2 x tuńczyk z puszki, w oleju, oliwie albo w wodzie (w przybliżeniu 2 x po 130 g, po odsączeniu)
czubata łyżeczka koncentratu pomidorowegomożna pominąć, ale wtedy smak będzie mniej intensywny
2 średnie marchewki (łącznie około 200 g)
czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
150 g żółtego sera np. Gouda, Cheddar, Mozzarella albo Edamski
natka pietruszki do posypania
Instructions
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Najlepiej al dente. Po ugotowaniu odcedź makaron na sitku i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej olej. Polecam też dodać trochę masła - około czubatą łyżkę masła. Kiedy olej będzie rozgrzany to wrzuć pokrojoną cebulę i smaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż wszystko jeszcze minutę.
Następnie wrzuć na patelnię startą marchewkę, przemieszaj ją z cebulką i smaż wszystko około 3 minuty. Potem dodaj pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, oregano albo zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Dobrze wszystko przemieszaj i gotuj sos na mniejszym ogniu przez około 6 – 8 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
Następnie dodaj odsączony zalewy tuńczyk z puszki, rozdrobnij go na patelni i przemieszaj z sosem. Trzymaj na ogniu około 2 minuty, a potem dodaj ugotowany makaron i dobrze wszystko wymieszaj, aby sos dobrze oblepił makaron.
Na koniec posyp makaron starty żółtym serem, nakryj patelnię przykrywką i trzymaj na ogniu jeszcze z 3 – 4 minuty aż ser się roztopi. Możesz posypać świeżą natka pietruszki. Podawaj od razu.