Mam dla Ciebie fajny, bardzo smaczny i sycący obiad, czyli makaron z mięsem mielonym i szpinakiem w sosie pomidorowym. Taki obiad robi się stosunkowo szybko (45 minut to już jest max 😉 ♥ ), a efekt jest naprawdę znakomity. Ja postanowiłam trochę urozmaić danie, wybierając do niego makaron muszle, które generalnie stosuje się do nadziewania, ale jak się okazało są świetne również do dań z sosem. Oczywiście nada się tutaj każdy rodzaj makaronu – po prostu wybierz swój ulubiony i do dzieła 😉
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij „Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂
Taki makaron z mięsem mielonym i szpinakiem zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Uznaję go nawet za taki comfort food, czyli jedzenie które może sprawiać po prostu przyjemność 😉 Można je również łatwo modyfikować, dodając ulubione zioła, przyprawy czy nawet inne warzywa, aby nadać mu osobisty charakter. U nas to danie zniknęło całkiem szybko ze stołu i właściwie nic nie zostało „na później” 🙂 Myślę, że warto skorzystać z tego przepisu i przekonać się, czy taka wersja makaronu z mięsem mielonym przypadnie Ci do gustu.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON Z MIĘSEM MIELONYM I SZPINAKIEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
MAKARON – Możesz wybrać dowolny makaron. Wybierz po prostu swój ulubiony, chociaż do tego dania polecam jakiś krótszy i grubszy makaron np. penne, świderki. Możesz oczywiście wybrać duże muszle, tak jak ja. Najlepiej ugotować tak makaron al dente – makaron al dente jest jędrny, lekko twardy w środku i stawia niewielki opór przy gryzieniu. Nie jest rozgotowany, ale też nie jest surowy.
MIĘSO MIELONE – Jeśli chodzi o mięso mielone, to najlepsze do tego dania będzie po prostu mięso mielone wieprzowe, ale idealne będzie też drobiowe, czy wołowe. Oczywiście najlepiej wybierać mięso mielone, które składa się w 100% z mięsa, bez zbędnych dodatków. Zakup mięsa mielonego u rzeźnika albo bezpośrednio przy ladzie pozwala na większą kontrolę nad jego jakością. Możesz wybrać konkretny kawałek mięsa i poprosić o jego zmielenie. Jeśli nie masz wyboru i musisz kupić mięso paczkowane, to czytaj skład. Pamiętaj, że najlepiej wybierać produkty, które zawierają wyłącznie mięso, bez zbędnych dodatków takich jak woda, skrobia czy inne wypełniacze.
Jeśli chodzi o mięso mielone wieprzowe to polecam łopatkę wieprzową.
POMIDORY W PUSZCE -Najlepiej wybrać pomidory drobno krojone. Szczególnie polecam pomidory w puszce włoskiej firmy Mutti. Jeśli pomidory mają dodatek typu czosnek, bazylia, czy inne zioła, to spokojnie można je kupić, bo te dodatki dodatkowo wzbogacą smak sosu.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula, olej do smażenia, sól, pieprz, czosnek, białe wino, koncentrat pomidorowy, śmietanka 30 %, słodka i ostra papryka w proszku, liście baby szpinaku i opcjonalnie ser np. Grana Padano albo Parmezan.
MAKARON Z MIĘSEM MIELONYM I SZPINAKIEM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, najlepiej al dente, odcedź, przepłucz zimna wodą i odłóż na bok.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 – 4 minuty, a potem wrzuć mięso mielone, dobrze rozdrobnij, przemieszaj i smaż je około 7 minut aż będzie całkowicie usmażone. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
KROK 2.
Po tym czasie dodaj starty na tarce czosnek, wmieszaj go w mięso mielone i przesmaż około minutę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przemieszaj go dobrze z mięsem mielonym. Przesmaż mięso z koncentratem około pół minuty.
KROK 3.
Teraz dodaj pomidory w puszce, śmietankę 30 %, zioła prowansalskie, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz trochę soli i pieprzu w razie konieczności. Dobrze przemieszaj, aby składniki ładnie się połączyły. Kiedy sos zacznie lekko bulgotać, to zmniejsz mocno ogień i gotuj sos na małym ogniu około 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje i się zredukuje.
KROK 4.
Po tym czasie dodaj liście baby szpinaku, wmieszaj liście w sos i odczekaj około minuty aż liście wyraźnie stracą swoją objętość. Na koniec dodaj ugotowany makaron i dobrze wmieszaj makaron w sos, a potem opcjonalnie możesz wszystko posypać startym serem np. serem Grana Padano.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ KILKA INNYCH, PYSZNYCH PROPOZYCJI NA SZYBKI OBIAD Z MAKARONEM:
Makaron z cukinią i serem. W stylu Mac&Cheese. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy
Krewetki z makaronem w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem w sosie w stylu Teriyaki – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na około 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 808
BIAŁKO: 39,2 g
TŁUSZCZE: 41,7 g
WĘGLOWODANY: 71,7 g
Wartość policzona z olejem do smażenia i bez sera.
MAKARON Z MIĘSEM MIELONYM I SZPINAKIEM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Makaron z mięsem mielonym i szpinakiem
Składniki
- 300 – 350 g dowolnego, ulubionego makaronu
- 500 – 600 g mięsa mielonego (dowolnego np. wieprzowe, wołowego, drobiowego)
- 2 x pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone (polecam firmę Mutti)
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 80 – 100 g baby szpinaku
- jedna średnia cebula
- sól i pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki śmietanki 30 % (można dać trochę więcej)
- płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli chcesz trochę ostrzejszy sos)
- czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- olej do smażenia (można też usmażyć na maśle z dodatkiem oliwy)
- około 50 – 80 g sera np. Grana Padano, Parmezanu – opcjonalnie, do posypania
Instrukcje
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, najlepiej al dente.Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 – 4 minuty, a potem wrzuć mięso mielone, przemieszaj i smaż je około 7 minut aż będzie całkowicie usmażone. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
- Po tym czasie dodaj starty na tarce czosnek, wmieszaj go w mięso mielone i przesmaż około minutę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przemieszaj go dobrze z mięsem mielonym. Przesmaż mięso z koncentratem około pół minuty.
- Teraz dodaj pomidory w puszce, śmietankę 30 %, zioła prowansalskie, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz trochę soli i pieprzu w razie konieczności. Dobrze przemieszaj, aby składniki ładnie się połączyły. Kiedy sos zacznie lekko bulgotać, to zmniejsz mocno ogień i gotuj sos na małym ogniu około 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje i się zredukuje.
- Po tym czasie dodaj liście baby szpinaku, wmieszaj liście w sos i odczekaj około minuty aż liście wyraźnie stracą swoją objętość. Na koniec dodaj ugotowany makaron i dobrze wmieszaj makaron w sos, a potem opcjonalnie możesz wszystko posypać startym serem np. serem Grana Padano.
Super pomysł na szybki obiad. Bardzo mi smakował. Nie przepadam za szpinakiem, ale tutaj fajnie pasuje.