Cukinia jest wspaniałym warzywem między innymi dlatego, że pasuje naprawdę do wielu dań. Tym razem mam dla Ciebie bardzo ciekawy przepis na makaron z cukinią i serem, ale nie byle jaki, bo jest to właściwie makaron w stylu słynnego Mac & Cheese. Mac and cheese, czyli makaron z serem, to popularne danie kuchni amerykańskiej, które zyskało również dużą popularność w wielu innych krajach, w tym w Polsce. Składa się ono z ugotowanego makaronu (najczęściej typu macaroni, czyli „kolanek”), oblanego kremowym sosem serowym. Sos serowy jest zwykle przygotowywany z mleka, mąki masła i sera.
Do sera najczęściej używanego w Mac & Cheese należy cheddar, ale można również stosować inne rodzaje sera, takie jak Gouda czy Mozzarella. Ale nie jest to przepis na tradycyjny Mac & Cheese tylko taki ze sporym dodatkiem cukinii. Pewne myślicie sobie: Mac & Cheese i cukinia? Ta kobieta chyba oszalała 😀 Ale nie… Cukinia dodaje warzywnego, zdrowego twistu do nieco (nieco?) kalorycznego, ale jednocześnie bardzo dobrego Mac & Cheese. Całe danie mam dość delikatny smak i może takie pozostać, a dla tych osób co lubią trochę mocniejszy smak polecam dodać też kruszone płatki chili.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON Z CUKINIĄ ORAZ SEREM I PRZEKONAJ SIĘ JAKIE TO PROSTE:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
CUKINIA – Najlepsze do makaronu są młode cukinie, o średnicy do 15 cm. Są one bardziej delikatne, mają mniej pestek. Skóra cukinii powinna być gładka, jędrna i błyszcząca. Unikaj cukinii o skórze matowej, pomarszczonej lub z plamami, ponieważ mogą one być twarde i gorzkie. Cukinia powinna być lekko twarda w dotyku. Unikaj cukinii miękkich lub gąbczastych, ponieważ mogą one być przejrzałe i wodniste.
Pamiętaj, że cukinie przed dodaniem do makaronu należy osolić i odstawić na minimum 10 minut, a potem odcedzić z wody. Cukinia zawiera dużo wody, która podczas gotowania może rozcieńczyć sos. Posypanie cukinii solą i odstawienie jej na kilka minut powoduje, że woda zostanie wyciągnięta z warzywa. Dzięki temu cukinia będzie bardziej jędrna i lepiej zachowa swój kształt podczas gotowania. Dodatkowo sól wydobywa naturalny smak cukinii i sprawia, że jest ona bardziej aromatyczna.
MAKARON – Do tego zdecydowanie polecam taki makaron, który tradycyjnie używa się do Mac and Cheese, czyli najlepiej użyć krótkiego, grubego makaronu. Polecam makaron kolanka albo muszelki.
SER – Możesz wybrać ser Cheddar (Cheddar jest najczęściej używany do Mac & Cheese) – Cheddar ma dość ostry, wyrazisty smak, ale nie można go kupić w każdym sklepie w naszym kraju 🙂 Można natomiast użyć łatwiej dostępną Goudę albo łagodną w smaku Mozzarellę. Zwróć jednak uwagę, że im łagodniejszy smak sera, tym łagodniejszy smak dania – w tym przypadku warto użyć nieco ostrzejszych przypraw.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – sól i pieprz, czosnek granulowany, mąka pszenna, mleko plus opcjonalnie płatki chili.
MAKARON Z CUKINIĄ I SEREM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od przygotowania cukinii. Z cukinii odetnij końcówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski i posyp solą – około łyżeczka soli. Dobrze przemieszaj i lekko podduś i odłóż na minimum 10 minut. Po tym czasie, kiedy cukinia wypuści już wodę, to dobrze ją odcedź np. na sitku. Cukinie dodajemy na końcu, po przygotowaniu sosu serowego.
W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Zdecydowanie najlepiej ugotować makaron al dente.
KROK 2.
Na patelni rozpuść masło. Kiedy masło się rozpuści, to dodaj trochę mąki (około 1/3), a następnie powoli dodaj około 1/3 szklanki mleka. Podczas dodawania mąki i mleka mieszaj energicznie, aby pozbyć się grudek mąki. Następnie znowu dodaj mąkę (kolejne 1/3) i kolejną część mąki (1/3 szklanki) i znowu energicznie mieszaj. To samo zrób do końca, aż pozbędziesz się całej mąki i mleka 🙂 Generalnie chodzi, aby dodawać mąkę i mleko na zmianę, po trochu i stopniowo i cały czas energicznie mieszać, aby nie było grudek mąki. Uwaga! Jeśli będzie troszkę grudek, to nie szkodzi – nie zawsze można się ich całkowicie pozbyć. Doprowadź mieszankę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie dodaj czosnek granulowany oraz pieprz i dobrze przemieszaj.
