Cofnij
makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami w sosie śmietanowym

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 25 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 361

Składniki
  

  • 200 g ulubionego makaronu np. świderki, wstążki
  • 300 - 350 g świeżych truskawek
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub nieco więcej - do smaku)
  • kilka kropel soku z cytryny - do smaku
  • do dekoracji: świeże truskawki, listki mięty, opcjonalnie wiórki białej czekolady

Method
 

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, najlepiej al dente. Odcedź i odstaw na bok. Truskawki dobrze umyj i usuń z nich szypułki. Połowę z tych truskawek rozgnieć widelcem na mus, drugą połowę pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Do większego rondelka lub na patelnię wlej śmietankę 30 % i dodaj cukier waniliowy. Przemieszaj i podgrzewaj chwilę – tak około minutę, a potem dodaj mus z truskawek (tę zgniecioną część) i ponownie dobrze przemieszaj do połączenia śmietanki i musu. Chwilę podgrzewaj aż do lekkiego zagotowania. Sos nabierze ładnego, lekko różowego koloru.
  3. Wrzuć pokrojone truskawki do sosu, a następnie dodaj ugotowany makaron. Całość delikatnie wymieszaj i podgrzewaj około minutę tak żeby wszystko było ciepłe. Podawaj na ciepło lub lekko przestudzone – jak lubisz. Możesz udekorować świeżymi truskawkami, miętą lub posypać tartą białą czekoladą.

Film