Makaron ugotuj w osolonej wodzie, najlepiej al dente. Odcedź i odstaw na bok. Truskawki dobrze umyj i usuń z nich szypułki. Połowę z tych truskawek rozgnieć widelcem na mus, drugą połowę pokrój na mniejsze kawałki.
Do większego rondelka lub na patelnię wlej śmietankę 30 % i dodaj cukier waniliowy. Przemieszaj i podgrzewaj chwilę – tak około minutę, a potem dodaj mus z truskawek (tę zgniecioną część) i ponownie dobrze przemieszaj do połączenia śmietanki i musu. Chwilę podgrzewaj aż do lekkiego zagotowania. Sos nabierze ładnego, lekko różowego koloru.
Wrzuć pokrojone truskawki do sosu, a następnie dodaj ugotowany makaron. Całość delikatnie wymieszaj i podgrzewaj około minutę tak żeby wszystko było ciepłe. Podawaj na ciepło lub lekko przestudzone – jak lubisz. Możesz udekorować świeżymi truskawkami, miętą lub posypać tartą białą czekoladą.