 Generalnie chodzi, aby dodawać mąkę i mleko na zmianę, po trochu i stopniowo i cały czas energicznie mieszać, aby nie było grudek mąki. Uwaga! Jeśli będzie troszkę grudek, to nie szkodzi – nie zawsze można się ich całkowicie pozbyć. Doprowadź mieszankę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie dodaj czosnek granulowany oraz pieprz i dobrze przemieszaj.