Cofnij
młoda kapusta z kiełbasą

Młoda kapusta z kiełbasą.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje 6
Kalorie 263 kcal

Składniki
  

  • 2 małe albo jedna duża główka młodej kapusty (razem około 1200 g)
  • około 500 g ulubionej kiełbasy
  • 3 średnie pomidory, polecam malinowe
  • jedna średnia albo duża cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można dodać pół łyżki więcej)
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku
  • 2/3 szklanki zwykłej, zimnej wody
  • 2 pęczki koperku (można dać więcej albo mniej, zależy czy lubisz bardzo koperek)
  • łyżeczka cukru, najlepiej brązowego
  • czubata łyżka smalcu albo około dwie - trzy łyżki oleju do smażenia

na zasmażkę

  • 80 - 100 g masła
  • czubata łyżka mąki pszennej

Instrukcje
 

  • Zanim zaczniesz gotować, to pokrój wszystkie warzywa. Młodą kapustę pokrój w paski, cebulę w piórka, a pomidory na mniejsze kawałki, może być w kostkę.
    Na patelni rozpuść trochę smalcu albo rozgrzej olej roślinny. Wrzuć pokrojoną w piórka albo na małe kawałki cebulę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę, przemieszaj ją z cebulką i smaż ją około 5 minut aż lekko zbrązowieje. Od czasu do czasu przemieszaj i w między czasie posól ją i popieprz. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, dobrze przemieszaj go z kiełbasą i cebulą i przesmaż go około pół minuty.
  • Potem dodaj pokrojoną w paski (paski o szerokości około 1 - 1,5 cm) młodą kapustę oraz pokrojone pomidory. Jeśli chcesz, możesz pomidory sparzyć i obrać ze skórki, ale moim zdaniem nie jest to konieczne. Zalej wodą - około 2/3 szklanki i przykryj pokrywką. Gotuj pod przykryciem około 15 - 20 minut. Po około 10 minutach, jak kapusta trochę zmięknie, to dodaj cukier, posól, popieprz i opcjonalnie dodaj mielony kmin rzymski. Dobrze wszystko przemieszaj.
  • Kiedy kapusta będzie już zupełnie miękka, to zdejmij pokrywkę, dodaj posiekany drobno koperek, dobrze przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut już bez przykrycia.
  • W międzyczasie przygotuj zasmażkę. Na mniejszej patelni rozpuść masło, a kiedy się rozpuści, to dodaj czubatą łyżkę mąki. Rozetrzyj mąkę z masłem tak żeby nie było grudek. Po chwili wszystko zacznie się lekko pienić. Kiedy mąka całkowicie połączy się z masłem, to przelej zasmażkę do garnka z kapustą i dobrze przemieszaj. Trzymaj na palniku jeszcze minutę. W razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu, a następnie zdejmij patelnię z kuchenki. To już wszystko.

Film