Składniki
Method
- Z boczku usuń skórkę – boczek stanie się delikatniejszy w jedzeniu i będzie fajnie pasował do kapusty, ale jeśli nie chcesz, to nie musisz jej usuwać. Boczek pokrój na małe kawałki – polecam w kostkę. Wrzuć boczek na zimną patelni, włącz palnik i stopniowo rozgrzej patelnię. Smaż około 3 – 4 minuty i jak zacznie ładnie się rumienić to dodaj czubatą łyżkę smalcu albo masła i dodaj drobno pokrojoną cebulę. Przemieszaj i smaż wszystko jeszcze około 2 – 3 minuty.Uwaga! Jeśli nie odkroiłaś/odkroiłeś skórki z boczku, to możesz dodać mniej smalcu/masła, zwłaszcza jeśli wytopiło się dużo tłuszczu. Możesz też nie dodawać smalcu/tłuszczu wcale, ale ja polecam dodać chociaż łyżeczkę, bo tłuszcz jest nośnikiem smaku. Zwłaszcza jeśli masz prawdziwy smalec ze skwarkami, to zdecydowanie warto go dodać.
- Gdy boczek będzie się smażył, to pokrój kapustę na ćwiartki i każdą ćwiartkę na paski – paski nie powinny być zbyt cienkie, najlepiej jakby miały około pół centymetra do centymetra grubości. Tak pokrojoną kapustę wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz do smaku oraz opcjonalnie mielony kminek. Polecam tez dodać łyżeczkę cukru, najlepiej brązowego. Przesmaż ją z boczkiem i cebulą około 2 minuty.
- Następnie wlej trochę wody – nieco ponad pół szklanki wody i przykryj patelnię pokrywką. Trzymaj na ogniu około 8 – 10 minut i w międzyczasie przemieszaj ze dwa razy. Pod koniec dodaj drobno posiekany koperek i skropl sokiem z cytryny. Przemieszaj.