Cofnij
makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym i serem.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 548 kcal

Ingredients
  

  • 300 g ulubionego makaronu (waga suchego makaronu)
  • jedna cebula
  • 3 małe albo 2 duże ząbki czosnku
  • 2 x pomidory w puszce (łącznie około 800 g)
  • 2 x tuńczyk z puszki, w oleju, oliwie albo w wodzie (w przybliżeniu 2 x po 130 g, po odsączeniu)
  • czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego można pominąć, ale wtedy smak będzie mniej intensywny
  • 2 średnie marchewki (łącznie około 200 g)
  • czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g żółtego sera np. Gouda, Cheddar, Mozzarella albo Edamski
  • natka pietruszki do posypania

Instructions
 

  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Najlepiej al dente. Po ugotowaniu odcedź makaron na sitku i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej olej. Polecam też dodać trochę masła - około czubatą łyżkę masła. Kiedy olej będzie rozgrzany to wrzuć pokrojoną cebulę i smaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż wszystko jeszcze minutę.
  • Następnie wrzuć na patelnię startą marchewkę, przemieszaj ją z cebulką i smaż wszystko około 3 minuty. Potem dodaj pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, oregano albo zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Dobrze wszystko przemieszaj i gotuj sos na mniejszym ogniu przez około 6 – 8 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
  • Następnie dodaj odsączony zalewy tuńczyk z puszki, rozdrobnij go na patelni i przemieszaj z sosem. Trzymaj na ogniu około 2 minuty, a potem dodaj ugotowany makaron i dobrze wszystko wymieszaj, aby sos dobrze oblepił makaron.
  • Na koniec posyp makaron starty żółtym serem, nakryj patelnię przykrywką i trzymaj na ogniu jeszcze z 3 – 4 minuty aż ser się roztopi. Możesz posypać świeżą natka pietruszki. Podawaj od razu.

Video