KROK 3.
Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty, to dodaj starty ser i dobrze przemieszaj. Kiedy ser całkowicie się rozpuści, to dodaj ugotowany makaron i dobrze wszystko przemieszaj, aby sos ładnie oblepił makaron.
Opcjonalnie możesz też dodać trochę, około 50 g, sera Grana Padano. Nie jest to koniecznie, ale taki ser fajnie podbije smak dania.
KROK 4.
Na koniec dodaj startą i odciśniętą z wody cukinie i jeszcze raz wszystko dobrze przemieszaj. Trzymaj jeszcze z minutę na ogniu. W razie konieczności dopraw jeszcze solą i pieprzem. Smak tego dania jest dość łagodny, więc jeśli chcesz go trochę zaostrzyć, to polecam dodać nieco pokruszonych płatków chili. Podawaj od razu.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MASZ OCHOTĘ NA INNE DANIA Z CUKINIĄ? JEŚLI TAK, TO POLECAM CI TE:
Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Leczo z cukinią i kiełbasą. – Kuchnia Izy
Zapiekane cukinie z warzywami i serem. – Kuchnia Izy
Frittata z cukinią i serem. – Kuchnia Izy
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. – Kuchnia Izy
Pieczona cukinia. Z pyszną, chrupiącą panierką. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na około 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 607
BIAŁKO: 27,7 g
TŁUSZCZE: 25,2 g
WĘGLOWODANY: 66,2 g
MAKARON Z CUKINIĄ I SEREM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLWIOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Makaron z cukinią i serem w stylu Mac & Cheese.
Składniki
- 300 g drobnego makaronu np. muszelki, kolanka najlepiej ugotowanego al dente
- 2 średnie cukinie starte na tarce i odciśnięte z wody
- 200 g sera, który dobrze się topi np. Gouda, Cheddar, Mozzarella
- 40 g masła
- szklanka mleka – 250 ml
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka suszonego czosnku
- łyżeczka soli do posypania cukinii, żeby puściła wodę
- sól i pieprz do smaku
- 50 g sera Grana Padano opcjonalnie, to fajny i smaczny ser, ale nie trzeba go dodawać
Instrukcje
- Zacznij od przygotowania cukinii. Z cukinii odetnij końcówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski i posyp solą – około łyżeczka soli. Dobrze przemieszaj i lekko podduś i odłóż na minimum 10 minut. Po tym czasie, kiedy cukinia wypuści już wodę, to dobrze ją odcedź np. na sitku. Cukinie dodajemy na końcu, po przygotowaniu sosu serowego.W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Zdecydowanie najlepiej ugotować makaron al dente.
- Na patelni rozpuść masło. Kiedy masło się rozpuści, to dodaj trochę mąki (około 1/3), a następnie powoli dodaj około 1/3 szklanki mleka. Podczas dodawania mąki i mleka mieszaj energicznie, aby pozbyć się grudek mąki. Następnie znowu dodaj mąkę (kolejne 1/3) i kolejną część mąki (1/3 szklanki) i znowu energicznie mieszaj. To samo zrób do końca, aż pozbędziesz się całej mąki i mleka 🙂 Generalnie chodzi, aby dodawać mąkę i mleko na zmianę, po trochu i stopniowo i cały czas energicznie mieszać, aby nie było grudek mąki. Uwaga! Jeśli będzie troszkę grudek, to nie szkodzi – nie zawsze można się ich całkowicie pozbyć. Doprowadź mieszankę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie dodaj czosnek granulowany oraz pieprz i dobrze przemieszaj.
- Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty, to dodaj starty ser i dobrze przemieszaj. Kiedy ser całkowicie się rozpuści, to dodaj ugotowany makaron i dobrze wszystko przemieszaj, aby sos ładnie oblepił makaron.Opcjonalnie możesz też dodać trochę, około 50 g, sera Grana Padano. Nie jest to koniecznie, ale taki ser fajnie podbije smak dania.
- Na koniec dodaj startą i odciśniętą z wody cukinie i jeszcze raz wszystko dobrze przemieszaj. W razie konieczności dopraw jeszcze solą i pieprzem. Smak tego dania jest dość łagodny, więc jeśli chcesz go trochę zaostrzyć, to polecam dodać nieco pokruszonych płatków chili. Podawaj od razu.