Uwielbiam wypieki z owocami, a borówki to jedno z moich ukochanych owoców i świetnie nadają się do przygotowania różnych ciast, babeczek czy muffinek. Te muffiny z borówkami z pyszną, maślaną kruszonką są wprost idealne: odpowiednio słodkie, puszyste, lekko wilgotne i proste w przygotowaniu. Borówki amerykańskie są teraz powszechnie dostępne praktycznie cały rok i raczej nie powinno być problemu z ich kupnem. Choć ja akurat wykorzystałam borówki z mojego ogrodu – mam kilka krzaczków borówki i akurat owocują 🙂
Z podanych składników wyszło całkiem sporo muffinek, ale i szybko się rozeszło. Nagle znalazło się dużo chętnych do jedzenia 😉 Piękno muffinek borówkowych tkwi nie tylko w tym, że są po prostu meeggaa smaczne, ale też w tym, że bardzo prosto je przygotować. Myślę, że to idealny wypiek zarówno na co dzień do popołudniowej kawy, jak i na jakieś większe spotkanie z bliskimi czy przyjaciółmi.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MUFFINY Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Uwaga! To są informacje ogólne o składnikach. Dokładna gramatura podana jest na dole wpisu.
BORÓWKI – Dojrzałe borówki powinny być jędrne i sprężyste. Powinny mieć też głęboki, granatowy kolor z delikatnym niebieskim nalotem. Unikaj miękkich, zgniecionych owoców, które mogą być przejrzałe lub zepsute. Świeże borówki powinny zawierać sok, który wypływa po ich przekrojeniu. Owoce bez soku mogą być wysuszone lub mrożone. W Polsce sezon na świeże borówki trwa od czerwca do sierpnia. Najwięcej owoców dostępnych jest w lipcu. Chociaż w sklepach można kupić borówki praktycznie przez cały rok.
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ – twarde masło (wyjęte z lodówki), mąka pszenna, cynamon, szczypta soli, cukier.
SKŁADNIKI MOKRE – mleko, jajka, olej roślinny, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny.
SKŁADNIKI SUCHE – mąka pszenna, proszek do pieczenia, sól, cukier.
MUFFINY Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ. PRZYGOTOWNIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od przygotowania kruszonki. W miseczce umieść mąkę pszenną, cukier, cynamon, szczyptę soli oraz drobne kawałki masła. Masło powinno być dość twarde. Dokładnie rozetrzyj składniki palcami, aż do uzyskania grudek wielkości orzeszków arachidowych. Odłóż kruszonkę na bok.
KROK 2.
W misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj do tych składników borówki i dobrze, ale delikatnie wszystko przemieszaj.
KROK 3.
W osobnym naczyniu dobrze wymieszaj i połącz ze sobą mokre składniki, czyli mleko, jajka, olej roślinny, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.
KROK 4.
Teraz przelej mokre składniki do suchych i dobrze wszystko wymieszaj. Mieszaj jednak tylko do czasu aż składniki ładnie się ze sobą połączą, ale nie dłużej. Formy do muffinek/babeczek wysmaruj lekko masłem i przełóż ciasto do foremek do około 3/4 wysokości (nie zapełniaj ciastem zupełnie całej foremki). Na wierzch każdej muffinki wyłóż przygotowaną wcześniej kruszonkę.
KROK 5.
Muffinki włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz około 30 – 35 minut. Zrób test suchego patyczka, aby mieć pewność, że muffinki się upiekły. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż trochę przestygną (około 15 – 30 minut).
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Lubisz wypieki w postaci słodkich muffnek? Mam dla Ciebie również takie propozycje:
Muffiny z mrożonymi malinami. Proste, ale zachwycająco smaczne ♥ – Kuchnia Izy
Muffinki cytrynowe – puszyste i aromatyczne. – Kuchnia Izy
Muffiny bananowe z kawałkami czekolady. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji wyjdzie w przybliżeniu 18 muffinek (mniejsze foremki).
Jedna muffinka będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 260
BIAŁKO: 3,9 g
TŁUSZCZE: 10,2 g
WĘGLOWODANY: 38,1 g
MUFFINY Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYRUKOWANIA.
Muffiny z borówkami z maślaną kruszonką
Składniki
- 2 i 1/2 szklanki (2 i pół szklanki) mąki pszennej, może być tortowa
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka białego cukru (może być niepełna, jeśli chcesz mniej słodkie to użyj np. 3/4 szklanki)
- 300 g borówek amerykańskich, umytych i osuszonych
- łyżka soku z cytryny
- szklanka mleka, najlepiej 3,2 %
- 1/2 szklanki (pół szklanki) oleju roślinnego
- 2 jajka, rozmiar M
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na kruszonkę:
- około 60 gramów masła, zimnego
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki białego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Instrukcje
- Zacznij od przygotowania kruszonki. W miseczce umieść mąkę pszenną, cukier, cynamon, szczyptę soli oraz drobne kawałki masła. Masło powinno być dość twarde. Dokładnie rozetrzyj składniki palcami, aż do uzyskania grudek wielkości orzeszków arachidowych. Odłóż kruszonkę na bok.
- W misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj do tych składników borówki i dobrze, ale delikatnie wszystko przemieszaj.
- W osobnym naczyniu dobrze wymieszaj i połącz ze sobą mokre składniki, czyli mleko, jajka, olej roślinny, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.
- Teraz przelej mokre składniki do suchych i dobrze wszystko wymieszaj. Mieszaj jednak tylko do czasu aż składniki ładnie się ze sobą połączą, ale nie dłużej. Formy do muffinek/babeczek wysmaruj lekko masłem i przełóż ciasto do muffinek do około 3/4 wysokości (nie zapełniaj ciastem zupełnie całej foremki). Na wierzch każdej muffinki wyłóż przygotowaną wcześniej kruszonkę.
- Muffinki włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz około 30 – 35 minut. Zrób test suchego patyczka, aby mieć pewność, że muffinki się upiekły. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż trochę przestygną (około 15 – 30 minut).