W misce wymieszaj ze sobą przesianą przez sitko mąką pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
Do osobnej miski przesiej kakao extra ciemne. W rondelku podgrzej mleko (gorące, ale nie kipiące), wiec zdejmij mleko w odpowiednim momencie z kuchenki i przelej do miski z kakao. Dobrze przemieszaj, aż do całkowitego połączenia się składników i rozpuszczenia kakao w mleku.
Następnie dodaj do kakao i mleka olej roślinny, cukier (najlepiej brązowy, ale może być biały), kwaśną śmietanę, jajko oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Dobrze przemieszaj wszystkie składniki aż do jednolitego połączenia.
Potem przelej czekoladową masę do mąki i przemieszaj aż do połączenia składników. Pamiętaj, aby mieszać tylko do dobrego połączenia się składników. Nie mam potrzeby mieszać dłużej! Następnie dodaj posiekane kawałki czekolady albo groszki czekoladowe i przemieszaj. Polecam dodać około 80 procent posiekanej czekolady/groszków do środka ciasta, a około 20 % zostawić do wyłożenia na wierzch muffinek.
Foremki do muffinek/babeczek wysmaruj lekko masłem i przelej do nich ciasto (do wysokości około 3/4 foremki). Wyłóż na wierzch każdej muffinki po kilka groszków czekoladowych/kawałków posiekanej czekolady. Nastaw piekarnik na 200 stopni (góra – dół). Włóż muffinki do nagrzanego piekarnika i piecz przez pierwsze 10 minut w 200 stopniach, a potem obniż temperaturę do 180 stopni (góra – dół) i piecz kolejne 20 minut. Po tym czasie warto zrobić test suchego patyczka i w razie czego piecz kilka minut dłużej (aż patyczek będzie suchy albo prawie suchy). Tylka pamiętaj, że patyczek może trafić przypadkiem na roztopioną czekoladę albo groszki czekoladowe,