Zacznij od ugotowania makaronu. Zupełnie pod koniec gotowania się makaronu, w ostatniej minucie odlej 2/3 szklanki wody do dodania później do sosu. Makaron odcedź, przepłucz zimną wodą i odstaw na bok.
Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Wielkość tak na jednego gryza. Kawałki mięsa dobrze posól i popierz. Do osobnej miseczki wsyp mąkę pszenną (około 1/3 szklanki). Do mąki możesz dodatkowo wsypać 3/4 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu. Po dodaniu soli i pieprzu przemieszaj. Obtocz każdy kawałek mięsa w mące i odłóż do smażenia.
Na patelni rozpuść trochę masła i dolej oliwy albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to przełóż kurczaka na patelnię i smaż po kilka minut z każdej strony. Kiedy będą całkowicie usmażone (nie będą różowe w środku), to zdejmij mięso z patelni.
W razie konieczności dołóż więcej tłuszczu i dodaj na patelnię pokrojoną cebulkę. Smaż ją około 4 minuty aż do zeszklenia, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj go z cebulką i przesmaż jeszcze pół minuty.
Następnie dodaj zachowaną wcześniej wodę po gotującym się makaronie oraz śmietankę 30 %. Przemieszaj. Kiedy sos zacznie się gotować to dodaj sól i pieprz do smaku, a także opcjonalnie (ale mocno polecam) ulubioną musztardą. Dodaj minimum pół łyżeczki musztardy, a jeśli chcesz, to nieco więcej. Jeszcze raz dobrze wszystko przemieszaj i gotuj sos około 5 – 7 minut aż wyraźnie zgęstnieje. Im dłużej będziesz gotować sos, tym będzie bardziej gęsty.
Kiedy będzie tak gęsty jak tego chcesz, to dodaj odłożonego wcześniej kurczaka oraz dodaj świeże liście baby szpinaku. Dobrze wmieszaj szpinak w sos i gotuj około 2 minuty aż liście baby szpinaku zwiędną i stracą swoją objętość. Na koniec dodaj ugotowany makaron i natkę pietruszki i dobrze przemieszaj, aby sos ładnie oblepił makaron. Trzymaj na ogniu jeszcze minimum minutę, aby mieć pewność, że makaron jest ciepły. Możesz wszystko, już na zupełny koniec posypać startym serem Grana Padano albo Parmezanem.