Makaron ugotuj w osolonej wodzie, najlepiej al dente.Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 – 4 minuty, a potem wrzuć mięso mielone, przemieszaj i smaż je około 7 minut aż będzie całkowicie usmażone. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem. Po tym czasie dodaj starty na tarce czosnek, wmieszaj go w mięso mielone i przesmaż około minutę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przemieszaj go dobrze z mięsem mielonym. Przesmaż mięso z koncentratem około pół minuty.
Teraz dodaj pomidory w puszce, śmietankę 30 %, zioła prowansalskie, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz trochę soli i pieprzu w razie konieczności. Dobrze przemieszaj, aby składniki ładnie się połączyły. Kiedy sos zacznie lekko bulgotać, to zmniejsz mocno ogień i gotuj sos na małym ogniu około 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje i się zredukuje.
Po tym czasie dodaj liście baby szpinaku, wmieszaj liście w sos i odczekaj około minuty aż liście wyraźnie stracą swoją objętość. Na koniec dodaj ugotowany makaron i dobrze wmieszaj makaron w sos, a potem opcjonalnie możesz wszystko posypać startym serem np. serem Grana Padano.