500 - 600 g mięsa mielonego (dowolnego np. wieprzowe, wołowego, drobiowego)
2 x pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone (polecam firmę Mutti)
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
80 - 100 g baby szpinaku
jedna średnia cebula
sól i pieprz do smaku
3 ząbki czosnku
pół szklanki śmietanki 30 % (można dać trochę więcej)
płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli chcesz trochę ostrzejszy sos)
czubata łyżeczka ziół prowansalskich
olej do smażenia (można też usmażyć na maśle z dodatkiem oliwy)
około 50 - 80 g sera np. Grana Padano, Parmezanu - opcjonalnie, do posypania
Instrukcje
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, najlepiej al dente.Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 – 4 minuty, a potem wrzuć mięso mielone, przemieszaj i smaż je około 7 minut aż będzie całkowicie usmażone. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
Po tym czasie dodaj starty na tarce czosnek, wmieszaj go w mięso mielone i przesmaż około minutę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przemieszaj go dobrze z mięsem mielonym. Przesmaż mięso z koncentratem około pół minuty.
Teraz dodaj pomidory w puszce, śmietankę 30 %, zioła prowansalskie, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz trochę soli i pieprzu w razie konieczności. Dobrze przemieszaj, aby składniki ładnie się połączyły. Kiedy sos zacznie lekko bulgotać, to zmniejsz mocno ogień i gotuj sos na małym ogniu około 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje i się zredukuje.
Po tym czasie dodaj liście baby szpinaku, wmieszaj liście w sos i odczekaj około minuty aż liście wyraźnie stracą swoją objętość. Na koniec dodaj ugotowany makaron i dobrze wmieszaj makaron w sos, a potem opcjonalnie możesz wszystko posypać startym serem np. serem Grana Padano.