Zacznij od przygotowania kruszonki. W miseczce umieść mąkę pszenną, cukier, cynamon, szczyptę soli oraz drobne kawałki masła. Masło powinno być dość twarde. Dokładnie rozetrzyj składniki palcami, aż do uzyskania grudek wielkości orzeszków arachidowych. Odłóż kruszonkę na bok.
W misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj do tych składników borówki i dobrze, ale delikatnie wszystko przemieszaj.
W osobnym naczyniu dobrze wymieszaj i połącz ze sobą mokre składniki, czyli mleko, jajka, olej roślinny, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.
Teraz przelej mokre składniki do suchych i dobrze wszystko wymieszaj. Mieszaj jednak tylko do czasu aż składniki ładnie się ze sobą połączą, ale nie dłużej. Formy do muffinek/babeczek wysmaruj lekko masłem i przełóż ciasto do muffinek do około 3/4 wysokości (nie zapełniaj ciastem zupełnie całej foremki). Na wierzch każdej muffinki wyłóż przygotowaną wcześniej kruszonkę.
Muffinki włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz około 30 – 35 minut. Zrób test suchego patyczka, aby mieć pewność, że muffinki się upiekły. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż trochę przestygną (około 15 – 30 minut).