Cofnij
muffiny-z-jablkami-i-kruszonka-

Muffiny z jabłkami i kruszonką.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje 14 muffinek
Kalorie 333 kcal

Składniki
  

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 120 g masła, miękkiego
  • szklanka białego cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • dwie czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej - opcjonalnie
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru albo kardamonu - opcjonalnie
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 całe jajka, rozmiar L
  • 1 żółtko
  • 2 średnie jabłka albo trzy małe, obrane i pokrojone na małe kawałki

Składniki na kruszonkę:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru (brązowego albo białego)
  • 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 szczypty soli

Instrukcje
 

  • Zacznij od przygotowania kruszonki. W rondelku rozpuść masło, a kiedy się rozpuści, to odstaw na chwilę do przestudzenia. Do miseczki wsyp mąkę pszenną, cukier (brązowy albo biały), szzczyptę soli, cynamon, a na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Przemieszaj i za pomocą palców połącz ze sobą wszystkie składniki tak, żeby powstała kruszonka. Kruszonkę polecam odłożyć na około 10 minut do lodówki, żeby się trochę schłodziła i lekko stwardniała, ale nie trzymaj jej dłużej, żeby nie była zbyt twarda.
  • W misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, cynamon oraz opcjonalnie mielony imbir oraz gałkę muszkatołową.
  • W osobnej misce umieść miękkie masło i cukier. Ubijaj masło z cukrem przez około 3 minuty na średnich obrotach miksera, aż masa będzie puszysta i dobrze połączona. Następnie dodaj jedno jajko i miksuj na niższych obrotach, aż się wchłonie. Powtórz ten krok z drugim jajkiem, miksując do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj żółtko i ponownie ubijaj, aż masa będzie kremowa i gładka. Po dodaniu jajek wlej jogurt grecki i miksuj całość, aż składniki dobrze się połączą i utworzą jednolitą, kremową masę.
  • Teraz połącz mokre składniki z suchymi. Polecam najpierw wsypać połowę mąki do składników mokrych i zmiksować aż do połączenie składników, a potem dodać druga połowę i ponownie zmiksować aż powstanie jednolite ciasto. Następnie dodaj obrane i pokrojone jabłka do ciasta i przemieszaj łopatką, tak aby jabłka połączyły się z ciastem
  • Foremki do muffinek wysmaruj lekko masłem i przełóż do nich ciasto. Na wierzch ciasta wyłóż przygotowaną wcześniej kruszonkę. Następnie przełóż muffinki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – doł) i piecz przez około 30 minut (warto zrobić tekst suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 20 – 30 minut, aby przestygły. Muffiny najlepiej smakują zjedzone tego samego dnia, ale można je przechowywać do 2 dni.

Film