Cofnij
najlepsze muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe

Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje 12 małych muffinek albo 7 - 8 większych
Kalorie 322 kcal

Ingredients
  

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (standardowa szklanka ma pojemność 250 ml)
  • 1/5 łyżeczki soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki kakao (extra ciemne)
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki mleka, gorącego
  • szklanka cukru, najlepiej brązowego (ale może być biały)
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12 % (200 g), temp. pokojowa
  • 1 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g czekolady do posiekania albo groszków czekoladowych (do wyboru: albo czekolada mleczna albo gorzka - wybierz taką jaka Ci bardziej smakuje)

Instructions
 

  • W misce wymieszaj ze sobą przesianą przez sitko mąką pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
  • Do osobnej miski przesiej kakao extra ciemne. W rondelku podgrzej mleko (gorące, ale nie kipiące), wiec zdejmij mleko w odpowiednim momencie z kuchenki i przelej do miski z kakao. Dobrze przemieszaj, aż do całkowitego połączenia się składników i rozpuszczenia kakao w mleku.
  • Następnie dodaj do kakao i mleka olej roślinny, cukier (najlepiej brązowy, ale może być biały), kwaśną śmietanę, jajko oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Dobrze przemieszaj wszystkie składniki aż do jednolitego połączenia.
  • Potem przelej czekoladową masę do mąki i przemieszaj aż do połączenia składników. Pamiętaj, aby mieszać tylko do dobrego połączenia się składników. Nie mam potrzeby mieszać dłużej! Następnie dodaj posiekane kawałki czekolady albo groszki czekoladowe i przemieszaj. Polecam dodać około 80 procent posiekanej czekolady/groszków do środka ciasta, a około 20 % zostawić do wyłożenia na wierzch muffinek.
  • Foremki do muffinek/babeczek wysmaruj lekko masłem i przelej do nich ciasto (do wysokości około 3/4 foremki). Wyłóż na wierzch każdej muffinki po kilka groszków czekoladowych/kawałków posiekanej czekolady. Nastaw piekarnik na 200 stopni (góra – dół). Włóż muffinki do nagrzanego piekarnika i piecz przez pierwsze 10 minut w 200 stopniach, a potem obniż temperaturę do 180 stopni (góra – dół) i piecz kolejne 20 minut. Po tym czasie warto zrobić test suchego patyczka i w razie czego piecz kilka minut dłużej (aż patyczek będzie suchy albo prawie suchy). Tylka pamiętaj, że patyczek może trafić przypadkiem na roztopioną czekoladę albo groszki czekoladowe,

Video